Стрільця по дітях Валерія Устинова можуть відпустити додому. Що вирішив суд: подробиці

Стрільця по дітях Валерія Устинова можуть відпустити додому. Що вирішив суд: подробиці
  • Апеляційну скаргу адвоката розглядає 22 лютого Тернопільський апеляційний суд. Захисник наполягає на домашньому арешті. Прокуратура – на триманні під вартою без права внесення застави. 
  • У суді перебуває журналістка "20 хвилин".  

Тернопільський стрілець, який із рушниці поцілив у школяра Максима і ще у 8-річного хлопчика, вже сьогодні може опинитись на волі

Чоловіка звинуватили у хуліганстві та заподіянні умисного тілесного ушкодження 11-річному школяреві.

Міру запобіжного заходу обрали чоловікові, якого підозрюють у стрілянині по дітях 4 лютого у Тернопільському міськрайнному суді. Прокурор у справі наполягав на двомісячному триманні під вартою без права внесення застави.

Відео дня

- Я прошу пробачення у батьків, дітей та суспільства, - заявив на суді Валерій Устинов. 

Чоловік зізнався у тому, що накоїв та просив вибачення. Щоправда, лишень публічно. Як запевнив батько Максима Ярослав Капустяник, з родиною чоловік навіть не намагався зв’язатись. І як почувається Максим, який після інциденту переніс щонайменше 3 операції, не цікавився.

 

Саме після третьої операції Максим у лікарні відсвяткував свій 12-ий День народження. Подробиці - З Днем народження, чемпіоне: Максиму, якого підстрелили біля школи, виповнилось 12. Як почувається?
Журналістці вдалось кілька хвилин поспілкуватись із Валерієм Устиновим – ще перед початком судового засідання у міськрайсуді. Щоправда, здебільшого за нього говорив адвокат, який в суді завжди був поруч із підзахисним. Валерій наполягав, що умислу стріляти по дітях не мав, запевняв, що щиро кається у скоєному і готовий спілкуватись із батьками Максимка та просити у них пробачення. На запитання журналістки, чи бачився він чи з батьками, чи з хлопчиком після інциденту, Валерій Устинов запевняв — зробив би це, однак контактів не мав. Журналістка, після того, як отримала дозвіл від батька хлопчика Ярослава Капустяника, надала адвокатові номер мобільного батька. 

До речі, у Валерія Устинова теж є син - він роком старший від Максима.

Адвокат просив для свого підзахисного домашнього арешту. Як повідомив «20 хвилин» захисник Валерія Устинова  Святослав Островський, саме тому оскаржує в апеляційній інстанції рішення міськрайонного суду.

Валерій Устинов у суді стверджував, що не стріляв умисне, просто прибирав вдома і чистив зброю. Та у нього давно, користувався востаннє років 5 тому, коли ходив на полювання. 

На запитання одного з суддів, чи чистив зброю, направивши рушницю у вікно, той лише заперечував. 

Адвокат наголосив, що ще до оголошення підозри його підзахисний добровільно здав обидва паспорти - і український, і закордонний. Тікати не збирається і хоче спілкуватись з потерпілими та відшкодувати збитки на лікування малого. Але родичі Максима, мовляв, на контакт не йдуть. Адвокат також нарікав, що через суспільний резонанс у цій справі представники ЗМІ з його клієнта мало не монстра зробили. Натомість Валерій, запевняв адвокат, зовсім не такий. І поцілив в дитину випадково. На запитання головуючої, скільки саме пострілів здійснив, той відповів: один. 

Розгляд апеляційної скарги тривав недовго. Після нетривалої перерви у нарадчій кімнаті колегія суддів оголосила: не задовольняти апеляційну скаргу адвоката Валерія Устинова п. Островського залишити без задоволення, а ухвалу слідчого судді Тернопільського міськрайонного суду від 4 лютого відносно Устинова залишити без змін. 

Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення, є остаточною і оскарженню в касаційному порядку не підлягає. 

Тобто, до 3 квітня Валерій перебуватиме в СІЗО - без права внесення застави.  

  

Нагадаємо, за версією слідства, 21 січня 2021 року близько 11 год. 00 хв., підозрюваний, з вікна своєї квартири, здійснив прицільний постріл із вогнепальної зброї в дітей, які перебували на спортивному стадіоні однієї із тернопільських шкіл. В результаті двом малолітнім потерпілим спричинено тілесні ушкодження у вигляді вогнепальних поранень.

У 8-річного хлопчини дробинка застрягла на обличчі – її витягли і відправили малого додому. А в тілі 11-річного Максима Капустяника виявили понад 40 дробинок. Кілька медики змогли витягти, інші були надто глибоко, в тому числі пройшли і через деякі внутрішні органи, тому того ж дня Максима терміново перевезли до столичного Охматдиту. Там школяра теж прооперували. Батько хлопця Ярослав Капустяник каже, що в тілі сина досі залишається близько 30 дробинок.

Детальніше читайте про це Мріє обійняти сестричку та пограти у футбол. Як зараз почувається Максимко, якого підстрелили біля школи?
— Відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено за ч. 4 ст. 296 і ч. 1 ст. 121 Кримінального кодексу України, - повідомив Володимир Галевич, заступник начальника головного управління Нацполіції в області. - Перевіряючи одну із версій слідства, оперативники відпрацювали один з будинків, з якого, за версією експертів, ймовірно, було здійснено постріл. В результаті відпрацювання вказаного будинку, в одній з квартир було виявлено гладкоствольну зброю. Її вилучили і призначили всі відповідні експертизи.

Через кілька днів «20 хвилин» вдалось чимало дізнатись про ймовірного стрільця. Чоловік проживає по сусідству з місцем інциденту та має сина, майже однолітка Максимчика.

Детальніше читайте "Тернопільський стрілець": що відомо про чоловіка, який, ймовірно, міг поцілити у школярів

Юридична довідка

Кримінальний кодекс України

Стаття 296. Хуліганство

Ч. 4. Хуліганство, тобто грубе порушення громадського порядку з мотивів явної неповаги до суспільства, що супроводжується особливою зухвалістю чи винятковим цинізмом, якщо вони вчинені із застосуванням вогнепальної або холодної зброї чи іншого предмета, спеціально пристосованого або заздалегідь заготовленого для нанесення тілесних ушкоджень, - караються позбавленням волі на строк від трьох до семи років.

Стаття 121. Умисне тяжке тілесне ушкодження

Ч. 1. Умисне тяжке тілесне ушкодження, тобто умисне тілесне ушкодження, небезпечне для життя в момент заподіяння, чи таке, що спричинило втрату будь-якого органу або його функцій, каліцтво статевих органів, психічну хворобу або інший розлад здоров’я, поєднаний зі стійкою втратою працездатності не менш як на одну третину, або переривання вагітності чи непоправне знівечення обличчя, - карається позбавленням волі на строк від п'яти до восьми років.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Олеся Лт

    Відпустивши під домашній арешт - не забудьте повернути йому зброю. Оце правосуддя, оце гуманний суд. Що ж він буде вдома робити, коли діти за вікном шумлять і спати завпджають? ...

    Наталя Романюк reply Олеся Лт

    Олеся Лт ще дайте премію
  • Дима Трофимов

    Це важлива петиція, що стосується кожного. Пограбування "Нафтогазу" треба зупинити. Велике прохання підтримати своїми підписами! https://petition.president.gov.ua/petition/113220

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
18:25 У Тернополі розшукують молоду жінку 18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина Від читача 11:33 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя 08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up