Партнер рубрики Події

Чим годують дітей у школах Тернополя та скільки коштують страви: «20 хвилин» перевірили

Чим годують дітей у школах Тернополя та скільки коштують страви: «20 хвилин» перевірили
  • У школах Тернополя продовжують запроваджувати оновлене харчування. Головна умова – менше солі, цукру та жодних консервантів.
  • Ми дізналися, чи дотримуються рекомендацій у школах і чим годують учнів.

Журналісти «20 хвилин» відвідали їдальні у чотирьох навчальних закладах: НВК «Школа-колегіум Патріарха Йосифа Сліпого», школа №16 імені Левицького, школа-економічний ліцей №9 імені Блажкевич та спеціалізована школа №7 з поглибленим вивченням іноземних мов.

Ми побачили, яку їжу пропонують учням. Та чи дійсно приготоване відповідає меню. Далі детально розказуємо про кожен заклад, де були.

Відео дня

НВК «Школа-колегіум Патріарха Йосифа Сліпого»

Під час візиту до школи ми потрапили на сніданок молодших класів. Цього разу дітей годували печивом, соком та кульками з молоком. Враховуючи, що меню чотиритижневе, наступного разу на них очікують сирники, запіканка рисова з яблуками, омлет тощо. Для учнів різноманіття страв – звична справа, адже кухарі дотримуються порад Євгена Клопотенка.

— На кожен день у кухарів є затверджений перелік страв, які мають приготувати дітям. Над меню ми працювали не один тиждень, адже для нас важливо, щоб страви смакували учням, щоб була мінімальна кількість відходів. Наприклад, в середу на сніданок діти будуть їсти млинці з сиром, каву ячмінну з молоком та фрукти. А ось на обід – борщ, плов з м’ясом курки, овочевий салат, чай з лимоном, хлібчик, — розповідає директорка Марія Гуцал.

На другій перерві снідають учні 1-2 класів, на третій – 3-4 класів. Також у школі є загальна обідня перерва. Щодо старшокласників, то вони відвідують їдальню за власним бажанням.

— Повноцінний прийом їжі для учнів молодших класів коштує 45 гривень. У вартість входить перша, друга страви, салат, хліб та напій. Працівники їдальні сервірують стіл за кілька хвилин до їхнього приходу. Старшокласники вже за бажанням: можуть не брати першу страву, а тільки другу і кілька котлет чи відбивних. Є у нас і такі дітки, які приходять до їдальні з ланч-боксами, — додає пані Гуцал.

Щодо вартості, то 250 г першої страви коштує від 8 до 23 гривень. Найдорожче – бульйон з макаронами та м’ясом. На гарнір пропонують картопляне пюре, плов з м’ясом, ліниві голубці, картоплю печену, кашу ячмінну з маслом. Ціни коливаються від 6 до 23 гривень.

Також кухарі пропонують дітям салати зі свіжих овочів, соління або просто печені овочі. Коштують від 2 до 7 гривень. У школі учні можуть скуштувати ще й ліниві вареники з маслом – 22 гривні, млинці з сиропом – 25 гривень, сирники з цукром та маслом – 30 гривень.

Працює також буфет. Кухарі наголошують, булочки та різне печиво доставляють щодня, а ось в шоколадних батончиках та інших смаколиках систематично перевіряють терміни придатності.

Журналісти перебували у школі 10 жовтня о 09.55. На той момент спеціальні контейнери для зберігання їжі – марміти були порожні, адже кухарі лише готували обідні страви. Зокрема, варили картоплю та запікали котлети.

141 дитина у школі харчується безплатно. Зі слів директорки, батьки принесли відповідні довідки, тож їх звільнили від сплати за харчування. Переважно, це діти військовослужбовців та внутрішньо переміщені особи.

Спеціалізована школа №7 з поглибленим вивченням іноземних мов

У закладі дотримуються чотиритижневого меню – кожен тиждень діти їдять різні страви. Зі слів кухарів, страви повинні бути свіжими, корисними та мати естетичний вигляд. Від ранку вони готують сніданок та обід, а далі страви перекладають у марміти, завдяки яким їжа постійно тепла.

