З банківської карти «зникло» 10 тисяч гривень: як не стати жертвою шахраїв

З банківської карти «зникло» 10 тисяч гривень: як не стати жертвою шахраїв

Жінка на одному з сайтів розмістила оголошення про продаж взуття. Згодом до неї зателефонував начебто покупець для узгодження умов купівлі. Домовилися про безпечну доставку, і невідомий скинув тернополянці посилання, за яким вона мала оформити відправлення товару. Проте посилання виявилося фейковим і потерпіла, ввівши дані банківські картки, втратила власні кошти

До співробітників Тернопільського районного управління поліції із заявою про шахрайство звернулася жителька обласного центру. Зі слів потерпілої, з її банківської картки зникло майже десять тисяч гривень, повідомили у відділі комунікації головного управління Нацполіції в області.

Продавала взуття — а зникли її ж гроші

Жінка напередодні на одному з сайтів розмістила оголошення про продаж взуття. Згодом до неї зателефонував начебто покупець для узгодження умов купівлі. Домовилися про безпечну доставку і невідомий скинув тернополянці посилання за яким вона мала оформити відправлення товару. Проте посилання виявилося фейковим і потерпіла, ввівши дані банківські картки, втратила власні кошти.

Відео дня

Відомості за даним фактом внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за статтею 190 ККУ.

Аби не потрапити на гачок аферистів, поліція рекомендує громадянам купувати та продавати товари лише на перевірених сайтах, не переходити за сумнівними посиланнями, надісланими сторонніми, уважно перевіряти URL-адресу, адже один зайвий символ на адресній панелі може означати, що ви потрапили на фішинговий сайт.

Працівники поліції також зареєстрували факт шахрайства вчинених щодо іншої мешканки обласного центру. Жінка купувала через мережу Інтернет товар та потрапляла в шахрайські пастки.

Правоохоронці встановили, що потерпіла знайшла на інтернет-платформі допис про продаж актуального їй майна. Обов’язковою умовою була передоплата , що вона й зробила. Як тільки кошти надійшли на рахунок пройдисвіта, він зник: вимкнув телефон та видалив допис. Як наслідок тернополянка втратили понад 8 000 гривень.

Відомості про подію правоохоронці внесли в Єдиний реєстр досудових розслідувань відповідно до ст.190 (шахрайство) Кримінального кодексу України.

Поради, як не стати жертвою шахраїв

Поліцейські розповідають про кілька простих порад, які допоможуть не попастися на гачок аферистів і зроблять ваші покупки у мережі безпечним:

— завжди перевіряйте адресу сайту, адже на відміну від інтерфейсу її неможливо підробити;

— нікому не передавайте дані для входу в акаунт і не заходьте туди з чужих гаджетів, особливо якщо до профілю прив’язана банківська карта;

— не розголошуйте дані картки. Насамперед це стосується номера, терміну дії, CVC2/CVV2. А ще краще — зробіть віртуальну картку: таку послугу надають практично всі банки;

— зберігайте всі документи, надані продавцем (фіскальні чеки, гарантійні талони, транспортні накладні), а також електронне листування. У разі виникнення непорозумінь вони стануть вашим підтвердженням здійснення покупки;

— читайте відгуки про товар і продавця. Насторожити має наявність виключно позитивних відгуків, написаних ніби за шаблоном з невеликим проміжком часу.

Нещодавно, нагадаємо, Шахраї зняли з рахунків жителів Тернопільщини понад 60 тисяч гривень. За якими схемами діяли?

 

Читайте також: 

Понад мільйон гривень віддали шахраям на Тернопільщині. Як діяти у таких випадках та чи реально покарати?

Жінка з Чортківського району втратила понад 17 тисяч гривень, шукаючи роботу в Польщі

Шахрай видурив у чоловіка 90 тисяч гривень за доставку автомобіля з Європи

Судитимуть двох жителів Шумщини, яких звинувачують у заволодінні гуманітаркою на 367 тисяч гривень

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up