Вбивство Каті на Лозовецькій: мама просила довічного для Тараса. Що вирішив суд?

Вбивство Каті на Лозовецькій: мама просила довічного для Тараса. Що вирішив суд?
  • За даними поліції, 19-річний  товариш зарізав знайому ще вночі, після чого виніс тіло на балкон. Зранку просто скинув тіло мертвої подруги вниз. На тілі жінки нарахували понад два десятка поранень.
  • Коли Каті було 5 років, вона мало не загинула в пожежі у дитсадочку. Тоді згоріли її двоє подружок, а Катя сильно обгоріла, але залишилась живою.
  • Коли Тараса затримали за підозрою у вбивстві, у суді слухались інші кримінальні справи щодо нього. Що сказав суд?

 

22 травня вирок Тарасу Мудраку, якого обвинуватили у вбивстві 22-річної Катерини Кравчук, проголосили у Тернопільському міськрайсуді.

Дохи хлопець перебував під вартою, бо тривало слідство у справі вбивства на вул. Лозовецькій в Тернополі, він отримав ще один вирок — за грабіж, поєднаний з насильством. За це Тараса засудили до 5 років позбавлення волі. То ж скільки отримав за вбивство і скільки років проведе за гратами, дізнавалась «20 хвилин».

Осиротіла трирічна донька

6 грудня 2021 року, нагадаємо, під вікнами багатоповерхівки на вул. Лозовецькій мешканці побачили тіло молодої жінки.

Відео дня

Убитою виявилась 22-річна Катерина Кравчук, а в дівочості Дільна. Тоді осиротіла її трирічна донечка. Як розповіли нам односельці із с. Лучка, звідки родом убита жінка, її чоловік з донькою проживають в іншому місті. Але часто навідуються на могилу мами і дружини.

Запідозрили у вбивстві Каті тоді 19-річного Тараса Мудрака. Чоловік спочатку утік, його затримали через кілька днів, оголосили підозру та обрали міру запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. Ті, хто добре знав Тараса, навідріз відмовлялись вірити, що убив Катю він.

На тілі Каті експерти виявили понад півтора десятка поранень, серед яких було і фатальне. Чоловік ще вночі виніс тіло убитої жінки на балкон квартири, яку винаймав. Зранку просто скинув униз бездиханне тіло 22-річної Катерини.

Зарізав і виніс тіло на балкон

За фактом смерті 22-річної дівчини відкрили кримінальне провадження, —відомості внесли в Єдиний реєстр досудових розслідувань, згідно зі статтею 115 Кримінального кодексу. Йдеться про умисне вбивство.

Щодо причин смерті, їх згодом назвали експерти. Катю зарізали ще вночі. За попередніми даними поліції, її юний товариш, якому ще й 20-ти років не було, зарізав знайому ще вночі, після чого виніс тіло на балкон. Зранку просто скинув тіло мертвої подруги вниз, а сам щез.

Як вдалось нам дізнатись, Тарас Мудрак родом з Лановеччини. До Тернополя приїхав на роботу, працював у приватника. Винаймав житло на Лозовецькій, під балконом цього помешкання вранці і знайшли Катю.

У селі Лучка, звідки родом загибла, про неї відгукувались тільки добре. І дуже шкодували, бо в п’ятирічному віці дівчинка мало не загинула. Тоді сталась пожежа у приміщенні закинутого дитсадка. Дві подружки Катерини згоріли заживо, Катя сильно обгоріла, але залишилась живою. Її довго лікували та неодноразово оперували в клініках Києва та навіть у Німеччині. А 6 грудня Катю знайшли мертвою на вул. Лозовецькій. 

Що відомо про Тараса?

Тарасу в момент скоєння вбивства було 19, своє 20-річчя у березні він зустрів за гратами. Народився і проживав у Ланівцях. Там закінчив 9 класів, потім пішов навчатись до Лановецького ПТУ. Проте цього закладу не закінчив – його відрахували з 2 курсу через систематичні прогули.

