Могилу арештували, а справу передали до Верховного Суду: нові подробиці скандалу з пантеоном

Могилу арештували, а справу передали до Верховного Суду: нові подробиці скандалу з пантеоном
  • Цілодобові сперечання, демонтажі непогоджених конструкцій та судові позови – у Тернополі продовжують скандалити через облаштування «Пантеону Героїв».
  • Батьки загиблого захисника Віталія Стадника, які не погоджувалися на спільну концепцію для поховання, домоглися арешту могили.
  • Чи доступне кладовище для поховань – дізнавалися «20 хвилин».

Конфлікт через облаштування «Пантеону Героїв» тягнеться від жовтня 2023 року. Саме тоді батьки загиблого Віталія Стадника почали проводити перші роботи щодо облаштування могили сина за індивідуальним проєктом. Від власних джерел журналісти «20 хвилин» дізналися, що могилу планували оформлювати гранітом, а поверх встановити у масштабі один до одного статую загиблого захисника. Чоловік мав бути у формі, зі зброєю та квітами.

Рідні інших загиблих категорично проти гранітних плит та постаментів у весь зріст, адже переконані, на кладовищі всі рівні. А розроблена та погоджена концепція пантеону ідеально підходить для оформлення могил.

Відео дня

Не готові йти на поступки

19 жовтня працівники спеціалізованого комунального підприємства «Ритуальна служба» виявили, що на місці поховання загиблого Віталія Стадника невідомі особи самовільно встановили споруду з бетону та граніту.

Сергій Тлумацький переконує, на могилі загиблого Стадника не проводять ніяких робіт

Щобільше, директор комунального підприємства Сергій Тлумацький наголошував, встановлена споруда не відповідає затвердженим параметрам. Адже одна могила за документацією повинна бути 80*210 см, а забетонована родиною Стадників основа могили становила 135*230 см.

— Охоронець повідомив мені, що машина з будівельною технікою заїхала на територію кладовища. Вже до вечора невідомі будівельники встановили чорні гранітні плити. Охоронець неодноразово просив призупинити роботи та залишити територію, адже жодного дозволу на їхнє проведення будівельники не мали. Будівельники повідомили, що мають дозвіл, завдання від замовників і не будуть звідси їхати, — розповідає він.

Зі слів пана Тлумацького, він неодноразово намагався поговорити з батьками Віталія Стадника, пропонував їм перепоховати сина, проте на будь-які домовленості вони не погодилися.

— Я розумію, можливо, хтось хоче зробити по-іншому, виділитися. То я ж пропонував організувати перепоховання загиблого Стадника трохи вище, де спочивають захисники з 2014 року, але рідні не схотіли. Я їм казав, що тут будуть облаштовувати все в єдиному стилі, і вони просто мовчали. А коли вже підрядники зробили перші могилки, то почалися ці сварки. Наскільки мені відомо, міський голова Сергій Надал також говорив з родиною, намагався переконати, але все марно. Таке враження, що загальні правила та закони не для цих людей, — розповідає чоловік.

Аби будівельники самовільно не встановили пам’ятник на могилі Стадника, родичі інших загиблих організували цілодобове чергування. А керівництво спеціалізованого комунального підприємства «Ритуальна служба» направили вимогу родині демонтувати дану конструкцію самостійно до 23 жовтня.

Ось такий вигляд мала могила до демонтажу

Враховуючи те, що родина Стадників проігнорувала вимогу, вранці 24 жовтня працівники СКП «Ритуальна служба» самостійно демонтували надмогильну споруду. Одразу після демонтажу батько загиблого Олег Стадник наголосив, спільної концепції на могилі сина не дотримуватимуться. Щобільше, родина переконана, що проєкт «Пантеон Героїв» реалізують з низкою порушень і його треба скасувати.

