У квітні збільшать виплати пенсіонерам, які працюють

У квітні збільшать виплати пенсіонерам, які працюють

З 1 квітня в Україні буде здійснено автоматичний перерахунок пенсій для 0,6 млн працюючих пенсіонерів, з урахуванням оновленого (збільшеного) страхового стажу.

Про це повідомляє «Урядовий портал».

Дарина Марчак, перша заступниця Міністра соціальної політики України, в ефірі Національного Телемарафону розповіла про індексацію пенсій:

Відео дня

Нагадаємо, як раніше повідомляли «20 хвилин» цього року вперше проіндексували найнижчі пенсії. Раніше такі пенсії під індексацію не потрапляли і переглядались виключно разом з підвищенням прожиткового мінімуму (який зростає більш повільними темпами, ніж індексація). Включення таких виплат до периметру індексації дозволяє забезпечити зростання найменших пенсій.

Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів, яка була ухвалена Урядом, розмір індексації пенсій з 1 березня 2023 р. становить 19,7%. Підвищення розміру пенсій відбулося для 10,5 млн пенсіонерів.

Це не останнє підвищення пенсій цього року.

Як повідомляє Урядовий портал, з 1 липня також буде проіндексовано на 19,7% спеціальні пенсії для 22,7 тис. науковців, державних службовців, працівників органів місцевого самоврядування.

За будь-яких розрахунків підвищення пенсій становитиме не менше, ніж 100 гривень.

Крім того, 0,5 млн одержувачів пенсій, яким пенсії були призначені у 2020 - 2022 роках, отримають підвищення в 100 гривень. Самі пенсії для них НЕ індексуватимуться, оскільки вони вже отримують пенсію значно вищу, ніж ті громадяни, хто мають такий саме стаж, співвідношення їхньої заробітної плати до середньої заробітної плати в країні, але які вийшли на пенсію в попередні роки. Це зумовлено тим, що пенсії для тих, хто досяг пенсійного віку, починаючи з 2020 року, обраховані з вищої, ніж в попередні роки, середньої заробітної плати. Відтак, індексація пенсійних виплат для них призвела б до збільшення розриву між розміром пенсії для людей, які мають однаковий стаж, однакове співвідношення їхньої заробітної плати до середньої заробітної плати в країні, але які вийшли на пенсію в різні роки.

Для проведення індексації в Законі про державний бюджет на 2023 рік передбачено відповідний трансферт з Держбюджету до Пенсійного фонду України.

 

Читайте також:

Індексація пенсій у березні: кому з тернополян і за що доплатять?

Аби призначили пенсію, у 2023-му вже потрібно 30 років страхового стажу. Що робити, як немає й 15-ти?

На Тернопільщині перерахували виплати понад 200 тисячам пенсіонерів. Кому, коли і за що додали?

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up