Як готують кутю в різних районах Тернопільщини. Рецепти від місцевих мешканців

Як готують кутю в різних районах Тернопільщини. Рецепти від місцевих мешканців

Кутя для українців не просто основна страва на столі у Святий Вечір. Це - ритуальна їжа, яка для багатьох символізує свята і асоціюється з сімейними традиціями, які передались нам від предків. Як готують кутю у різних районах Тернопільської області, дізнавались журналісти "20 хвилин".

Лановецький район: «Кутя із вишнями»

Священик Олексій Філюк. 34 роки

- Для приготування нам знадобиться: пшениця, волоські горіхи, мак, 100 г меду, 50 г родзинок, - розповідає священик. – Готувати так: промиваємо пшеницю, замочуємо на кілька годин, варимо на середньому вогні до готовності. Промиваємо мак, запарюємо окропом на 30 хвилин, 2 рази перемелюємо в м’ясорубці або блендері. Горіхи трохи подрібнюємо і підсмажуємо. Родзинки запарюємо окропом. Мед розмішуємо з водою. Усі компоненти ретельно перемішуємо і ставимо до Різдвяного столу. Молимось з сім'єю та їмо.

Рецептами поділились ще кілька господинь із Лановеччини у кількох рецептах їх особливість - додавання вишень у свому соці.

Відео дня

- Секрет такий: готувати потрібно в спокої та душевні "чистоті". Коли готуєш таку особливу страву з любов’ю, - то і рідні смакують її з радістю, - розповідає Лалазарян Ірина. - Рецепт мій простий і смачний: кутю варити  на маленькому вогні, щоб помаленько кипіла. Додати мак, горіхи, родзинки та ще додаю вишні у своєму соці (але без соку). Смачного!

Теребовлянський район: «Мак труть в макітрі, якій 40 років»

Мирослава Маковська, 75 років.

- У нас кажуть кутя, або просто пшениця. Я варю за тим рецептом, що ще моя мама варили, - каже Мирослава Маковська. - Спочатку наніч замочити пшеницю в воді. Зранку відлити і промити кілька разів. Поставити на вогонь і варити близько півтори години. Вона має розваритись. Окремо в макітрі терти мак. В нас вдома мак труть макогоном в макітрі, якій вже майже 40 років. Але він так набагато смачніший, ніж мелений.

За сімейною традицією, мак до куті у сім'ї пані Маковської труть завжди вдвох: зять і онучка, вона тримає макітру. До маку по ложці додають цукор.

Пов’язане зображення

- Коли маса відстає від стінок - то мак вже готовий, - каже Мирослава Маковська. - Кутя має бути рідкою. Ми додаємо ще родзинки, горіхи, халву і мед. Мед обов’язково. Ще скажу, що кутю на Святий вечір їсть першим господар. Хрестить її і їсть, а наніч, після вечері, миску з кутею та пару ложок залишають на столі душам померлих.

Кременецький район “Рідка кутя з узваром”

Ольга Берідзе, 36 років

- Я люблю коли не суха кутя, а така більше рідка. Тому ми готуємо або сиром, або узвар або чай, - розповідає господиня. – Я куштувала в рідних різну кутю. Знаю, що додають горіхи різні, родзинки, мед і обов’язково мак. Коли додали мак то треба залити узваром з сухофруктів або чаєм. За традиційним рецептом мак замочуємо водою і тремо в макітрі макогоном. Ще одна наша домашня традиція: готову зварену пшеницю ми ставимо на куток кухні і мама каже «Ко-ко-ко і кво-кво-кво» це щоб в нас водились курчата і кури.

Результат пошуку зображень за запитом "кутя з узваром"

Заліщицький район “Кутю їдять дерев’яними ложками”

Оксана Безушко, 42 роки

- Мене кутю варити вчила бабуся. Вона з 1924-го року. Я коли вийшла заміж і перейшла жити до свого дому, тоді вперше сама готувала, а так, як заведено, кутю варить господиня, - розповідає пані Безушко. - Замочити кутю наніч, щоб вона “набухтіла”. Зранку перед Святим Вечором починаю варити кутю на дуже малесенькому вогні, так, щоб вона розм’якла і майже вся вода википіла. Мак розім’яти макогоном в макітрі і додати до пшениці.

За словами господині, вона додає грецькі горіхи, родзинки, халву і мед. Потім, якщо кутя густа, - кип’яченої води.

- То залежить від того, хто як любить, - каже пані Оксана. - У нас взагалі готують густу кутю, але в мене вдома люблять, коли кутя така недуже густа, то я додаю кип’ятку. В нас обов’язково їдять кутю дерев’яними ложками. Починає старший, хто є за столом: дідусь чи тато і обов’язково хрестить три рази.

Монастириський район: Кутя з яблуком. Перед тим, як їсти господар підкидає до стелі

Марія Безущак, 54 роки

- Святий Вечір має починатися з молитви. З молитвою треба готувати вечерю, кутю – теж з молитвою, - каже пані Безущак. – Пшеницю я не замочую, тільки кілька разів промиваю. Спочатку заливаю холодною водою, доводжу до кипіння, потім воду зливаю і наливаю холодної води. Додаю дві ложки цукру і дрібку солі. Варити треба на маленькому вогні. Мак тремо в макітрі макогоном. Змішую пшеницю з маком і трохи кип’яченої води ще додаю. Потім запарені родзинки додаю, мед і ріжу ще сире яблуко. Це недавно ми спробували і всім вдома сподобалось.

За словами Марії Безущак, кутю варити вчила її мама. На Святий Вечір для родини господиня завжди готує  12 пісних страв, але першою обов’язково куштують кутю.

- Маємо ще традицію, що господар, коли перший набирає кутю з спільної миски, то підкидає її до стелі. Якщо багато зерняток прилипне – то рік буде багатий. Ми кожного року так робимо, - каже пані Безущак.

А як готують кутю у вас вдома?  Рецептами діліться у коментарях. Щасливого Різдва!

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми 10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак 10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води 09:30 Воював з окупантом майже два роки: Збаразька громада втратила захисника Ігоря Войціховського 09:02 У Тернополі «вар'яти» презентують нову гумористичну програму 08:02 Чому чоловіків обмежили в консульських послугах і коли їх відновлять 22:04 У поминальні дні не варто залишати на гробах паски і яйця. То що потрібно померлим, пояснюють священники 21:01 Віктор Павлік побував в рідній Теребовлі і поскаржився на... міст photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up