Це кат наших дітей, він не повинен бути на волі! Хто «зливає» справу смертельної ДТП у Петрикові?

Це кат наших дітей, він не повинен бути на волі! Хто «зливає» справу смертельної ДТП у Петрикові?
  • Уже вночі 28 серпня Олег Струнь, який збив на смерть автівкою двох дівчат у Петрикові та переховувався від слідства майже 16 років, може вийти на волю. 

  • Він сам “здався” у поліцію, два місяці відсидів у СІЗО, а далі Міськрайонний суд вирішив, що підстав для продовження його перебування за гратами недостатньо. 

  • Рідні загиблих дівчат шоковані. Кажуть, що їх про судове засідання не повідомили, і навіть знаючи про те, що Струнь не так просто з`явився в момент, коли спливають “строки давності” справи, не думали, що все станеться так швидко.

  • За інформацієюж від редакції, суд таки відбудеться. Читайте далі.

Рішення суду про те, що Олегу Струню не продовжили міру запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, оприлюднене пізно увечері 25 серпня. 

Як вже відомо, чоловік визнав свою вину в тому, що вчинив страшну ДТП та майже 16 років переховувався. Але рідні загиблих в тій аварії дівчат наполягають, що це не вияв покаяння, а добре продуманий план, як уникнути відповідальності за скоєне. І, здається, першу сходинку у ньому вже пройдено. 

Струнь, який на смерть збив двох дівчат і переховувався від слідства 15 років, може вийти на волю. Чому?

Відео дня

Нагадаємо події з минулого

Два місяці тому, а саме в кінці червня, ми розповідали про емоційний суд щодо обрання міри запобіжного заходу для Струня. Тоді мама однієї з вбитих дівчат говорила, що вимагатиме для нього довічного ув'язнення. Але замість довічного вже за кілька днів чоловік може опинитись на волі…

Нагадаємо, 8 жовтня 2005 року дві подруги, 17-річна Світлана Козлюк і 16-річна Наталя Гнатієвич повертались з міської дискотеки у Петрикові. Їх проводжав Наталин однокласник. Трохи віддалік крокувала сестра-близнючка Світлани – Зоряна зі знайомим юнаком. Приблизно о 22.30 на першу групу молодих людей наскочив шалений автомобіль. Якимось чудом біда оминула хлопця, який супроводжував Світлану і Наталю. Переляканий, він добіг до найближчого дому і повідомив людей про лихо. А через кілька хвилин до місця трагедії підійшла Зоряна. Вона та її друг наїзду не бачили, але його наслідки викликали в молодих людей шок. Усіх трьох очевидців жахливої ДТП медики швидкої доправили до психоневрологічного диспансеру, однак невдовзі рідні забрали дітей додому. Машина врізалася в дівчат на величезній швидкості. Ті загинули на місці. 

Найжахливішою ж деталлю трагедії став наслідок зіткнення з автомобілем Наталі Гнатієвич: її голова вдарилася об лобове скло з такою силою, що пробила його. Уламки перерізали шию, і голова дівчини опинилася в салоні машини... Водій втік разом з нею. Тоді родина довго тягнула з похоронами, сподіваючись, що голову відшукають. Проте так довелось і ховати. Лишень після похоронів голову знайшли і доховали у могилу до Наталі.

Тернополянину, екс-податківцю Олегу Струню тоді інкримінували скоєння злочину за ч.3 ст.286 (порушення правил дорожнього руху, що спричинили загибель кількох осіб) Кримінального кодексу України. Однак притягнути до відповідальності не могли, бо той втік. 

Майже 16 років рідні дівчат надіялися на те, що вбивцю їхніх дітей знайдуть, що йому не вдасться уникнути покарання.

У червні поточного року Олег Стунь сам прийшов у поліцію і зізнався у скоєному. Йому обрали міру запобіжного заходу — тримання під вартою, терміном на 60 діб.

І ось, 25 серпня, суд прийняв шокуюче для потерпілих і громадськості рішення: терміни запобіжного заходу в вигляді тримання Олега Струня під вартою не продовжили.  Отже, з 00.00 28 серпня він може вийти із СІЗО. 

