Зберегли у Дніпрі та перевезли частину заводу до Тернополя. Як у нас виробляють вологі серветки?

Зберегли у Дніпрі та перевезли частину заводу до Тернополя. Як у нас виробляють вологі серветки?

З початком повномасштабного вторгнення росії до України багато підприємств із регіонів, де були активні бойові дії, намагаючись врятувати виробництво, переїхали в більш безпечні регіони України. «20 хвилин» розповідають про ті з них, які тепер працюють на Тернопільщині.

Корпорація «Біосфера» — це компанія з Дніпра, що виробляє продукцію для догляду за будинком та персональної гігієни. Продукція корпорації реалізується в понад 30-ти країнах світу, виготовляють більше 2000 видів продукції. У компанії є чотири заводи в Україні та ще одне спільне з французькою компанією виробництво в Естонії.

Три причини для переміщення виробництва

На підприємстві кажуть, що вирішили релокувати частину свого заводу з Дніпра до Тернополя, на якій виготовляли вологі серветки. Керувалися при цьому трьома основними причинами. 

Читайте також:
«Демілітаризували». Ракета в цех: веловиробник з Харкова у вагонах і фурах переїхав на Тернопільщину
 

Відео дня

— Перше, щоб виконувати свої зобов’язання перед клієнтами та партнерами, зберегти ланцюжок постачання, роботі місця. Друга причина — із початком війни основний споживач, більшість людей виїхали на захід України вимушено. Центр споживання вже тут знаходиться. Оскільки логістика з Дніпра є ризикованою та дорогою, ми стикаємося з постійними викликами в транспортуванні продукції. Тому було прийнято рішення також перемістити сюди частину активів. Третя причина— працюємо також і на експорт. А звідси він є швидшим, легшим, більш гнучким. Це три складові, які спонукали нас здійснити релокацію, — пояснює Богдан Гардецький, директор з виробництва тернопільського підрозділу корпорації..

На заводі компанії у Дніпрі працювали 900 людей, перевезти частину потужностей звідти до Тернополя вирішили в середині березня. 100% сировини та обладнання для виробництва везли у Файне з Дніпра.

Найбільшим викликом при переміщення на підприємстві називають транспортування. Потрібно було забезпечити саме перевезення та безпеку вантажів, автомобілів та водіїв. 

— Це був головний челендж для нашої компанії — все перевезти. Вартість цих послуг суттєво відрізнялася, в порівнянні з довоєнними цінами. Втім, хочу сказати, що нам вдалося це добре організувати, все було покроково продумано, — каже Гардецький.

На локації: має бути чистота

Ще одне важливе завдання при переміщенні підприємства – знайти локацію, яка підходила б компанії. Тим більше, що для виробництва вологих серветок потрібні особливі умови, які ґрунтуються на вимогах гігієни, чистоти. Орієнтовно, два тижні пішло на пошук локації.

— Має бути відповідне енергозабезпечення, водозабезпечення, чистота, зручність для логістичних маршрутів. Розглядали багато варіантів у різних містах на заході України, але зупинилися на Тернополі, де ми зараз і є. На відмінно, швидко спрацювали тут, — каже Гардецький.

Приміщення під виробництво довелося також додатково переробляти. Оскільки спочатку це був фактично порожній склад без внутрішніх стін. Будували конструкції, побутові, господарчі приміщення для працівників, підводили енергетичні та водні комунікації.

Читайте також:
Зберегли виробництво і працівників. Досвід харківського підприємства, яке переїхало на Тернопільщину

У Дніпрі і зараз лишається виробництво вологих серветок, переміщено лиш частину обладнання. Коли відбувся переїзд до Тернополя, у компанії одразу орієнтувалися на те, щоб найняти на роботу місцевих працівників. Але задля запуску виробництва та навчання нового персоналу приїздили вже досвідчені спеціалісти и з Дніпра. Навчання ще триває, дніпряни показують тернополянам усю специфіку роботи на лінії виробництва вологих серветок. Найближчим часом планується, що дніпряни поїдуть додому, і виробництвом серветком у Тернополі займатимуться тільки місцеві мешканці. Штат вже укомплектовано.

На підприємстві — уже понад 20 працівників, але вже у корпорації розглядають можливість додаткового розширення виробництва у Файному.

Від моменту рішення про переїзд до виготовлення перших вологих серветок минуло лише 40 днів. Керівники нахвалюють і дніпровських, і місцевих співробітників. Адже завдяки їм вдалося вийти на планові проєктні потужності лінії за три дні, хоча планувалося це зробити за місяць.

Як з великих полотен створюють вологі серветки

У тернопільському цеху корпорації автоматизоване виробництво. Крутяться великі неткані полотна. Далі вони набувають вигляду, який звично для споживачів мають вологі серветки. Потім вже запаковуються, щоб мати товарний вигляд.

Тут роблять тільки вологі серветки, оскільки існує дуже багато вимог чистоти для такого виробництва. Відтак, його не можуть комбінувати з виготовленням чогось ще.

Читайте також:
Зі Слов’янська у Тернопіль: як евакуювали підприємство під обстрілами. Кому пропонують роботу?

Чи будуть ще релокувати в корпорації своє виробництво з Дніпра до Тернополя чи інших регіонів України — не знають. Пояснюють, що це залежить від ситуації в країні. Як будуть розгортатися бойові дії. У компанії допомагають армії, аналізують ситуацію на фронті.

— Збереження наших активів – це запорука збереження робочих місць та допомога армії, своїм працівникам. Ми стараємося стояти на ринку, зберігати наші можливості. Якщо обставини будуть цього вимагати, тоді будемо розглядати варіанти часткової чи повної релокації. Хоча не думаю, що до такого дійде, — підсумовує Гардецький.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (20)
  • Лєна Савінова

    Для чого це пишете схаменіться
  • Андрій Івасик

    Щось у Тернополі "булки" розслабили.... Можна під час війни не писати про підприємства?
  • наталя липка-кичук

    Помістіть ще геолокацію підприємства
  • Мирослава Реник

    Та коли ви вже ті морди позакриваєте,самі все здаєте,то обов'язково триндіти?

keyboard_arrow_up