Чому справу вбивства Іринки Мукоїди не розглядають майже півроку

Чому справу вбивства Іринки Мукоїди не розглядають майже півроку
  • Василеві Гнатюку, якого звинуватили у вбивстві випускниці, 7 березня виповнюється 18 років. Після цього його, можливо, переведуть до «дорослої» камери.
  • Справа «зависла» на етапі обирання присяжних у Чортківському суді – розгляд щораз переносять через неявку кандидатів у присяжні та потерпілої сторони.  

Справу про вбивство Вишнівецької випускниці Іринки Мукоїди вже майже півроку не розглядають.

Більше того – ще досі не обрали присяжних, які братимуть участь у судовому процесі та вирішуватимуть долю Василя Гнатюка у Чортківському суді, куди перенесли розгляд справи.

  • Засідань як таких ще не було – або обирають міру запобіжного заходу, або переносять засідання на наступний раз, - повідомив «20 хвилин» один із захисників Василя Гнатюка Андрій Русин. – Засідання переносять через неявку потерпілої сторони чи потенційних присяжних.

Читайте також Справу про вбивство Іринки Мукоїди тепер слухатимуть в Чорткові 
Кандидати у присяжні повідомляють суд про причини неявки. Все б нічого, якби це не тягнулось вже майже півроку.

Відео дня
  • Справа не розглядається, підготовчі засідання не проводяться, - каже Андрій Русин. - В нас є також претензії до складу суду. Але альтернативи немає.

Суддів, які слухатимуть справу резонансного вбивства Іринки Мукоїди, обрала автоматична система. Однак, у Чортківському суді фахівців, що мають право слухати кримінальні справи – всього двоє. Тому тут – вибір без вибору.

  • На нашу думку, розгляд справи умисне затягують, чекають, щоб згас резонанс, - переконаний Андрій Русин. – Натомість ми зацікавлені, аби її вже почали слухати. Більше того – аби слухання були відкритими.

Нагадаємо, «закрити» судові засідання могли через те, що і жертва, і її обвинувачений – неповнолітні. Окрім того, Василеві ще інкримінують зґвалтування в неприродній спосіб. Розгляд справ, коли це стосується «статевих» злочинів нерідко роблять закритим.

Наступне засідання у справі вбивства Вишнівецької випускниці призначена на 28 лютого об 11 ранку у Чортківському суді. Чи відбудеться це засідання – невідомо.

На ньому із семи, вибраних автоматичною системою, кандидатів у присяжні, мали б обрати п’ятьох – трьох основних і двох запасних.

Коли у Тернопільському міськрайсуді обирали присяжних – до більшості з них у трьох адвокатів Василя були претензії або чимало питань. Чи повториться така ж ситуація і в Чорткові – адвокати не говорять. Проте запевняють: потенційним присяжним поставлять ряд запитань. І дивитимуться на їхню адекватність.

Тим часом вже 7 березня Василеві виповниться 18 років – він стане повнолітнім. Навряд чи для нього щось зміниться в юридичному плані, адже його звинувачують у злочині, який був скоєний, коли хлопець був неповнолітнім. А от в «дорослу» камеру його вже можуть перевести. Це вирішує адміністрація СІЗО, де зараз перебуває обвинувачений, на підставі Кримінально-виновавчого кодексу.

Нагадаємо, тіло випускниці Іринки Мукоїди зі слідами насильницької смерті виявили зранку 26 червня 2017 р. на узбіччі траси у смт. Вишнівець Збаразького району. Підозрюваного затримали через тиждень після убивства. Приблизно півроку тривало слідство і справу передали до суду. Розгляд справи по суті ще не розпочали.

Василю Гнатюку інкримінують умисне вбивство та згвалтування в неприродній спосіб.

Читайте також Убивство Іринки Мукоїди: рік потому
 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
11:00 Дружина священника із Чорткова потребує допомоги на лікування 10:30 Понад тисячу дітей писанкували в рамках «Великодньої веселки» від «Контінентал» (новини компаній) 10:06 Митрополит Василій Семенюк омив ноги священникам photo_camera 09:30 У Теребовлі до Великодня облаштували святкові фотозони Від читача 17:08 Кіберполіція запустила проєкт "Чатові онлайн" 09:05 На Тернопільщині 3-4 травня — надзвичайний рівень пожежної небезпеки 08:00 Як і коли буде працювати електронний кабінет військовозобов'язаного, пояснили в Міноборони 22:00 На фронті загинув відомий волонтер Едуард Хатмуллін. Прощатимуться з воїном у Шумську 21:00 Біля Катедри на Великдень відбудуться гаївки 20:01 З фісташками, трояндами та позолотою: скільки коштують авторські паски та де придбати 19:00 Як відбуватимуться богослужіння на Великдень у тернопільських церквах 18:10 Підтвердили загибель військовослужбовця з Підволочиської громади 17:06 «Діду, рятуй, бо бабуся б'є маму»: засудили за те, що, розбороняючи, вдарив сусідку 16:05 Аварія на Замонастирській — рух транспорту ускладнений 15:35 200 доларів і 500 гривень: жителя Тернопільського району підозрюють у підкупі працівників поліції 15:03 Скуповують м’ясо та паски: як тернополяни готуються до Великодня photo_camera 14:05 У Тернополі 18 багатоквартирних будинків відремонтують на умовах співфінансування 13:20 Як отримати посвідчення донора крові у Тернополі: «20 хвилин» перевірили photo_camera 12:40 У тернопільському гідропарку «Сопільче» відкрився зоокуток photo_camera 11:30 У Гусятині 17-річний хлопець на мотоциклі зіткнувся з автобусом
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up