Батьки хлопця давно розлучились, ще коли хлопчик був малим. Він залишився проживати з мамою. Саме за мамою найбільше «тягнув», хоча був певний період, коли жінка намагалась влаштувати своє особисте життя і на сина, м’яко кажучи, уваги звертала мало. Тому ріс Тарас, кажуть сусіди, сам по собі. Бо й батькові не надто був тоді потрібен. Проте невдовзі стосунки із матір’ю значно потеплішали, і жінка з новою силою взялась за виховання сина.  

Про татову родину у Ланівцях говорять двояко – одні хвалять і співчувають, що таке трапилось із нащадком, інші нічого доброго сказати про батька не можуть. Зазначають лишень, що його мати займала довший час досить непогану посаду. Потім опікувалась хворою донькою, Тарасовою тіткою. Від Тараса бабуся ніколи не відмовлялась, але й особливої уваги, як і від решти родичів, хлопець не мав.

— Коли від прийшов до мене в 5 клас, родина Тараса вже була неповною, — розповіла класна керівничка обвинуваченого Вікторія Козирська. — Але з мамою в нього були хороші стосунки, а жінка добре виконувала свої батьківські обов’язки. Тарас ніколи не був на обліку в поліції чи інших структур. В школі з ним не було жодних проблем. Завжди послухає…

Не вірили, що убив Тарас

Звістка про те, що Тараса підозрюють у настільки жорстокому вбивстві, приголомшила його класну керівничку. Жінка довго не могла повірити, що її вихованця запідозрили у вбивстві.

— Він принаймні у школі був доброю дитиною, ніколи не спостерігала за ним жодної агресії, ні по відношенню до однокласників, ні до інших, — каже колишня класна керівничка Тараса. — Не можу в це повірити…

Вчився в школі непогано, відмінником не був, але й серйозних проблем ніколи в нього не виникало, каже вчителька. Вже після школи було захоплення мотоциклами. Ще коли вчився в 9 класі, одразу сказав, що в 10 не піде, бо подобається йому працювати з технікою.  Тому й вступив до ПТУ після 9 класу.

7 березня 2023 року, коли Тарас був у СІЗО, Тернопільський міськрайсуд проголосив йому вирок за ч.2 ст. 186 КК України — за скоєння грабежу, поєднаного з насильством. І призначив покарання у виді позбавлення волі на строк 5 років,

22 травня Тарас почув вирок у вбивстві Каті. Вони познайомились напередодні на Привокзальному майдані, і хлопець запросив Катю до себе в гості. Там пара посварилась, і Тарас побив нову знайому. Перелік ушкоджень Каті займає кілька сторінок у кримінальній справі. Але за висновком експертів, саме поранення ножем в шию призвели до кровотечі і смерті молодої мами.

Мама Каті, яка була потерпілою у суді, просила для вбивці доньки довічного позбавлення волі.

Побачив калюжу крові і дуже налякався

Тарас у суді зізнався, що убив Катю. Пригадав, що познайомився з нею на вокзалі, куди із другом прийшов купити сигарети та випивку. Друг пішов додому, а Тарас залишився зі знайомою продавчинею випити кави. Саме тоді до нього підійшла Катя, вони познайомились, розговорились. Тарас згадав, що до того в компанії вживав алкоголь, однак не багато. Катя запропонувала випити ще. Вони взяли пляшку горілки і направились на зйомну квартиру Тараса. Там випивали на кухні, він ненадовго вийшов до кімнати, аби поговорити по телефону. Коли повернувся, нібито помітив, що зникла його золота каблучка. Він сказав, щоб Катя повернула дорогу річ, а вона твердила, що нічого не брала і почала відкривати двері. Далі була сварка і шарпанина. Що було далі, твердив, не пригадує. Запевняв, що вперше з ним таке трапилось, коли через алкоголь йому відняло пам’ять.

А під час слідства Тарас розповідав, що під час сварки Катя його штовхнула. А він побачив ножа із чорною пластиковою ручкою і завдав удари. Скільки їх було і куди бив —не пригадує. Не знає, як це трапилось. Не пам`ятає, як зрозумів, що потерпіла мертва. Прийшов до тями наступного ранку, був у кімнаті. Тоді пішов у кухню, попити води. Там побачив калюжу крові і дуже налякався. Далі теж не пригадує, що було. Прийшов до тями вже під вечір. Потерпіла лежала на балконі.

