У 10 разів більше тернополян встановлюють багатозонні лічильники, аби зекономити на світлі

У 10 разів більше тернополян встановлюють багатозонні лічильники, аби зекономити на світлі
  • Після підвищення тарифу на електроенергію з 2,64 до 4,32 грн за кіловат тернополяни намагаються знайти варіанти, аби не віддавати за світло весь сімейний бюджет.
  • Заощадити допоможе багатозонний облік, адже вночі електроенергія коштує вдвічі дешевше. Як перейти на вигідний облік та скільки це коштує? Розповідаємо.

31 травня 2024 року Кабмін України встановив єдину фіксовану ціну – 4,32 гривні за кіловат для індивідуальних та колективних побутових споживачів. Відповідно до постанови №632, тариф діятиме до 30 квітня 2025 року включно.

Увага! Тариф єдиний та фіксований. Навіть, якщо протягом місяця тернополяни споживатимуть менше чи понад 100 кВт-год, – рахуватимуть за однаковою ціною.

Тариф підвищили на 1,68 гривні. Враховуючи те, що для роботи більшості приладів у кожному будинку та квартирі потрібно використовувати світло, такі зміни обійдуться споживачам в чималі витрати.

Відео дня

Змінюють лічильники

І хоча на Тернопільщині діють графіки відключення світла, через які споживачі змушені бути без електроенергії по п’ять-шість годин, вони вже залишають заявки для переходу на багатозонний лічильник. Наприклад, з червня кількість охочих збільшилася в 10 разів, тож на цей місяць місць вже немає. Про це «20 хвилин» повідомила речниця «Тернопільобленерго» Наталія Лисак.

Наразі багатозонним обліком електроенергії вже користується 42 551 житель області. З них:

Якщо порівнювати з 2023 роком, то кількість споживачів, які мають двозонні та тризонні лічильники, збільшилася на 5 573.

Що таке багатозонний облік?

Як повідомляють у «Тернопільобленерго», багатозонний лічильник дозволяє сплачувати за електроенергію за спеціальними цінами. При двозонному обліку нічний тариф на 50-60% менший порівняно з денним, а при тризонному обліку нічна енергія може бути втричі дешевшою за денну. Тобто, якщо вдень кіловат електроенергії коштує 4,32 гривні, то вночі вдвічі менше – 2,16 грн/кВт-год.

– Такий лічильник рахує не лише обсяг використаної електроенергії, а й час споживання. Наприклад, для двозонного тарифу вартість електроенергії, спожитої у певний проміжок часу, множиться на спеціальний знижувальний коефіцієнт. Таким чином, людей стимулюють споживати електроенергію саме в цей час, – коментує «20 хвилин» заступник комерційного директора «Тернопільобленерго» Андрій Курило.

Більш детально розповідаємо про коефіцієнти, що застосовуються відповідно до періоду доби. Для тих, хто обирає двозонний тариф, то використана електроенергія рахуватиметься так:

  •  з 23.00 до 07.00 – 0,5 тарифу;
  • з 07.00 до 23.00 – повний тариф.

Для тих, хто обирає тризонний тариф, то у цьому випадку система інша:

  • 1,5 тарифу в години максимального навантаження енергосистеми (з 08.00 до 11.00, а також з 20.00 до 22.00);
  • повний тариф у напівпіковий період (з 07.00 до 08.00, з 11.00 до 20.00, з 22.00 до 23.00);
  • 0,4 тарифу в години нічного мінімального навантаження енергосистеми (з 23.00 до 07.00).

Тобто, з 23.00 до 07.00 жителям Тернопільської області, які мають багатозонні лічильники, вигідно вмикати духові шафи, бойлери, кондиціонери та пральні машини. А під час опалювального сезону користуватися електричними обігрівачами чи загалом опаленням, що залежить від електрики.

Нагадаємо, що Кабмін України обіцяв протягом опалювального періоду (з 1 жовтня 2024 року по 30 квітня 2025 року) передбачити пільговий тариф для споживачів, які використовують електроопалювальні установки, на рівні 2,64 грн/кВт год. Умова – споживання електроенергії у цей період не повинно перевищувати 2000 кВт-год електроенергії на місяць.

Як змінити лічильник та які вимоги

Якщо ви вирішили зекономити витрати на світло та перейти на багатозонний облік електроенергії – першочергово варто обрати новий лічильник та замінити його. Придбати можна як у сертифікованому магазині.

Журналісти «20 хвилин» промоніторили ціни на однозонні та багатозонні лічильники в інтернеті. Так, однозонний коштує від 400 до 2 000 гривень. Ціна на двозонні може варіюватися від 2000 до 5000 гривень, а ось тризонні – вартують від 3000 до 7000 гривень.

Під час купівлі лічильника тернополянам радять звертати увагу ще й на технічні характеристики приладу. На офіційному «Тернопільобленерго» ознайомлюють споживачів з переліком необхідних характеристик:

  • клас точностості – не нижче 1,0;
  • чутливість не менше – 12,5 мА;
  • номінальна напруга – 380\220 В;
  • кількість тарифів – не менше чотирьох;
  • кількість тарифних зон – не менше 12;
  • робочий діапазон температури – від -35 до +70;
  • споживана потужність в колах напруги – не більше 10 ВА.
  • наявність повірочного виходу;
  • наявність захисту від перенапруги на вході лічильника.

– Також варто звертати увагу на можливість фіксації лічильником порушення правил роздрібного ринку електричної енергії, на наявність модуля інтерфейсу для можливості програмування та локального зчитування даних. А ось термін служби кожного лічильника має бути не менше 24 роки, – повідомляють на сайті «Тернопільобленерго».

Кожен споживач має провести параметризацію лічильника – налаштування приладу на роботу у кількох зонах. При першому установлені багатозонного лічильника «Тернопільобленерго» здійснює первинну параметризацію за власні кошти.

— Споживач має звернутися у місцевий район електромереж  «Тернопільобленерго» та написати заяву на зміну лічильника. До заяви необхідно надати: копію паспорта точки розподілу, паспорт електролічильника. Після параметризації працівники оформляють протокол, – кажуть в «Тернопільобленерго».

Після отримання протоколу параметризації приладу обліку, споживач має звернутися у відповідний район електромереж ВАТ «Тернопільобленерго», аби замінити старий лічильник на новий.

А ось за подальші роботи з двозонним чи тризонним лічильником тернополянам треба буде сплатити від 298 до понад 2 400 гривень. 

ВАЖЛИВО! Після переходу на багатозонний облік електроенергії процедура подачі показників залишається незмінною. Але коли під час подання показників бот запитує про тип лічильника, то треба обирати багатозонний і окремо вносити показник «день і показник ніч».

Читайте також:

Графік відключення світла в Тернополі та області на 18 червня (ОНОВЛЕНЕ)

Де у Тернополі можна попрацювати, якщо вдома нема світла: добірка закладів

«Генератори, свічки вже маємо»: тернополяни розповіли, як готуються до можливих блекаутів

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (5)
  • Oleksii Vuik

    Двофазний лічильник?😅

    Юрій Самуляк reply Oleksii Vuik

    Ти читав а нічого не зрозумів
  • Ігор Ігорко

    А розмови було...

    Леся Червінська-Салюк reply Ігор Ігорко

    Ігор Ігорко ага скоро за повітря будем платити
  • Volodymyr Tarnavskyi

    "Аби не віддати весь сімейний бюджет"...оце журнолістика від ріа 😂

keyboard_arrow_up