Гучне затримання на БАМі. Тернополянин скаржиться, що його скрутила поліція, бо голосно колядував

Гучне затримання на БАМі. Тернополянин скаржиться, що його скрутила поліція, бо голосно колядував

Чоловіка, який голосно співав колядки, затримали і доправили до відділку. Активісти стверджують, що до нього без причини застосували силу. Коли той викликав журналістів до відділку, не надавали їм інформацію. 

Гучна коляда у ніч на Різдво закінчилась для тернополянина Андрія Б. у відділку поліції. Причому доправили його, як каже чоловік, скрутивши та вдаривши нижче поясу. «Крутили» злісного порушника спокою аж четверо поліцейських.

Громадські активісти нарікають, що поліцейська форма дає право копам порушувати закони. А в поліції своя правда: стверджують, чоловік був напідпитку. А до відділку його доправили лише для того, аби встановити особу, бо документів при ньому не було.

Голосно співав колядки, а документів при собі не мав

— У Тернополі на Святвечір «скасували» ряд Законів України, а саме Закон про Національну поліцію, Закон про друковані засоби масової інформації (пресу), Закон про інформацію та ряд статей Конституції України, — таке повідомлення з’явилось на сторінці очільника тернопільського осередку ГО «Стоп Корупції» Миколи Сивирина. — Виявляється, працівникам патрульної поліції дозволено ігнорувати законну вимогу громадян на інформацію. Понятих на момент складання протоколу не було, копію протоколу затриманому не вручили, одним словом, працюють, як вміють. Працівник патрульної поліції А. (нам відоме прізвище патрульного – прим. авт.) особисто відмовився представнику ЗМІ надати пояснення стосовно затримання. Ну і мабуть, вважає, що його форма дає право порушувати права громадян України.

Відео дня

Активісти дізнались про затримання колеги вночі на 7 січня. За однією з адрес на «Сонячному» громадянка викликала патруль, бо чоловік порушував громадський спокій. Як згодом дізнались журналісти, він з колегою голосно співав колядки.

Екіпаж приїхав за місцем виклику. Але чоловік не мав при собі документів.

— Йому ніхто не запропонував сходити додому і взяти їх, навіть у супроводі поліцейського, — розповів журналістам Микола Сивирин. — Андрій ще на місце викликав поліцейських. Натомість йому запропонували їхати в міськвідділ в специфічний спосіб – скрутили і застосували фізичний примус. За словами Андрія, – завдавали ударів, навіть нижче поясу.

А давайте ми й вас перевіримо…

Про те, що його затримали, Андрій повідомив активістів. Ті прийшли до відділку. Один з них пред’явив журналістське посвідчення, адже є редактором однієї з офіційно зареєстрованих газет. Попросив надати інформацію, чому затримали чоловіка. Йому, стверджують активісти, в грубій формі було відмовлено. За спостереженнями активістів, на момент складання протоколів понятих в приміщенні не було. Правда, адвокат Василь Бойко, з безоплатної правової допомоги, - був на місці.

— Коли прийшов наш активіст, який ще має журналістське посвідчення і пред’явив його, першими словами поліцейських було, мовляв, а ми вас часом раніше не затримували? А давайте ми вас перевіримо. І одразу починають «грузити» і тиснути морально. Це, на вашу думку, нормально? – цікавиться Микола Сивирин. – Ми єдине, чого хотіли, аби поліцейські дотримувались закону. Якщо він був у стані алкогольного сп’яніння, мали бути результати освідування з наркодиспансеру. Де вони? Де зазначені свідки, адже в момент затримання нікого не було?! Невже не можна було дати можливість Андрієві піти додому за документами – це ж поруч. Тоді і цього всього не сталося б. Звісно, він не хотів їхати у відділок. То навіщо крутити чотирьом одного і бити? Невже він один і його дії становили загрозу життю і здоров’ю патрульних, що аж довелось скрутити і бити?

Як вдалось нам дізнатись, скоріш за все інцидент трапився через давній сусідський конфлікт. В Андрія з його сусідкою давні неприязні відносини. І вони щораз один на одного викликають поліцію. Цього разу сусідка не упустила шансу написати заяву.

У поліції своя правда. В управлінні патрульної поліції в області надали коментар «20 хвилин» щодо подій в ніч на Різдво.

У поліції кажуть: був п’яним. Врешті отримав три протоколи

— Повідомлення про порушення тиші на проспекті Злуки, 43 надійшло патрульним 7 січня близько 00:30 год, - повідомила речниця управління патрульної поліції в області Катерина Басалига. - Прибувши за вказаною адресою, патрульні виявили невідомого чоловіка, який знаходився у дворі будинку та голосно кричав. Також патрульні зв’язалися із заявницею, яка розповіла, що невідомий громадянин протягом тривалого часу шумить, чим заважає їй та іншим мешканцям будинку відпочивати.

Спілкуючись із чоловіком, патрульні стверджують, що виявили у нього ознаки алкогольного сп’яніння, а на законну вимогу пред’явити документи, згідно зі ст. 32 Закону України «Про Національну поліцію», чоловік категорично відмовився.

— Інспектори затримали його та доправили до Тернопільського відділу поліції для встановлення особи та складання відповідних адміністративних матеріалів, — каже Катерина Басалига. — На громадянина поліцейські склали протоколи за ч.1 ст. 44-3 КУпАП (Порушення норм карантину), за ч. 1 ст. 178 КУпАП (Поява в громадському місці в стані алкогольного сп’яніння), за ст. 182 КУпАП (Порушення тиші). Від підпису та отримання копій адміністративних матеріалів чоловік відмовився.

Копій протоколів на руках не має, підтвердив нам і Андрій, якого в ніч на Різдво затримали поліцейські. Чи оскаржуватиме їх і чи писатиме скарги на дії правоохоронців, той поки не повідомляє. Як далі розгортатимуться події, «20 хвилин» стежитиме і повідомлятиме про це читачів.  

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (95)
  • міла мілашка

    мусора-ОТБРОСКИ=ВОРОГИ УКРАЇНСЬКОГО НАРОДУ===ЦІ МРАЗІ ПОСТОЯННО ЗНУЩАЮТСЯ З ЛЮДЕЙ!!!МУСАРИЛО ДУМАЄ ЩО ВОНО КРУТЕ ГІМНО КОЛХОЗНЕ АХАХА:)))
  • Виктор Созоновский

    Даром не затримали
  • Pavel Orestovich

    Історія не варта шкорлупи виїдженого яйця! На лице ефект Даннінга-Крюґера
  • Руслан Никифорчин

    Що за держава це повний дурдом.Свята а ти сидиш під столом і думаєш колядувати чи ні.

    Руслан Никифорчин reply Руслан Никифорчин

    Kostyk Mkostyk сам сиди

    Kostyk Mkostyk reply Руслан Никифорчин

    Руслан Никифорчин сиди далі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up