Викликав знайому, яка допомогла замити кров

Тоді він подзвонив до своєї знайомої. Дівчина приїхала, побула майже годину, побачила це все, допомогла йому прибрати і поїхала додому. Того дня до Тараса навідались ще двоє друзів. Але тіла Каті, яке в цей час було на балконі, вони не бачили.

Тарас нарікав на тимчасову втрату пам’яті. Але запевняв, коли зранку прийшов до пам’яті і збирався на роботу, тіла на балконі вже не було. Додав, що хворіє епілепсією, тому, можливо, це спровокувало провали у пам`яті. Але Тарас підтримав показання, які давав під час слідства: після того як зі знайомою прибирав у квартирі і вона поїхала додому, уночі зняв вікно з балкону і викинув труп з вікна. Одяг Каті склав у пакети і викинув у сміттєвий бак.

У суді Тарас запевняв, що інтиму з Катею у нього не було. Розказав, що має на утриманні малолітню дочку, цивільну дружину та маму із сестрою.

У кримінальному провадженні мама убитої Каті подала цивільний позов про стягнення моральної шкоди у розмірі двох мільйонів гривень.

Тюрма і мільйони моральної шкоди

— Визнати винуватим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.115 КК України та призначити йому за даним кримінальним правопорушенням покарання у вигляді позбавлення волі на строк 11 років, — таким був вирок Тернопільського міськрайсуду. —Відповідно до ч.4 ст.70 КК України, шляхом поглинення менш суворого покарання, призначеного за вироком Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області від 7.03.2023, більш суворим, призначеним за даним вироком, остаточно визначити до відбування покарання у виді 11  років позбавлення волі.

Запобіжний захід у вигляді тримання під вартою Тарасу продовжили до 23 год. 59 хв. 18 липня 2023 року. Півтора року, які молодий чоловік перебував у СІЗО, зарахують до відбутого терміну ув’язнення.

З Тараса стягнуть процесуальні витрати на проведення експертиз, а це понад 2 тисячі грн, та 2 мільйона моральної шкоди на користь мами убитої Каті.

Вирок може бути оскаржений до Тернопільського апеляційного суду протягом 30 днів з дня його проголошення. «20 хвилин» намагались зв’язатись з адвокатом Тараса та поцікавитись, чи подаватимуть апеляційну скаргу. Однак, захисник поки слухавку не брав. Якщо ми отримаємо інформацію, опублікуємо її.

 

Читайте також:

На Лозовецькій під вікнами будинку виявили тіло молодої жінки. Що відомо

«Я не хочу вірити, що він міг таке зробити!» Що дізналися про підозрюваного у вбивстві на Лозовецькій

У Тараса, якого підозрюють у вбивстві на Лозовецькій, ще дві справи на розгляді… у судах

Юридична довідка

Кримінальний кодекс України

Стаття 186. Грабіж

ч. 2. Грабіж, поєднаний з насильством, яке не є небезпечним для життя чи здоров'я потерпілого, або з погрозою застосування такого насильства, або вчинений повторно, або за попередньою змовою групою осіб, - карається позбавленням волі на строк від чотирьох до шести років.

Стаття 115. Умисне вбивство

1. Вбивство, тобто умисне протиправне заподіяння смерті іншій людині, - карається позбавленням волі на строк від семи до п'ятнадцяти років.

Довідка

Вирок у реєстрі судових рішень за посиланням: https://reyestr.court.gov.ua/Review/111005246

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (16)
  • Oksana Shpikula

    Жахіття.......
  • Tetiana Horpinich Khvalyboha

    А ще таке питання: що зі знайомою, яка допомагала прибрати квартиру? Вона отримає покарання?
  • Це ще було два роки тому
  • Виктор Ищук

    треба ще й трохи своєю головою думати а не вірити всяким вилупкам....а їх стільки розвелось....

keyboard_arrow_up