Сплатили понад 108 мільйонів: як податки за землю нараховують на Тернопільщині

Сплатили понад 108 мільйонів: як податки за землю нараховують на Тернопільщині
  • Жителі Тернопільщини, які мають у власності земельні ділянки (паї), чи є постійними землекористувачами, повинні сплачувати податок. 
  • Як розраховувати суму податку на земельні ділянки, коли треба сплатити і за яких умов можна отримати пільгу – ми дізнавалися.
  • Здійснено за підтримки Асоціації «Незалежні регіональні видавці України» та WAN-IFRA в рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів.

В Україні плата за землю є обов’язковою. Не важливо, власник ви чи просто користувач землі, але кошти маєте сплачувати щорічно. Земельний податок повністю залишається у бюджеті населеного пункту. 

Скільки податків сплатили жителі Тернопільщини?

У 2022 році жителі Тернопільської області до місцевого бюджету сплатили земельних податків на суму 108 мільйонів 298,7 тисяч гривень. Про це редакції «20 хвилин» повідомляють в Державній податковій службі Тернопільської області.

З 2018 по 2022 роки спеціалісти Тернопільщини фіксують збільшення надходжень по платі за землю від фізичних осіб. Скільки саме сплатили жителі області в кожному році – дивіться на графіку.

Відео дня

Ставки встановлюються за рішенням сільської, селищної, міської ради або ради обʼєднаних територіальних громад. На території Тернопільської області найнижчою ставкою по земельному податку встановленою на 2023 рік є 0,001% від нормативно грошової оцінки.

– Все залежить від того, чи провели ви нормативно грошову оцінку своїх земельних ділянок. Якщо так, то податкова ставка сягає не більше 3% від їхньої нормативно грошової оцінки. Зокрема, ставка податку на ділянку загального користування – максимум 1%, сільськогосподарських – від 0,3% до 1%, а лісових – максимум 0,1% по області. А ось податок для земельних ділянок, що знаходяться за межами населених пунктів і не мають нормативно грошової оцінки, становить від 0,3% до 5% від площі цієї ділянки, – розповідає виконуючий обов’язки начальника Державної податкової служби у Тернопільській області Руслан Цвігун.

За вказаним алгоритмом від Державної податкової служби у Тернопільській області, журналісти «20 хвилин» віднайшли ставки земельних податків для жителів Тернополя. Якщо мова йде про земельні ділянки сільськогосподарського призначення, то фізичні та юридичні особи мають ставку податку від 0,03% до 1%.

Наприклад, 0,7% мають сплачувати фізичні та юридичні особи за землю, яку використовують для товарного сільськогосподарського виробництва, фермерського та особистого селянського господарства.

Ставка податків на земельні ділянки житлової забудови також коливається від 0,03% до 1%. Зокрема, 0,03% встановлюють на ділянки для колективного житлового будівництва, для будівництва індивідуальних гаражів для іншої житлової забудови. Але це за умови, що земля має нормативно грошову оцінку. Якщо ж вона відсутня, то податкова норма становить 1%.

Ставка податку на земельні ділянки оздоровчого призначення становить 1%. І не важливо фізична чи юридична особа та, чи мають ділянки нормативно грошову оцінку.

Якщо хочете знайти актуальну ставку для своєї земельної ділянки, вам варто перейти на офіційний сайт податкової і натиснути на розділ «Ставки місцевих податків та зборів». Обирайте необхідну вам область та дізнавайтеся інформацію.

ВАЖЛИВО! Місцева влада самостійно визначає ставки плати за землю. Вона залежить від виду використання земельної ділянки та площі. Тому не дивуйтеся, що ставка податку у Сумській, Київській, Львівській та Тернопільській областях буде відрізнятися.

Як розрахувати суму податку?

Спеціалісти розраховують податок на основі оцінки вартості земельної ділянки. Якщо оцінка вартості не проведена, то за основу беруть площу земельної ділянки.

Розрахувати точну суму податку на землю фізичні особи можуть за допомогою калькулятора обчислення плати від Державної податкової служби. Зокрема, під час проведення розрахунків необхідно знати:

  • площу земельної ділянки;
  • нормативно грошову оцінку одиниці площі, з урахуванням коефіцієнта індексації;
  • ставку земельного податку або ставку орендної плати за земельну ділянку державної або комунальної власності;
  • кількість місяців перебування земельної ділянки у власності або в оренді.