— Продукти доставляють через день, адже у нас невеликі морозильні камери. Загалом дотримуємося меню, але інколи можемо поміняти місцями сніданок з вівторка на середу. Ми готуємо різні страви. Наприклад, самостійно готуємо сирники, запіканку, ліниві вареники. Найбільше діти полюбляють макарони з сиром та гречку. Також популярні страви серед дітей – курячі відбивні, різотто та гомілки, — розповідає кухар.

А як щодо цін? Наприклад, порція картопляного пюре коштує 10 гривень, тушкованої капусти – 20 гривень, макаронів з сиром – 25 гривень, котлет та нагетсів – по 20 гривень, салатів – 10-15 гривень, а перших страв – 20 гривень.

Під час перебування журналістів у закладі кухарі сервірували столи для учнів молодших класів. Для них приготували салат з буряків, картопляне пюре, котлету та сік.

Окрім цього, діти можуть придбати різноманітні батончики, вафлі, мінеральну та солодку воду, кукурудзяні палички або ж булочки. Зі слів директорки Галини Костюк, випічку переважно привозять постачальники протягом дня, інколи кухарі самостійно готують невеликі піци, проте без ковбасних виробів.

Станом на жовтень, у спеціалізованій школі №7 з поглибленим вивченням іноземних мов 146 учнів харчуються безплатно. 

Школа-економічний ліцей №9 імені Іванни Блажкевич

Кухарі школи роблять акцент на правильному та різноманітному харчуванні. Вони переконують журналістів «20 хвилин», що тільки так можна заохотити дітей обідати в їдальні.

— 10 жовтня на сніданок дітям ми готували горохове пюре з маслом, котлету, салат з моркви та сиру. На обід кількість страв більша. Наприклад, можемо запропонувати і гречану кашу, різотто, макарони з маслом. Обов’язково кожного дня у нас є перша страва та щось м’ясне. Ось 10 жовтня це розсольник, а з м’ясного – котлета, запечені гомілки та куряча відбивна. Салатів всього три: з морквою та сиром, капустою, а також помідори з часником, — розповідає директорка школи Галина Кізілова.

Зі слів кухарів, найчастіше діти розбирають налисники, сирники, печену картоплю, овочеві салати. Також полюбляють випічку. Булочки та піци не випікають, адже не мають потрібного обладнання. Натомість замовляють у перевіреного підприємця.

Вартість страв та напоїв коливається від 5 до 25 гривень. Зокрема, за п’ять гривень діти можуть придбати салат з буряками або чай. Порція гарніру обійдеться в 10-15 гривень, а м’ясні страви – від 15 до 25 гривень. Перші страви – по 15 гривень за порцію.

Ціни на продукцію в буфеті – від 4 до 34 гривень. Пончики, круасани та сирні палички коштують 15 гривень, слойки та ватрушки – по 10 гривень, а деякі булочки – по 8 гривень.

Директорка Галина Кізілова наголошує, також у навчальному закладі близько 200 учнів мають пільги на харчування. Зокрема, це діти захисників та захисниць України, переселенці, малозабезпечені та сироти.

Школа №16 імені Володимира Левицького

Для початкової школи розробили чотиритижневе меню, а ось учні середньої та старшої школи обирають самостійно з того, що наявне на вітрині. Зі слів заступниці директора з виховної роботи Лариси Бугери, крім учнів школи до їдальні приходять обідати студенти педагогічного університету та педагогічного ліцею спортивного профілю.

— Ми щодня готуємо, щоб діти могли їсти свіжі та теплі страви. Як бачите, наша кухня потребує ремонту. Нам вже закупили спеціальні марміти, але поки що ми їх не встановили. Плануємо встановлювати під час осінніх канікул. Поки що їжу зберігаємо у каструлях, — каже пані Бугера.

