Обвинувачений у вбивстві 18-річної Діани Муринки оскаржуватиме «довічно» у Верховному суді

Обвинувачений у вбивстві 18-річної Діани Муринки оскаржуватиме «довічно» у Верховному суді
  • Адвокатка засудженого до довічного ув’язнення вже повідомила, що готова подавати касаційну скаргу. Загалом на це і вона, і її підзахисний мають 3 місяці з дня проголошення ухвали апеляційної інстанції.
  • Потерпілі готові подавати заперечення і брати участь у судових засіданнях Верховного суду, якщо той прийме касаційну скаргу засудженого.

 

  • Я молитимусь за вас, доки житиму! — такими були перші слова Наталії Муринки, мами убитої 18-річної Діани, коли колегія суддів Тернопільського апеляційного суду зачитувала ухвалу.

Апеляційний суд 16 червня залишив в силі вирок Теребовлянського райсуду, яким Володимира Зозулю засудили до довічного ув’язнення. Адвокатка засудженого Оксана Чегодар повідомила 30 червня «20 хвилин», що касаційну скаргу до Верховного суду подаватиме обов’язково.

20 ударів ножем: Діана померла дорогою до лікарні

Нагадаємо, Теребовлянський районний суд засудив до довічного позбавлення волі обвинуваченого у вбивстві 18-річної дівчини. У судовому засіданні Володимир свою вину заперечив та не  розкаявся. А от після вбивства, як стало відомо нам раніше, кілька днів переховувався – його знайшли під ранок у лісі. Тоді чоловік зізнався, що убив кохану.

Відео дня

Вбивство Діани Муринки із села Воля у вересні 2019-го сколихнуло Тернопільщину. Її знайомі не можуть без сліз говорити про трагедію, а у селі і досі обходять місце, де це сталося. Як стало відомо журналістам "20 хвилин" із власних джерел, 14 вересня дівчина відпочивала у Микулинцях. Потім вона повернулась додому із друзями. Колишній залицяльник, якому 34 роки,  зустрів компанії дорогою. Чоловік наніс дівчині кілька ножових поранень і втік. Дівчину врятувати не змогли. Вона померла дорогою до лікарні. Чоловіка правоохоронці затримали під ранок у смт. Микулинці. 

У поліції тоді розповідали, що пара зустрічалась таємно, а потім не спілкувалася приблизно три тижні, оскільки дівчина поїхала на навчання до Тернополя. У день вбивства Діана відпочивала на місцевому фестивалі у сусідньому селі Микулинці. Потім вона повернулась додому із друзями. Колишній залицяльник Володимир зустрів компанію дорогою. Чоловік наніс дівчині кілька ножових поранень і втік. Як згодом нарахували експерти – їх було близько 20ти. Дівчину врятувати не змогли. Вона померла дорогою до лікарні.

Володимира Зозулю звинуватили не тільки у вбивстві з особливою жорстокістю, а у нанесенні тілесного ушкодження Назарові Б, який затупився за дівчину. Його Володимир вдарив ножем у плече. За це отримав «довічно» у Теребовлянському райсуді.

Оксана Хома, заступниця керівника апарату Теребовлянського райсуду, запевнила, що це перший "довічний" вирок на її пам'яті у Теребовлянському суді. Принаймні за термін від 2004 р. 

І апеляція сказала: сидітиме довічно

  • Вона дивилася йому в очі, а він її вбивав. Розумієте – вона дивилась в очі, а він тримав за шию і різав її, — мама убитої Діани в апеляційному суді не могла стриматись. — Якщо задовольнити їхню скаргу, це треба визнати, що докази надумані? Все надумане, зібране судом, слідчими?

У цей момент, слухаючи промову матері убитої ним дівчинки, Володимир Зозуля з екрану, адже був присутнім на засіданні в режимі відео конференції зі слідчого ізолятора, що у Чорткові, коментував: «Конєшно. Я вам всім докажу, що все надумане».

В останньому слові засуджений Володимир звернувся до батьків та сестер Діани. Він просив пробачення і плакав.

  • Я прекрасно розумію, що я зробив величезне горе цій сім’ ї. Але якби це від мене залежало б, і можна було б все повернути, я ніколи на таке не наважився б, —останнє слово у суді Володимир Зозуля говорив, не підіймаючи голови. Часом зупиняв свій монолог. Часом хнюпав носом, плакав. — Щиро каюсь насамперед. Мені самому погано від цього, вже майже минуло два роки – я не можу добре спати. Я втратив людину, і зробив це своїми руками. Це подвійний біль. Але це не зрівняється з тим болем, який отримали батько і матір. Я прекрасно це розумію. Дуже сильно жалію і щиро каюся. Я все віддав би на світі, аби цього не сталось і все повернути. Якщо зможете колись, то простите – я буду дуже за це вам вдячний.

