Фахівці Центру експертиз „Тест” нещодавно перевірили червону ікру в лабораторії: шукали три види консервантів, перевірили масу, оцінили маркування й упаковку, а також продегустували. У супермаркетах купили 10 марок червоної ікри зернистої (за алфавітом): „АСС”, „Ікра за правилами”, „Камчадал”, „Класичний посол”, „Перлина Аляски”, „Рублёвская”, „Сахалінка”, „Сахалінська”, „Шаланда”, Ikura sun.
Цього разу виробники порадували фахівців „Тесту” різноманітністю видів риби, від якої взяли ікру: найпопулярніша – горбуша, два виробники використовують ікру форелі, з екзотичних видів риб – ікра чавичі і загадкова суміш ікри горбуші і нерки.
До слова, червона ікра – це ікра риб виду лососевих, а сімейство це немаленьке. Найчастіше використовують ікру горбуші, кети, рідше нерки і форелі. Ікра в них всіх різна – за кольором, розміром, смаком. Крім згаданих риб, до цього сімейства належать сьомга, чавича, кічуж, сіма, кумжа, голець, омуль, таймень, ленок, харіус, сіг.
Україна переходить на європейську систему стандартизації, тож саме на упаковці виробник повинен задекларувати, що саме є у баночці.
Суттєві зауваження фахівців „Тесту” щодо маркування вже другий рік поспіль адресовані виробнику в Куп’янську Харківської області. Раніше їхня ікра називалася „Російський посол”, тепер - „Класичний посол”. Але виробник і тоді, і тепер не вказує, з якої риби продукт. А це вводить в оману споживача, бо не дає інформації якого смаку і вигляду чекати від ікри. За це, а також дрібний шрифт делікатес отримав нижчу загальну оцінку.
У „Перлині Аляски” с лицьового боку написано, що це ікра горбуші, але у маркуванні є розшифрування витіснених букв і уже там написано, що вона - чавича.
Виробник „Сахалінки” теж не вказав, з якої риби ікра. В складі ікри „АСС” харчові добавки вказані без індекса Е.
Що стосується маси нетто, то надлишок ікри – випадок надто рідкісний, та цього разу трішки більше ікри, ніж вказано на упаковці, виявилося в баночках „Шаланда”, „Камчадал” і „Класичний посол”. Не додали продукту у „Перлину Аляски”, „Рублевскую”, „Сахалинку” і „АСС”. Це вплинуло на оцінку.
Далі в червоній ікрі шукали три консерванти: сорбінову кислоту Е200, бензойну кислоту Е211 і уротропін Е239. У девяти випадках з 10-х були два консерванти. І лише „Класичний посол” має всі три консерванти. Їх кількість відповідала нормі.
Якщо говорити про особливості ікри різної риби, то під традиційне уявлення споживача про червоний делікатес потрапляє ікра кети і горбуші: на колір вона швидше оранжева, ніж червона, ікринки крупні, гірчинки майже немає. Колір ікри нерки – червоний, яскраво-червоний. Вона природну гірчинку. Ікра форелі має щільнішу оболонку.
Нечасто буває, що якість продукту прямо пропорційна ціні, але в даному випробуванні найдорожчі зразки виявилися єдиними „відмінниками” – „Камчадал” (168,75 грн/100 г), „Шаланда” (202,50 грн/100 г) і IkuraSun (170,03 грн/100 г).
Загальну оцінку „добре” мають дві торгові марки: „За правилами” (54,16 грн/100 г) і „Сахалінська” (92,69 грн/100 г). Ще чотири марки ікри отримали оцінку „задовільно” з цінами від 83,37 грн до 111,53 грн за 100 г. І ікра „АСС” з найменшою баночкою, вагою 80 г, і ціною 62,40 грн за 100 г, отримала загальну оцінку „погано”.
Стежте за новинами Тернополя у Telegram.
№ 17 від 23 квітня 2025
Читати номер