Українські заробітчани в 2020 можуть "проміняти" Польщу на Німеччину: експерт

Українські заробітчани в 2020 можуть "проміняти" Польщу на Німеччину: експерт

На українців претендують багато європейських країн через проблему з низькою народжуваністю та старінням націй.

 

 

За даними Всеукраїнської асоціації компаній з міжнародного працевлаштування, 50% українців працюють у Польщі до трьох місяців, ще 25% - до пів року, загалом же за рік у цій країні встигають попрацювати приблизно 1,5 млн українців. Про це Укрінформу повідомив президент асоціації Василь Воскобойник.

"Згідно із соціологічними дослідженнями, більшість трудових мігрантів, попрацювавши три місяці у Польщі, їдуть додому і зрештою повертаються на заробітки знову. Крім цього, існує великий ринок нелегального працевлаштування, який може сягати 40% від всіх українських мігрантів", - розповів Воскобойник. Таким чином, за рік у Польщі встигають попрацювати приблизно 1,5 млн українців, вважає експерт.

За даними заступника директора Департаменту економічного аналізу Нацбанку Польщі Яцека Котловського, наразі в цій країні перебувають 900 тисяч українських працівників. Про неабиякі масштаби міграції свідчить обсяг валютних переказів: 11,6 млрд дол. у 2018 році і очікувані Нацбанком 12,2 млрд дол. у поточному.

Відео дня

За словами Воскобойника, відбувається переорієнтація українських мігрантів з одних країн на інші, й невдовзі Польща може втратити частину українських робітників.

"До Польщі їхали, бо там були створені умови для швидкого отримання роботи. Але з весни 2020 року Німеччина відкриє свій ринок праці для громадян країн за межами ЄС, і чимало українців намагатимуться потрапити туди", - наголосив експерт.

Соціологічні дані, за словами експерта, свідчать, що 37% опитаних громадян України хотіли би працювати саме в Німеччині.

"На українців претендують багато європейських країн через проблему з низькою народжуваністю та старінням націй. Українці добре працюють, швидко соціалізуються в європейських країнах і географічно близько до них знаходяться", - додав Воскобойник.

За його словами, йдеться про залучення українців не лише на роботу, а й на постійне проживання.

Як повідомляв Укрінформ, за даними дослідження економістів Нацбанку Польщі і Вищої школи торгівлі РП, праця українських трудових мігрантів в Польщі привела до зростання ВВП країни, зокрема в 2016-2017 роках, на 0,6-0,7%.

Опитування

Яку країну вважаєте безпечною для українських заробітчан?

Читайте також Рідні загиблих у Польщі чоловіків не вірять у версію роботодавця. Ще просять про допомогу. Ексклюзив
У Польщі підрахували, скільки українців працює в їхній країні
Раби ХХІ століття: хто у зоні ризику
 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (7)
  • ВолодяУкраїна!!

  • ВолодяУкраїна!!

  • ВолодяУкраїна!!

  • ВолодяУкраїна!!

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up