Засуджений звернувся до суду, просячи не позбавляти його довічно волі. Аби «відсидіти» за вбивство і в подальшому мати можливість допомагати літнім батькам та малій дитині. У цей час мама убитої Діани слухала, хитаючи головою, ніби заперечуючи кожне його слово.

  • Не буде він жити на волі, коментувала пані Наталя останнє слово Володимира. А той продовжував, — я хочу стати на шлях виправлення. Я дуже шкодую. Тим паче, що позбавив життя людини, за яку віддав би своє життя.

«Браво суддям!» - почулося із зали, коли головуюча зачитала ухвалу, що рішення суду першої інстанції залишили в силі і Володимир відбуватиме покарання довічно. Що може оскаржити все до Верховного суду протягом трьох місяців. Мати Діани в цей час розхитувалась і, склавши руки, немов в молитві, мовила: «Я молитимусь за вас, доки житиму»…

Чи бути касації у Верховному суді — адвокати обох сторін

Адвокатка Оксана Чегодар запевнила журналістів «20 хвилин», що касаційну скаргу до Верховного суду подаватиме. На це і вона, і її підзахисний мають три місяці від дня оголошення ухвали.

  • Мій підзахисний визнає вину, кається, ми оскаржуватимемо ухвалу апеляційного суду, — повідомила Оксана Чегодар. — Поки що касаційну скаргу не подавали – днями лишень з’явилась ухвала апеляційної інстанції. Адже раніше зачитували тільки результативну частину.

Чи довго чекати на вердикт Верховного суду – все залежатиме, як завантажений суд, яка палата розглядатиме. Якщо скаргу приймуть, менш як за рік може бути рішення.

Якщо касаційну скаргу Володимира Зозулі чи його захисниці приймуть, потерпіла сторона подаватиме заперечення і вже заявила, що братиме участь у судовому засіданні. Про це наголосив один з адвокатів потерпілих Павло Варода.  

  • Наша позиція незмінна – ми будемо наполягати на залишенні вироку і ухвали  судів обох інстанцій без змін, — запевнив Павло Варода. — Ми переконані, що ці рішення є законними, обґрунтованими і справедливими стосовно обвинуваченого.  

«Довічники» з Тернопільщини

Востаннє на Тернопільщині довічний термін апеляція залишила в силі понад 10 років тому. На Тернопільщині за часів Незалежності до довічного позбавлення волі засудили 20 людей. Серед них єдина жінка - Марія Вовк, яку в народі називали баба Вовчиха. Вона у 2003 р. зарубала сокирою свого чоловіка і трьох онуків у с. Загір'я Зборівського району. У день проголошення вироку про довічне ув'язнення старшій онучці Оксанці виповнилося б 13 років. Баба Вовчиха відбувала покарання у Качанівській колонії, що на Харківщині. Там її не стало у 2016 році. Там же, на цвинтарі колонії, її поховали. На похорони з родини ніхто не приїжджав. 

Зовсім недавно на Тернопільщині до довічного позбавлення волі засудили вбивцю тату-майстрині Тетяни Підвашецької. Однак справа пішла в апеляцію, і вже судді цієї інстанції міру покарання для Андрія Горбатюка змінили на 15 років позбавлення волі. Родичі тату-майстрині одразу після почутої ухвали суду говорили про те, що подаватимуть касаційну заяву до Верховного суду України. 

 

Читайте також:

За жорстоке вбивство 18-річної Діани її залицяльника засудили довічно

Вбивця 18-річної Діани Муринки просив суд скасувати довічне. Рідні кажуть: «Не буде він жити на волі...»

На Теребовлянщині вбили 18-річну дівчину. Колишній хлопець десять разів вдарив її ножем

Підозрюваний у вбивстві 18-річної Діани зізнався у скоєному. Йому обрали міру запобіжного заходу

Справу щодо вбивства 18-річної Діани на Теребовлянщині її залицяльником невдовзі передадуть у суд

Найстрашніші вбивства на Тернопільщині за останні 5 років. Як покарали винних?

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Ніна Козоріз

    А може його після цього,що накоїв. Не в тюрму на довічне.??? А відправити на курорт в санаторій. Тварюку таку,як земля носить. Він оскаржувати буде таке покарання.
  • Oleg Kyper

    Що ще оскаржувати ? Тепер дати два довічних

keyboard_arrow_up