— Я прийшов зранку 24 жовтня на кладовище, і вже працівники демонтували бетон та гранітні плити. Це наруга над могилою і просто так ми це не залишимо. І взагалі ми будемо звертатися до суду, щоб скасувати рішення про цей «Пантеон Героїв». Бо це порушує права людей, — розповів батько загиблого Олег Стадник. — Щодо іншого місця поховання, то я такої ідеї не підтримую. Мій син – військовий, він загинув на фронті, то чого ж його мають ховати в іншому місці? Якщо інші хочуть оформлювати могили у сіре каміння, то нехай. У нашого сина такого не буде, ми зробимо так, як хочемо.

Раніше під час розмови з журналістами «20 хвилин» думку Олега Стадника підтримувала і його жінка Марія. Вона наголошувала, ніхто ніколи не обіцяв самостійно демонтувати ті плити і за потреби все вирішуватимуть виключно через суди.

Батько загиблого захисника Олег Стадник

Вже місяць судової тяганини

Родина Стадників все ж таки звернулася до правоохоронців. 25 жовтня керівництво спеціалізованого комунального підприємства «Ритуальна служба» отримали повідомлення від правоохоронних органів про відкрите кримінальне провадження. Мова йде про частину першу статті 297 ККУ (Наруга над могилою, іншим місцем поховання).

— Вони одразу казали мені та іншим присутнім, що будуть добиватися арешту майна – могили загиблого сина. Бо вони не хочуть, аби ми оформили її так, як й інші. Стадники зверталися у Тернопільський міськрайонний суд, Тернопільський окружний адміністративний суд, але враховуючи те, що вони пов’язані з цією сферою, то там буде конфлікт інтересів. 30 жовтня апеляційний суд ухвалив направити клопотання прокурора у Збаразький районний суд, — розповідає пан Тлумацький.

Аби збаразьким суддям показати, що «Пантеон Героїв» — важлива історична цінність, а від величини пам’ятника вшанування не стануть більшими, тернополянка Дарця Веретюк спільно з іншими рідними загиблих влаштували мирну акцію.

Рідні загиблих захисників на мирній акції біля суду

«Перед Богом всі рівні», «Всі однаково гідні пошани», «Однострій», «Спільна мета – єдність до кінця» – саме з такими плакатами, а ще й світлинами загиблих хлопців вони простояли біля будівлі суду.

— Суддя Щербата до нас не виходила. Вона лише через секретаря передала, що спілкуватися і слухати нас вона не хоче, закон її не зобов’язує це робити. Але ми не збиралися її залякувати, тероризувати чи ще щось. Ми просто хотіли показати, що «Пантеон Героїв» важливий для нас. Це ситуація не про родину Стадників та їхнього загиблого сина. Це ситуація про десятки сімей, десятки загиблих, — каже Дарця Веретюк. – Родина Стадників своїми діями показала, як наш український народ може проявитися у таких складних для всієї країни ситуації. Але цей скандал об’єднав частину інших родичів, знайомих захисників. І ми знаємо, що разом – сила.

За інформацією з Єдиного державного реєстру судових рішень, другого листопада у Збаразькому районному суді розглянули матеріали справи, задовольнити клопотання прокурора Тернопільської окружної прокуратури та наклали арешт на майно. Мова йде про частину земельної ділянки, де похований Віталій Стадник, а також вісім гранітних плит, що демонтували з могили.

— Під час засідання відмовилися слухати юристку СКП «Ритуальна служба» Роксолану Сендецьку. Суддя повідомила, що комунальне підприємство є просто балансоутримувачем земельної ділянки, а власником – Тернопільська міська рада. Тож всі питання до влади, — каже Сергій Тлумацький. — Але ж працівники нашого комунального підприємства були свідками того, як будівельники без дозволів заїжджали на територію кладовища та встановлювати гранітні плити, наші працівники проводили відповідний демонтаж тих плит.

