У Тараса, якого підозрюють у вбивстві на Лозовецькій, ще дві справи на розгляді… у судах

У Тараса, якого підозрюють у вбивстві на Лозовецькій, ще дві справи на розгляді… у судах
  • Убиту Катерину поховали опівдні 9 грудня у рідному селі Лучка — провели в останню путь з батьківської хати.
  • Ми відшукали дві кримінальні справи, де обвинуваченим виступає саме підозрюваний у вбивстві на Лозовецькій. Напередодні похорону Катерини в Лановецькому суді мало відбутися слухання за попередні «подвиги» підозрюваного у вбивстві. Як тепер розглядатимуть всі ці справи?

За Тарасом М., якого підозрюють у вбивстві 22-річної Катерини на вул. Лозовецькій, тягнеться шлейф кримінальних проваджень. Це нам вдалось дізнатись від власних джерел, а потім підтвердити інформацію у адвоката обвинуваченого. Справи досі не розглянули у суді і не винесли вирок. Скоїв їх Тарас, за версією слідства, ще коли був неповнолітнім. То чи нестиме покарання за попередні «подвиги», з’ясовували журналісти.

Суд вирішив: арешт на 60 діб без застави

Нагадаємо, резонансне вбивство трапилось у Тернополі на вул. Лозовецькій – 6 грудня перехожі помітили на землі тіло невідомої жінки. Медики лишень констатували її смерть. Поліцейські з фото загиблої обійшли чи не кожну квартиру, однак місцеві жінки не впізнавали. Невдовзі з’ясували, що загибла — 22-річна Катерина Кравчук з с. Лучка Тернопільського району. Жінка заміжня і має 3-річну доньку. На тілі загиблої було понад 20 колото-різаних ран.

— Відомості за даним фактом слідчі внесли в Єдиний реєстр досудових розслідувань, згідно зі статтею 115 Кримінального кодексу. Йдеться про умисне вбивство, — повідомили у поліції.  

Відео дня

Як з’ясувалось згодом, Катю вбили за добрих 12 год до того, як її знайшли. Тіло просто перетягнули на балкон, а зранку скинули з 4 поверху.  

Невдовзі у поліції з’явився і підозрюваний. За попередніми даними поліції, пара познайомилась за кілька годин до вбивства. Що молоді люди не поділили на квартирі, яку винаймав чоловік, ще з’ясовуватимуть. Офіційно це звучить «тернополянин, що винаймав житло на вулиці Лозовецькій, 5 грудня 2021 року посварився із дівчиною, яка була у нього в гостях й завдав їй близько 20 ударів гострим предметом у шию та груди». Його затримали в одному з районів Тернопільщини та затримали, вручили підозру, а невдовзі суд обрав для нього міру запобіжного заходу – тримання під вартою протягом 60 діб без права внесення застави.

Детальніше про 19-річного Тараса, якого запідозрили у вбивстві Катерини, читайте

«Я не хочу вірити, що він міг таке зробити!» Що дізналися про підозрюваного у вбивстві на Лозовецькій

Після виходу цієї публікації нам вдалось більше дізнатись про Тараса. Як виявилось, напередодні похорону Каті у Лановецькому суді мали розглядати справу, де обвинуваченим виступає той самий Тарас М.

У чому ще звинувачують Тараса?

Обидва кримінальних провадження порушили, ще коли хлопець був неповнолітнім. За всіма епізодами справи зараз у суді. І немає досі не те, що вироку, а й толком не відбулись навіть підготовчі засідання.  Раніше не з’являлись потерпілі, явка яких обов’язкова саме на цьому етапі судових слухань. Зараз, відповідно, обвинувачений. Хоча справи тягнуться ще від 2019 року. Хлопцеві, нагадаємо, тоді було 17.

То ж у чому обвинуватили Тараса і за що? Як виявилось, спочатку у крадіжці, а потім у крадіжці, вчиненій повторно. Тобто, є обвинувачення за ч. 1 ст. 185 та ч. 2 ст. 185 Кримінального кодексу України.