Після введення даних вам треба просто натиснути кнопку «Розрахувати» і поряд у віконечку ви побачите суму, що маєте сплатити за рік.

Наприклад, оздоровчий табір займає ділянку 1000 кв.м, нормативно грошова оцінка 200 гривень/кв.м, а ставка земельного податку – 1%. Розрахунок проводимо на рік, тобто 12 місяців.

1000 × 200 × 0,01 = 2 000 гривень.

І ось за цей рік власнику оздоровчого табору треба сплатити земельний податок у розмірі 2000 гривень.

Якщо прораховувати за 30 днів, то спочатку необхідно річний земельний податок поділити на 12 місяців.

2 000 : 12 = 166,67 гривень.

А далі треба провести ще один розрахунок:

2000 - 166,67 × 11 = 166, 63 гривень.

ВАЖЛИВО! Зобов’язання сплатити земельний податок виникає з моменту реєстрації права на земельну ділянку. Бо використання земельної ділянки без оформлення належних документів є порушенням законодавства. 

Коли необхідно сплачувати податок

Фахівці нараховують земельний податок індивідуально для кожної фізичної особи на підставі даних Державного земельного кадастру. Вони обчислюють суми земельного податку та надсилають платнику за місцем його реєстрації.

Традиційно податкове повідомлення-рішення власники чи користувачі земельних ділянок отримують до першого липня поточного року.

Власники та користувачі земельних ділянок зобов’язані сплатити податок протягом 60 днів з дня вручення повідомлення-рішення від фахівців. Зробити це ви можете через будь-яке банківське відділення на рахунок, що вказаний в повідомленні. А якщо проживаєте у сільській місцевості, то можна сплатити через касу сільської (селищної) ради.

Якщо ж під час отримання повідомлення-рішення від податкової ви помітили неточності щодо площі земельної ділянки, її призначення чи завищену суму, то варто звернутися до фахівців з оригіналами документів.

Протягом 10 робочих днів з моменту звернення, фахівці мають ознайомитися з документами та виправити неточності. А також провести перерахунок та надіслати вам нове

Кого звільнили від сплати податку?

Як повідомляють в податковій службі Тернопільської області, є певна категорія громадян, яких звільняють від сплати систематичних податків за землю. Зокрема, це стосується:

  • осіб з інвалідністю I та II групи;
  • осіб, які виховують трьох і більш дітей віком до 18 років;
  • пенсіонерів (за віком);
  • ветеранів війни та особам, на яких поширюється дія Закону «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»;
  • постраждалих в результаті Чорнобильської катастрофи.

Також звільняють від податку людей, які свої земельні ділянки чи частки (паї) здають в оренду платнику єдиного податку четвертої групи. Але такою пільгою можна скористатися виключно на період дії єдиного податку четвертої групи.

Проте вищеперелічені особи будуть звільнені від податків тільки в тому випадку, якщо площа їх земельної ділянки не перевищуватиме встановлену норму. Зі слів Руслана Цвігуна, за кожним видом використання землі закріплена своя норма.

Якщо це ділянка для ведення особистого сільського господарства, то норма не більше 2 га, а для ведення садівництва — не більше 0,12 га.

Якщо використовуєте землю для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель та споруд (присадибна ділянка), то норма в селах — не більше 0,25 га, в селищах — не більше 0,15 га, в містах — не більше 0,10 га.

Податки вас не торкнуться, якщо використовуєте земельну ділянку не більше 0,10 га для індивідуального дачного будівництва, або площею не більше 0,01 га – для будівництва індивідуальних гаражів.

УВАГА! З 2022 року від сплати земельного податку звільняються ще й власники земельних ділянок та землекористувачі з окупованих територій та населених пунктів, де йдуть активні бойові дії.

Читайте також:

Тернопільський бюджет в час війни у цифрах: скільки грошей прийшло і на що витрачають

Якщо у вас квартира понад 60 квадратних метрів, маєте сплатити податок за житло

«єОселя»: на Тернопільщині уже 18 осіб отримали іпотеку під 3%. Ми дізналися, як все оформити

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Виталий Филипов

    Хренаток

keyboard_arrow_up