Чим запам'яталося «культове» тернопільське кафе «Казка»

Чим запам'яталося «культове» тернопільське кафе «Казка»
Фото соцмережі Віктор Мадрі
  • У 80-их в Тернополі були і дитячі кафе. І якщо «Сніжинка» радувала малюків та їх батьків у Центрі, то «Казка» була на Східному масиві, але точно стала не менш популярною.
  • А страви, приготовані по-домашньому у цьому кафе, тернополяни з теплом згадують і досі.
  • Яким було «культове» кафе 80-90-их?

Продовжуючи серію публікацій про «культові» заклади Тернополя, яких вже немає, ми не могли оминути улюблене дитяче кафе багатьох тернополян.

А розповіли нам про цей заклад краєзнавець Юрій Ковальков та тернополянка Ніна Свистун.

Історія закладу, який розташовувався на вулиці Лесі Українки, що на Східному масиві, розпочинається на початку 1980-их років. Саме тоді відкрили «Дитяче кафе «Казка», що одразу набуло популярності спочатку серед жителів масиву, а пізніше й серед інших тернополян.

Відео дня

В кафе полюбляли перекусити не тільки діти, але й дорослі. Фото Smith Alekss.

– Пам’ятаю, приходили в «Казку» та замовляли пельмені. Заклад славився цією стравою, – каже Юрій Ковальков. – А ще там подавали дуже смачне морозиво.

Оскільки заклад орієнтувався на дітей, алкоголю там не продавали. Зате були молочні коктейлі та газовані напої.

А ще в «Казці» часто можна було зустріти колишнього міського голову Тернополя Богдана Левківа. Тодішній депутат міськради часто замовляв там вареники.

Щодо інтер’єру, він також був орієнтований на дитячу аудиторію. Стіни прикрашали казкові герої, а столики зробили у вигляді грибочків. Майже всі елементи інтер’єру були з дерева. В закладі був один великий зал, який міг вмістити до 80 гостей. Хоча були й невеликі кімнатки, в яких можна було присісти невеликою компанією. Офіціантів не було. Своє замовлення гості замовляли біля спеціальної стійки, попередньо за нього розрахувавшись.

Ціни «не кусалися». Так, наприклад, в радянський період десерт «Пташине молоко» вартував 44 копійки,а вишневе желе з вершками – 15 копійок.

– В 80-90-их це було фактично єдине дитяче кафе, за межами центру Тернополя, – каже Ніна Свистун. – Страви, а особливо десерти, були простими, можна сказати домашні. Та на той час і такі звичайні речі були для нас улюбленими. І похід в це кафе ми дуже цінували.

До того ж, дітлахів притягували і дитячі ігрові автомати, що стояли у вестибюлі «Казки»: «Морський бій» чи автомат з іграшками.

А ще, пригадують тернополяни стару паркетну підлогу в закладі. Від постійного потоку відвідувачів вона була майже повністю затертою.

Точну дату закриття «Казки» Ніна Свистун не пригадує. Каже, це сталося наприкінці дев’яностих років, або на початку нульових. Чому закрили заклад також версій чимало. На думку тернополянки, ймовірно це сталося через появу нових дитячих кафе, які пропонували сучасніші, складніші страви і з новішим, сучаснішим інтер’єром.

Фото Smith Alekss.

Після цього в приміщенні колишнього дитячого кафе розташовувалися магазини, які раз за разом змінювалися. Зараз там знаходиться ще один магазин, а от про те, що тут була «Казка», нічого не нагадує…

А ви були в цьому закладі? Яким його запам’ятали? Пишіть в коментарях.

 

Читайте також

«Культовий» пивний бар біля управління міліції. «Підводний човен»: яким був та звідки пішла назва

Влаштовували виставки та подавали «Цицьку»: Якою була «культова» «Коза» та чи зникла назовсім

Тут тричі бував «Ревізор», а Притула лишив свою «відзнаку»: яким був культовий заклад Темп

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (62)
  • Марія Калатало

    Супер заклад ..
  • Maryana Baidak

    Після школи завжди ходили на пельмені,трубочки і крем Радугу🙂
  • Nataliya Wolyanska

    На перерві часто бігали посмакувати трубочки з кремом і морозиво.
    15 школа....
  • Олена Ванджура

    Чудове було кафе(

keyboard_arrow_up