Рідні загиблих про суд не знали

Вже вдруге рідні переживають відчуття несправедливості, коли людина, яку вони вважають винною в загибелі, уникає покарання...

Мама Наталі Гнатієвич, яка страшно загинула в ту фатальну ніч, Світлана Свист, не може прийти до тями. Плаче, коли говорить про останнє рішення міськрайонного суду. Каже, що не може повірити в те, бо навіть не була присутньою під час засідання.

Обидві родини ще від початку не вірили в щирість того, що чоловік повернувся і покаявся. Але про те, що Струнь вже за два місяці буде знову на волі, не могли й подумати… 

Сестра покійної дізналась про все з новин 

Сестра-близнючка покійної Світлани Козлюк — Зоряна Кравець теж шокована тим, що Олега Струня можуть відпустити без їх участі у судовому засіданні. 

Пані Зоряна додає, що також не могла подумати, що так швидко Олег Струнь опиниться на волі. Хоча навколо всі говорили в один голос: “Він з'явився не просто так. Він знає, за чим прийшов”.

За всі роки після смерті дівчат рідні кажуть, що жодних вибачень від винуватця ДТП не отримали. Про це вони говорили на першому судовому засіданні, де були присутні і журналісти “20 хвилин”.

Рідні просто хочуть знати: хто і чому «зливає» справу смертельної ДТП?

Світлана - ліворуч, у червоній сукні. Праворуч - її сестра-близнючка Зоряна
 

Чому вирішили відпустити? 

За повідомлення Тернопільського міськрайонного суду, слідчим суддею відмовлено у клопотанні сторони обвинувачення про продовження строків тримання під вартою Струня. 

До слова, справи не було навіть у розкладі судових засідань напередодні, не повідомляли про засідання і журналістів, хоча на попередньому засіданні їх зібрались десятки. 

У міськрайонному суді переконують: сталась помилка, і з цього приводу вже проінформували керівника апарату суду та організували службове розслідування. 

У пресслужбі Тернопільського міськрайонного суду поки додають, що рішення не означає зупинення кримінального переслідування підозрюваного. Справа триває і, ймовірно, найближчим часом буде передана до суду для розгляду по суті, тобто для постановлення остаточного рішення у справі.

Як тебе земля носить — убити дітей, забрати голову?! Родичі до водія, який скоїв смертельну ДТП

Вручили лише одну підозру?

Наразі ухвали суду від 25 серпня в судовому реєстрі немає. Копію Ухвали журналістам скинулиу вайбер-групі від імені пресслужби міськрайонного суду.

Із тексту ухвали відомо, що захисник Олега Струня, адвокат Борис Шкільняк, заперечив проти клопотання про продовження тримання під вартою, посилаючись на те, що його подали з порушенням строків, тобто пізніше, ніж за 10 днів до закінчення терміну попереднього запобіжного заходу. 

— Ще одна причина в тому, що терміни досудового розслідування не були продовжені, а підозрюваному вручили лише одну підозру: щодо вчиненя правопорушення за ч.3 ст 283 ККУ “Порушення правил безпеки дорожнього руху, що спричинило загибель декількох осіб”. І часу для зібрання доказів щодо даної підозри в слідства було достатньо, — йдеться у документі. 

Суддя Наталія Воробель, дізнаємось із ухвали, зазначила, що прокурор надав недостатньо доказів, які виправдовують подальше тримання підозрюваного під вартою. А ті слідчі дії, які мали виконати до завершення досудового розслідування, можна встигнути провести за два дні. 

Крім того, суддя наголосила, що інші дії, які планувало провести слідство, і які стосуються обставин переховування підозрюваного, його перебування за межами України з підробленими документами, можуть бути проведені у розслідуванні правопорушень, вчинених ч.4 ст. 358 ККУ “Використання завідомо підробленого документа”, за якою підозру Олегу Струню не оголошували. 

Як відомо редакції, наразі Олег Струнь отримав  підозру лише за “Порушення правил безпеки дорожнього руху, що спричинило загибель декількох осіб”. Відомо також, що йому мали інкримінувати і 135 статтю ККУ “ Залишення в небезпеці”. Але наразі в ГУНП цього не підтвердили. На коментарі очікуємо. 

