За телефонний тероризм тільки тюрма? Так, але суди на Тернопільщині шкодують «мінерів»

За телефонний тероризм тільки тюрма? Так, але суди на Тернопільщині шкодують «мінерів»
  • Один чоловік «замінував» готелі у Кременці, інший замахнувся на АТБ, ще й взяв в заручники 50 осіб. Як покарали суди тернопільських «мінерів»? 
  • Раніше виїзд оперативних служб обходився державі у 55-60 тис. грн, кажуть у поліції. Часто дзвонили психічно хворі люди, або учні-студенти, аби зірвати уроки чи відмінити контрольні чи заліки. Зараз ситуація кардинально змінилась. 

Завідомо неправдиве повідомлення про загрозу безпеці громадян, знищення чи пошкодження об'єктів власності карається ув’язненням від двох до восьми років. 

Такі зміни до законодавства діють в Україні вже кілька років. І «мінерів» у нас не надто поменшало. Але от реальних тюремних строків у судах на Тернопільщині вони, як з’ясувалось, не отримують. 

«Мінував» одразу два готеля

Зазначимо, що імена героїв цих публікацій ми змінюємо, аби не завдавати клопотів їхнім рідним. Провини чоловіків довели як під час досудового слідства, так і в суді. Окрім того, вони самі зізнавались, що умисне і свідомо повідомляли за «заміновані» будівлі. То як їх покарали суди на Тернопільщині? 

Відео дня

Олег — уродженець с.Лучка Тернопільського району, працював комірником в одному із автомагазинів. Він не ані дружини, ані дітей. І проблем із законом у нього раніше теж не було. 

За даними слідства, 21 жовтня 2022 року близько 7 ранку чоловік перебував у Тернополі. Та подзвонив на лінію 102 і повідомив про вибухівки в готелях у Кременці. 

Туди одразу виїхали слідчо-оперативні групи, обшукали все, але вибухівки, на щастя, не виявили. Проте оперативно встановили особу «мінера» і невдовзі пред’явили йому обвинувачення за ч.1 ст.259 КК України, тобто, що він  здійснив завідомо неправдиве повідомлення про підготовку вибуху, який загрожує загибеллю людей чи іншими тяжкими наслідками.

Врятувала від тюрми тернопільського «мінера» угода з прокуратурою про визнання винуватості. За вироком Кременецького райсуду, Олег має сплатити 51 тис. грн штрафу. Ще 2 265 грн — з нього стягнуть за проведення експертиз. А от виїзд всіх екстрених служб на місце повідомлення про вибухівку платитимемо ми з вами, тобто платники податків. 

Вибухівка і 50 заручників, бо посварився з жінкою

Уродженцю смт. Великі Бірки Тернопільського району Богдану теж вдалось уникнути тюрми. Скажемо більше — повідомлення про «мінування» вже не перше в його біографії. Як і кримінал за подібний злочин.  

12 грудня 2021 року близько 2 ночі чоловік, перебуваючи у приміщенні супермаркету «АТБ», що на вул. Лучаківського,14 у Тернополі, Богдан набрав телефон поліції і повідомив, що в крамниці закладена вибухівка, і він взяв в заручники 50 осіб. На місце одразу виїхала слідчо-оперативна група, інформація про мінування і заручників не підтвердилась. Богдана затримали, і йому вже висунули обвинувачення за ч. 2 ст. 259 Кримінального кодексу. І покарання за таке суворіше: до 8 років позбавлення волі. 

У суді Богдан каявся і пояснив, що того дня посварився з дружиною. Між ними постійно виникали сварки з приводу його способу життя. Чоловік не придумав іншого способу випустити пару, поїхав до нічного супермаркету, біля охоронця на столі зарядив свій мобільний телефон і розмірковував, як себе покарати. Думав, що поїде жити у монастир і провести своє життя у ньому, проте вважав, що це не буде серйозним для нього покаранням. І, знаючи про те, що він перебуває на іспитовому строку згідно вироку суду за попередні «мінування» і в разі вчинення злочину його позбавлять волі, вирішив подзвонити до поліції та повідомити про замінування супермаркету. 

Чоловіка затримали, і суд обрав міру запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. Суд також визначив йому розмір застави — 60 тис грн. Невдовзі гроші  внесли, а Богдана звільнили з-під варти із Чортківської УВП.

Один виклик — 55-60 тисяч з наших кишень

За даними поліції, виїзд всіх оперативних служб на місце події за повідомленням про замінування ще кілька років тому обходився платникам податків у 55-60 тис. грн., або близько того. Залежить від об’єкту, відстані, кількості задіяних представників екстрених служб. Часто поліцію про так звані мінування повідомляли психічнохворі люди або учні чи студенти, які таким чином хотіли зірвати уроки чи відмінити контрольну. 

Від початку повномасштабного вторгнення росії в Україну, ситуація з «мінуваннями» суттєво змінилась. 

Якщо раніше про «замінування» повідомляли діти або хворі люди, то тепер це роблять сепаратисти і найчастіше з окупованих територій. Все для того, аби спробувати дестабілізувати роботу силових структур чи органів влади. 

Юридична довідка

Кримінальний кодекс України

Стаття 259. Завідомо неправдиве повідомлення про загрозу безпеці громадян, знищення чи пошкодження об'єктів власності

1. Завідомо неправдиве повідомлення про підготовку вибуху, підпалу або інших дій, які загрожують загибеллю людей чи іншими тяжкими наслідками, - карається позбавленням волі на строк від двох до шести років.

2. Те саме діяння, якщо воно спричинило тяжкі наслідки або вчинене повторно, - карається позбавленням волі на строк від чотирьох до восьми років.

Читайте також

У Тернополі повідомляють про замінування залізничного вокзалу та універмагу. Що відомо?

За неправдиве повідомлення про замінування заправки житель Теребовлі отримав 5 років тюрми

Замінували 28 школу? Учнів трьох закладів евакуювали: ФОТО з місця події

Кожен хибний виклик обходиться нам у 60 000. А тепер тернопільським «мінерам» загрожує тюрма

 

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Mykhailo Chornii

    Хочеться  сказати, що в нас не тільки найгуманніший суд у світі , а й найгуманніші в світі журналісти з «Новин Тернопільщини 20 хвилин», які змінюють прізвища тих»героїв» , щоб , боронь Боже не образити когось , не завдати болю рідним .  Та прізвища і фотографіі  в повний ріст  цих «героів» повинні висіти  на  кожному стовпі .  І покарання їм не потрібно  придумувати , просто відправити   на розмінування територій , які заміновані москалями . Вміли «замінувати «  хай вчаться розміновувати .

keyboard_arrow_up