На Тернопільщині понад 3 000 осіб перебуває на обліку за домашнє насильство

На Тернопільщині понад 3 000 осіб перебуває на обліку за домашнє насильство

На профілактичному обліку поліції Тернопільщини за вчинення домашнього насильства перебуває майже три тисячі осіб. З них майже тисячу поставлені на облік з початку цього року – таку статистику озвучив  інспектор відділу дільничних офіцерів  управління превентивної діяльності поліції Тернопільщини Дмитро Адамович. 

-За чотири місяці до поліцейських надійшло понад дві тисячі повідомлень від потерпілих від домашнього насильства, - розповів Дмитро Адамович. - Зверталися переважно жінки – 1320 повідомлень. Від неповнолітніх надійшо 27 заяв. За даними фактами розпочато п’ять кримінальних проваджень, складено майже півтори тисячі адміністративних протоколів.

Нагадаємо, на законодавчому рівні, у зв’язку з введенням у  дію закону «Про запобігання та протидію домашньому насильству», передбачено жорсткіші покарання для кривдників та дозволено  поліції контролювати поведінку порушників, аби уникнути повторного насилля. Тепер за домашнє насильство передбачена кримінальна відповідальність – до двох років позбавлення волі.

Під  термін «домашнє насильство» підпадають усі акти фізичного, сексуального, психологічного або економічного насильства, вчинені між колишнім чи теперішнім подружжям чи людьми, які разом живуть чи жили.

Відео дня

Порушникам закону загрожує покарання у вигляді штрафу в розмірі від 170 до 680 гривень,  від 30 до 60 годин громадських робіт, адмінарешт до 15 діб. Якщо в діях насильника будуть ознаки кримінального злочину, то  покарання буде суттєвішим: громадські роботи на строк від 150 до 240 годин, арешт на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до п’яти років, або позбавленням волі на строк до двох років.

Нагадаємо, що жертви домашнього насилля мають доступ до безоплатної вторинної правової допомоги – держава надає таким людям можливість скористатися послугами кваліфікованого адвоката, не сплачуючи за це.  

Про домашнє насилля поліцію можуть повідомляти не лише жертви. Медики, вчителі, які  виявлятимуть подібні  факти щодо дітей чи отримуватимуть про це заяви або повідомлення, повинні не пізніше, ніж за одну  добу поінформувати  про це поліцейських.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Ярослав

    Варто зазначити, що жінки психологічно сильніші чоловіків, чоловіки сильніші жінок фізично.  І цілком закономірна захисна реакція на жіночий винос мозку - дати в диню. Але оскільки домашнє насильство це не тільки фізичне, але й психологічне, сексуальне і економічне насильство, чоловікам варта задуматись над методами захисту своїх інтересів.

    Оксана reply Ярослав

    Взагалі треба відмінити інститут шлюбу. Бо то всі із-за того проблеми...

    Ярослав reply Оксана

    Спробуйте. Мені цікаво буде на це подивитись
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами) 09:30 «На щиті» повертається додому захисник Степан Шумило з Лановеччини 08:50 У Тернополі 28 березня на кількох вулицях тимчасово вимкнули електрику 08:00 Сьогодні, 28 березня: яке сьогодні свято та чим цей день запам’ятався в історії 22:00 На Тернопільщині — штормове попередження 21:00 Монастир на Тернопільщини визнали культурною спадщиною національного значення 20:00 Маленькі кременчани виготовили солодощі для захисників 19:00 У Тернополі відкриють виставку вишитих картин-стацій
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up