Кухарі готують кілька гарнірів, кілька видів м’ясних страв та борщ або суп. На вибір пропонують салати. Загалом перша та друга страви, а також салат, хліб та напій обійдуться у 45-50 гривень.

Порція борщу чи супу, а також салату коштує по 5 гривень, гарніри – 14 гривень, але плов – 33 гривні. Щодо напоїв, то чай, компот – 6 гривень, а ось какао з молоком – 10 гривень. У меню є й м’ясні страви – 19 гривень за порцію. Детальніше ознайомитися з меню та вагою порцій можна на фото.

В їдальні також працює буфет, де можна придбати булочки з різними солодкими начинками, соки, газовану воду, шоколадки та вафлі.

Станом на 10 жовтня, 224 дитини мають пільги на харчування. Тобто, раз на день вони можуть поїсти у шкільній їдальні безплатно.

Хто харчується безкоштовно у школах?

Як раніше журналістам «20 хвилин» повідомляли в управлінні освіти і науки Тернопільської міської ради, загалом у школах 4000 учнів мають пільги на харчування. Зокрема, такі пільги надають:

  • дітям-сиротам та дітям, позбавлених батьківської опіки;
  • дітям з родин, які отримують допомогу відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям»;
  • дітям, батьки яких є учасниками бойових дій на території проведення АТО (ООС), учасниками війни на території проведення АТО (ООС);
  • дітям, батьки яких загинули під час участі в АТО (ООС). А також загиблим (померлим) захисникам і захисницям України, які брали безпосередню участь у здійсненні заходів, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України;
  • дітям, батьки яких отримали інвалідність під час участі в АТО (ООС) та під час безпосередньої участі у заходах спрямованих на захист України під час військової агресії Російської Федерації;
  • дітям, батьки яких є захисниками чи захисницями України. Якщо батьки брали або беруть безпосередню участь у здійсненні заходів, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України;
  • дітям, сім’ї яких перебувають у складних життєвих обставинах;
  • дітям, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи;
  • якщо малеча має статус дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій і збройних конфліктів;
  • дітям з числа внутрішньо переміщених осіб;
  • дітям з особливими освітніми потребами, які навчаються в інклюзивних класах.

Зі слів головної спеціалістки з питань загальної середньої освіти Олени П’ятночки, переважно всі довідки залишаються тогорічні, бо рішення про пільгове харчування виконком приймає на календарний рік, а не навчальний. Проте є деякі нюанси.

— Поновити документи треба лише у випадку, якщо відбулися якісь зміни. Наприклад, якщо захисники та захисниці мають не наказ чи довідку з військової частини, а вже посвідчення учасника бойових дій. Також можуть відбутися зміни в багатодітних та малозабезпечених родинах. Та і довідки із соціального захисту видають тільки на певний період, а далі треба замовляти нову. Крім того, батьки переписують заяви, у яких просять звільнити їх від сплати за харчування дітей на 2023/2024 навчальний рік, — розповіла Олена П’ятночка.

Кількість коштів на харчування для учнів пільгової категорії:

  • одноразове харчування – 45 гривень;
  • дворазове харчування – 58 гривень;
  • триразове харчування – 78 гривень;
  • чотириразове харчування – 105 гривень.

Опитування

Чи подобається шкільне харчування вашим дітям?

Читайте також:

Хто з дітей може безоплатно харчуватися у школах і садках Тернополя

Скільки коштує пообідати в їдальнях Тернополя? Ми промоніторили ціни

Мають проектори та зони відпочинку: ми побували в трьох шкільних укриттях Тернополя

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Oksana Dikalchuk

    Діти жаліються на брудні тарілки, холодні страви, картопля деколи з макаронами буває. Першої страви не дають,тільки друге,салат не входить і півсклянки компота.

    Це по категорії УБД.

    Polina Daineha reply Oksana Dikalchuk

    Вітаю. В якій школі скаржаться?

keyboard_arrow_up