21 грудня 2019 р. близько 1 ночі, за версією слідства, Тарас відкрив кришку капота ВАЗ-21099 і таємно викрав акумулятор до автомобіля вартістю 420 грн.

Через місяць, 21 січня 2020 р., йому повідомлено про підозру за ч. 1 ст. 185 – це крадіжка.  

Обставинами, що пом’якшують покарання, визнали те, що хлопець неповнолітній і його щире каяття. А законним представником неповнолітнього зловмисника стала його мама – 38-річна Світлана.

Вартість викраденого невелика, 420 грн. А от витрати на експертизи – понад 2 тис. грн. Якби в суді визнали провину хлопця у крадіжці, скоріш за все послуги експертів мав би оплатити він. А, враховуючи, що хлопець неповнолітній – витрати лягли б на плечі мами.

Каявся щиро, але недовго

Каявся щиро, як виявилось, хлопець недовго, і вже 29 лютого 2020 р. пішов на нову справу. Тоді викрав електродвигун, вартістю 4 347 грн 50 коп. А вже за кілька днів, 1 березня 2020 р., поцупив електропилу. Причому примудрився обікрасти рідних братів на одному й тому ж подвір’ї.

3 квітня 2020 р. Тарасу М. повідомлено про підозру уже за ч. 2 ст. 185 ККУ – йдеться про таємне викрадення чужого майна (крадіжка), вчинене повторно.

Хлопцеві призначили адвоката на безоплатній основі. У нього ми й поцікавились подальшою долею розгляду у суді кримінальних проваджень у крадіжках.

— Судове засідання мало відбутись 8 грудня, справи ще не об’єднали, бо підсудній в судове засідання не з’явився у зв’язку з оголошеною підозрою за ч. 1 ст. 115 Кримінального кодексу України, тобто, в умисному вбивстві, — прокоментував адвокат Тараса Віталій Сідоров. — Наступне засідання має ще відбутись цього року.

Адвокат каже, що офіційно його не повідомляли про обрання міри запобіжного захисту його клієнтові у зв’язку з підозрою у скоєнні вбивства. За крадіжки міру запобіжного заходу йому не обирали.

— Якщо мій клієнт буде затриманий, суддя звертатиметься з клопотанням про етапування його до Лановецького райсуду для розгляду справи щодо крадіжок, — пояснив Віталій Сідоров. — Якщо його вина у крадіжках буде доведена у суді, то при розгляді кримінального провадження по вбивству, якщо таке буде направлене до суду, міра покарання буде «поглинатись» — більш суворим вироком менш суворого.  

На досудовому слідстві Тарас свою провину у скоєнні крадіжок визнавав в повному об’ємі, наголосив адвокат.

Коли ми готували серію матеріалів про підозрюваного у резонансному вбивстві, нам вдалось дізнатись ще кілька цікавих моментів з біографії хлопця. Наразі ми перевіряємо цю інформацію. Коли вона буде підтверджена, опублікуємо її.

Юридична довідка

Кримінальний кодекс України

Стаття 115. Умисне вбивство

  1. Вбивство, тобто умисне протиправне заподіяння смерті іншій людині, - карається позбавленням волі на строк від семи до п'ятнадцяти років.

Стаття 185. Крадіжка

1. Таємне викрадення чужого майна (крадіжка) - карається штрафом від п'ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадськими роботами на строк від вісімдесяти до двохсот сорока годин, або виправними роботами на строк до двох років, або арештом на строк до шести місяців, або позбавленням волі на строк до трьох років.

2. Крадіжка, вчинена повторно або за попередньою змовою групою осіб, - карається арештом на строк від трьох до шести місяців або обмеженням волі на строк до п'яти років або позбавленням волі на той самий строк.

Читайте також

На Лозовецькій під вікнами будинку виявили тіло молодої жінки

Двічі тікала від смерті: у вбитої на Лозовецькій Катерини лишилася 3-річна донька

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up