Переконують, що був в Росії 

Рідні загиблих дівчат припускають, що Олег Струнь після скоєного утік до Москви, де був тоді на заробітках його батько. А Москва злочинців Україні не видає. 

Родичів найбільше обурює, що строк давності злочину минув навесні 2021 р, тоюто через 15 років. І, скоріш за все, Олег Струнь, після завершення слідства і суду, вийде на волю. Тому, впевнені обидві родини, він і явився до поліції – нібито з каяттям.

Такі підозри ще наприкінці червня висловлювали і самі правоохоронці. 

Цікаво й те, що в ГУНП мали інформацію про перебування Струння за кордоном, раніше. То чому ж не вручили підозру?

— Чи то в 2010, чи в 2011 році була інформація, що він (Олег Струнь – прим. авт.) перебуває в Росії, тоді вирішувалось питання про його екстрадицію до України, але цього не відбулось, — каже Олександр Богомол. — Не виключаємо і версію, що він міг перейти через зону розмежування. 

Чи не добре продумана це схема – з’явитись через 15+ років, аби уникнути покарання? Олександр Богомол не виключає, що саме так і є.

 — Як доповідали мені спеціалісти Слідчого управління, скоріш за все він розраховує, що минуло 15 років, і він не нестиме відповідальності, — каже головний поліцейський Тернопільщини. — У будь-якому випадку ми завершимо розслідування і направимо справу до суду. Але кажу як є: просто так він не прийшов здатись. Я думаю, що він надіється на уникнення від покарання. За те, що переховувався, відповідальності, на жаль, немає…

Чи буде апеляція? 

Потерпілі готові самі іти в усі можливі суди, щоб оскаржувати ухвалу. Але на це, відповідно до ч. 7 ст. 393 КПК “Право на апеляційне оскарження”, вони мають право у випадку, якщо скарга стосується їх інтересів в межах вимог, заявлених ними в суді першої інстанції. 

Чи буде апеляція на ухвалу суду, “20 хвилин” запитали і в пресслужбі обласної прокуратури. 

На подання апеляції, відповідно до закону, прокуратура має п’ять днів. Але вже о 23.59 27 серпня Олег Струнь може опинитися на волі. 

Також ми очікуємо на коментар із позицією слідчого ГУНП в Тернопільській області, який був заявником клопотання про продовження міри запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. Щоб отримати його, ми надіслали запит на ім'я керівника ГУНП в Тернопільській області Олександра Богомола. Відповідь очікуємо. 

Чи достатньо доказів є в слідства та прокуратури, аби представити їх на розгляд апеляційного суду, аби він визнав нечинною ухвалу Міськрайонного суду про відмову в клопотанні? Яким буде рішення Тернопільського апеляційного суду? І чи можуть підозрюваного взяти під варту знову за кілька днів після того, як він покине СІЗО? Питань у цій справі залишається чимало. Ми продовжуємо стежити за ситуацією. 

 

***

 

Перед публікацією матеріалу на сайті редакції “20 хвилин” стало відомо, що розгляд апеляційної скарги має відбутись вже завтра, 27 серпня в Тернопільському апеляційному суді на вул. Князя Острозького, 14а. Години поки що не знаємо.

Чоловік закликає небайдужих підтримати їх у боротьбі за справедливість.

У пресслужбі Тернопільського апеляційного суду наразі про засідання не повідомляли. Немає його і в розкладі призначених до розгляду справ. 

Важко навіть уявити, що зараз переживають рідні дівчат, які трагічно загинули 15 років тому. Адже пам’ять дітей досі тривожать несправедливі рішення та сльози тих, хто хоче справедливого покарання за їх смерть...

Читайте також: Як тебе земля носить — убити дітей, забрати голову?! Родичі до водія, який скоїв смертельну ДТП 

Струнь, який на смерть збив двох дівчат і переховувався від слідства 15 років, може вийти на волю. Чому?

Дайте нам — порвемо! Як екс-податківець, який збив на смерть двох дівчат, може уникнути тюрми?
 
 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Оксана Крамар

  • Val Val

    Бляха, ще раз запитую? Де його теперішня морда? Чи вам теж занесли чемодан, щоб не світити його лице?

keyboard_arrow_up