Історії про війну на Сході: ТОП-7 фільмів

Історії про війну на Сході: ТОП-7 фільмів

Ці стрічки - відображення українського патріотизму, сміливості, віри. Про війну на Сході було знято вже кілька десятків фільмів, практично всі з яких – документальні. Журналістка “20 хвилин” зібрала гучні військові фільми, які варто подивитися.

 

"Віддалений гавкіт собак"

Фільм "Віддалений гавкіт собак" розповідає про 10-річного хлопчика Олега, який живе на лінії фронту на Донбасі разом із бабусею. Документальне кіно зняв данський режисер Саймон Леренг Вільмонт.

 Робота вже зібрала нагороди понад двох десятків кінофестивалів світу – у Нідерландах, Швеції, Греції, США, Іспанії, а також була серед номінантів на кращий документальний фільм Європейської кіноакадемії.

Стрічка показує, яким складним є життя дитини у зоні конфлікту та як змінюються цінності у тривалих кризових ситуаціях. Режисеру вдалося відтворити у фільмі світ дитини, яка прагне комфортного та безпечного життя.

Відео дня

«Кіборги. Герої не вмирають»

Український повнометражний художній фільм режисера Ахтема Сеїтаблаєва за сценарієм Наталії Ворожбит про оборону Донецького аеропорту під час війни на Донбасі.

Військова драма, знята українським та кримськотатарським режисером Ахтемом Сеітаблаєвим, розповідає про славетних захисників донецького аеропорту. У центрі сюжету – кілька бійців одного з батальйонів, чергування яких припало на вересень 2014 року. Вимушена оборона і відстоювання стратегічно важливого об'єкта витісняють на другий план мінську угоду про припинення вогню. Відмова від захисту дорівнює смерті, а здаватися для героїв – не варіант.

У центрі історії – збірні образи, списані з реальних людей, які 242 дні перебували у пеклі облоги і за свою незламність дістали прізвисько «кіборги». Серед них є як українські військові, так і представники добровольчих батальйонів.

«Позивний Бандерас» 

Український військовий детективний фільм режисера Зази Буадзе. Сценарій стрічки, написаний Сергієм Дзюбою та Артемієм Кірсановим має в основі щоденники нацгвардійця Сергія Башкова з позивним «Індіанець» та розповіді воїнів АТО.

Народне прислів’я говорить «Не було би щастя, та нещастя допомогло». Досвідчений вояка, капітан Антон Саєнко, якого в загоні всі називають просто за позивним «Бандерас», ось уже двадцять років не був удома в рідному селі. Але почалася антитерористична операція, яка змусила не тільки Антона, а й тисячі інших українських чоловіків потрапити на цю територію. Біля цього села незабаром передбачається серія диверсій, яким Бандерас разом із іншими розвідниками повинен запобігти, щоб не загинули мирні жителі. Найгірше те, що десь серед своїх хлопців знаходиться зрадник, який може в будь-який момент встромити ніж у спину. Бандерас не може довіряти нікому в пошуках цього «Сепара». Головне, щоб всі не перестали довіряти йому.

 «Донбас»

Драматичний фільм режисера Сергія Лозниці, поставлений 2018 року. Спільне виробництво Німеччини, України, Франції, Нідерландів та Румунії.

Фільм включає 13 переплетених сюжетів, які демонструють різні сфери життя на окупованих територіях. Стрічка показує, як бойовики відбирають автомобіль у місцевого бізнесмена, переселенці живуть в підвалі, чиновник обкрадає лікарню, знімаються постановочні новини для телебачення.

“Іній”

Литовсько-французько-українсько-польська воєнна драма 2017 року про війну на Донбасі. 

Молодому литовцю Рокасу одного дня випадає несподівана можливість побувати в Україні та побачити — і зрозуміти — справжню окупацію і війну. Разом із гуманітарним конвоєм він прямує з Литви до України, де доля зводить його із двома військовими журналістами.

Реальність виявляється набагато жорстокішою за романтичні уявлення молодого литовця, кидаючи його у вир війни. Тріо буде змушене подолати свої психологічні межі та збудувати міцні відносини. Вони не погоджуються ні з чим, окрім свого бажання бути там, де вони є, кожен з власних причин. На зруйнованій окупантами території Рокас знаходить своє справжнє кохання.

«Війна за свій рахунок» 

Короткометражний документальний фільм Леоніда Кантера та Івана Яснія про Національну гвардію України. Фільм — історія творення нової української армії.

Головний конфлікт, головна напруга стрічки – між патріотизмом і самопожертвою добровольців та тими умовами, в яких їм доводиться боронити Батьківщину. З одного боку, зворушливі хлопці, котрі з усіх сил намагаються за лічені дні опанувати бодай якісь ази військового мистецтва, з другого – держава, яка дає їм каски часів Другої світової, вчить маршируванню та надсилає не надто притомних командирів. Митці записалися добровольцями в Нацгвардію і зняли фільм.

«Війна химер»

 Український документальний фільм 2017 року, знятий Анастасією та Марією Старожицькими. Це особиста історія про війну, кохання та смерть, зафільмована її безпосередніми учасниками.

Це художня стрічка, відзнята на основі документального матеріалу, в центрі сюжету якої – історія бійця з позивним "Лавр", Валерія Лавренова, який після Революції Гідності пішов добровольцем на війну, потрапив в "Іловайський котел", втратив своїх побратимів, але вижив, і його дівчини Анастасії, режисерки фільму, та їхньої спроби спільного життя після всього побаченого і пережитого.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вона вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) Від читача 11:51 День кар’єри в ЗУНУ: крок у професійне майбутнє 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Окупанти вдарили по багатоповерхівці в Дніпрі. Є загиблі, серед них — дитина 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області 22:01 «У ногу прилетів осколок боєприпаса»: 47-річний захисник з ампутацією проходить реабілітацію у Тернополі 21:03 Мрію повернутия до Тернополя: де зараз американський співак який виступав у центрі міста play_circle_filled photo_camera 20:01 У Тернопільському музеї влаштували Великодню майстерню photo_camera 19:00 По 15 років тюрми присудили трьом депутатам держдуми 18:15 На «Дружбі» ремонтують аварійні сходи: що змінилося? 17:33 Як в Україні буде відбуватись мобілізація ув'язнених. Пояснює юрист 16:50 Неймовірні магнолії та сакури розквіли в Кременецькому ботанічному саду. Як туди дістатись photo_camera 16:10 У Тернополі засудили екскерівника податкової та його сина, які вимагали 40 тисяч доларів неіснуючого боргу 15:35 В Україні презентували законопроект про відбудову та відновлення 14:53 Видання «20 хвилин» на мапі рекомендованих медіа в Україні. Читайте лише перевірені факти! photo_camera 14:30 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:17 На Тернопільщині — штормове попередження
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up