Знову ж таки, за інформацією з Єдиного державного реєстру судових рішень, журналісти «20 хвилин» дізналися, що Тернопільська міська рада подала апеляційну скаргу на ухвалу слідчого судді Збаразького районного суду. Восьмого листопада Тернопільський апеляційний суд розглянув матеріали справи та ухвалив передачу всіх документів, матеріалів кримінального провадження до Верховного Суду України.

— Наразі ми всі в очікуванні, бо не знаємо, у яке місто, область Верховний Суд України скерує справу нашого «Пантеону Героїв». Ми не знаємо, скільки це все буде тягнутися, але будемо їздити в інші області, міста. Бо це важливо для нас, ми хочемо, аби всі були рівні. І щоб територія пантеону не містила гранітних плит та великих постаментів з квітами, зброєю, — розповіла Дарця Веретюк.

Що буде з «Пантеоном Героїв»?

Попри те, що родина Стадників обіцяла зробити так, аби «Пантеон Героїв» визнали недійсним і скасували рішення про його реалізацію, фахівці продовжують облаштування. Повідомив керівник СКП «Ритуальна служба».

— За рішенням суду працівники «Ритуальної служби» та родина Стадників не мають права проводити будь-які роботи лише на могилі Віталія Стадника. Але нам не заборонили ховати інших людей, облаштовувати їхні могили, — каже пан Сергій. — Ми не проводили роботи виключно через негоду і судову тяганину. Бувають такі випадки, що треба підписати документи, надати дозвіл, перевірити певні моменти. А в цей час я був змушений з іншими фахівцями збирати всі відповідні документи для судових засідань. Але це все вирішується, і ми поступово робимо те, що і планували.

Тернополянка Дарця Веретюк розповідає, якби не суди, то два сектори могил вже були б у належному вигляді, зокрема засипані землею, з ялівцем та фотографіями.

— Ми вже їздили в ангари, щоб обрати ялівець, який краще пасуватиме до каменю. Але коли тим займатися, якщо у нас суди, адвокати, підготовка документів та мирна акція? Ми постійно спілкуємося з рідними інших загиблих і ось думаємо, для чого ця вся судова тяганина? Кому батьки-судді щось хочуть довести? Невже не можна по-людськи все зробити? Якщо не підходить концепція, то організують перепоховання. Але люди та на кладовищі хочуть бути першими, бути кращими. Але ж пам’ять про наших загиблих виражається не у помпезності каменів. Все має бути в душі, у серці, — наголошує пані Дарця.

Також журналісти «20 хвилин» вчергове намагалися зв’язатися з мамою загиблого Марією Стадник. Але жінка не підняла слухавку.

Нагадаємо, за проєктом «Пантеону Героїв», могили загиблих захисників у російсько-українській війні повинні мати однаковий вигляд, алею до поховань мають відремонтувати, а на вході до кладовища збудують капличку. Концепцію «Пантеону Героїв» запропонувала тернополянка Дарця Веретюк.

Журналісти «20 хвилин» продовжують стежити  за цією ситуацією. Про всі зміни повідомлятимемо на нашому сайті та у соціальних мережах.

Читайте також:

Рідні загиблих захисників цілодобово чергують на кладовищі, щоб там не звели інший пам'ятник

Гранітні плити демонтували, а родина обіцяє подавати до суду: подробиці скандалу на «Пантеоні Героїв»

Скандал на Микулинецькому кладовищі: родина загиблого захисника хоче пам'ятник не як у всіх

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (213)
  • Kozak Anatolii

    Фейсбуком керують кацапи? Образливі коменти цеї сучки кацапки не видаляють , а мій видалили до п'яти хвилин
  • валерій цесар

    Не одобається і хочете випендритися! Перепоховання і  мавзолей на всі гроші
  • Jahuj Svensenn

    Ну, за землю рiдну, нам в нiй ще лежати.
  • Ира Карая

    А пам'ятник , це головне ? Головне пам'ятати про нього.

keyboard_arrow_up