Влаштовували виставки та подавали «Цицьку»: Якою була «культова» «Коза» та чи зникла назовсім

Влаштовували виставки та подавали «Цицьку»:  Якою була «культова» «Коза» та чи зникла назовсім
  • Арт-бар «Коза» довгий час радував відвідувачів своєю незвичною концепцією та «культовими» стравами. Чого тільки вартує десерт під назвою «Цицька», який став одною з фішок закладу.
  • А як починалася історія «Кози», розповів один зі співвласників закладу Ігор Мамус.

Ми продовжуємо розповідати історію «культових» закладів Тернополя, яких вже немає.

«Коза» радувала поціновувачів цікавих та незвичних закладів довгих 15 років. Але мало хто пам’ятає, з чого все починалося.

– Це був простір ресторану «Шинок», де ми робили концерти, на яких виступали відомі гурти, на кшталт, Прекалаби, СКАЙ, Nameless та ще ряду тернопільських гуртів, – каже пан Мамус. – Вони виступали в «Шинку» і все було чудово. Та пізніше в нас почали проводити літературні події і спочатку вони були в підвалі, а дехто хотів зробити на першому поверсі закладу.

Відео дня

Складнощі почалися тоді, коли Ігор Мамус з колегами зрозуміли, що важко помістити в заклад одного формату літературні заходи і відпочинок за столом.

– Коли хтось проводить лекцію про мистецтво, а дехто каже тост, відбувається певна суперечка ідей. Тому ми вирішили в "Шинку" залишити музику та гуляння, а в новому барі проводити культурно-мистецькі події, – продовжує чоловік.

Як виникла назва «Коза»?

В пошуках ідеї для назви закладу підбирали декілька варіантів. Але зупинилися саме на «Козі».

– Чому саме ця назва? В Тернополі ця тварина несе певний символізм. Про неї тут є багато приказок, в місцевій творчості відіграє вагому роль. Та й поведінка її досить цікава, вона робить те, що хоче і йде куди хоче. Коза незалежна і чимось схожа на нас, – пояснює Ігор Мамус.

А вже згодом, 15 років тому відкрили славнозвісну «Козу» на бульварі Тараса Шевченка. В закладі була одна кімнатка зі спільним туалетом із стоматологічним кабінетом.

– Спочатку в закладі зробили бар, який розділили на дві частини. В першій пили якісь коктейлі, каву, алкоголь, а на другій половині ми робили страви, пробували робити бутерброди, продавати руколу, салати. Що коза їсть? Якусь зелень, тому продавали саме такі страви, – пригадує співвласник.

Про популярну «Цицьку»

З часом виникла інша ідея створення страв і заклад став орієнтуватися на мексиканську страву – буріто.  

Але найулюбленішою страву відвідувачів «Кози» став десерт «Цицька». Річ у тім, що в закладі не було пічки, щоб готувати складні гарячі десерти, тому шукали варіанти таких солодощів, які можна приготувати без неї.

Читайте також:

Готуємо „Шоколадно-бананову цицьку”

– Я знайшов рецепт десерту, куди потрібно додавати печиво, банани, вершки, згущене молоко і інші фрукти за смаком, а потім лиш змішати, – згадує Ігор Мамус.

Довгий час страву подавали у конусних склянках. Але таку назву вигадали не одразу.

– Одного разу я сидів за столиком, просто поставив дві склянки з десертом поряд і відповідна назва одразу спала на думку, – продовжує співвласник.

Заклад для творчих

Заклад хотіли зробити таким, щоб люди не роздумували, чи заходити всередину. Щоб у відвідувачів не звертали увагу на те, як одягнені, а просто отримували задоволення від перебування в «Козі».

Це був заклад для творчих, неординарних людей, які не дивляться на те, як поводяться інші відвідувачі, пояснив пан Мамус. Такими ж були і страви «Кози».

Підтримуючи загальний концепт в арт-барі проводили незвичні вечірки та заходи. Зокрема, вечірка під назвою «Труси».

– Чому саме така назва? Тому що вирішили зробити виставку цієї білизни. Як її можна носити, які труси можна носити, – продовжує співрозмовник.

А одного разу в арт-барі проходив конкурс на найдовший поцілунок. Приз в 1000 гривень довелося розділити двом парам, адже цілувалися вони понад дві години і ніхто не хотів програвати.

Загалом, за час існування в просторі «Кози», враховуючи різні виставки, концерти, фестивалі, організували орієнтовно 5 000 подій.

Чому «Козу» закрили та чи зникла вона?

Причин закриття закладу пан Мамус назвав дві. Перша – питання вигоди. Так, на одному з заходів на який організували вільний вхід, вдалося продати лише декілька бокалів пива. Не всі концерти були успішними.

Друга причина – управлінська криза. З’явилися заклади, де рівень обслуговування був ліпшим.

– Ми пробували з цим боротися. Ставили в закладі адміністраторів, проводили навчання. Але перебуватися не змогли, при тому, що прагнули до цього, – пояснив співвласник.

Але попри це, «Коза» продовжить своє існування. Тепер це  буде «Коза на пошті» і розташовуватиметься в іншому закладі – «На пошті».

– Це буде інша «Коза», з найкращими стравами «старої» «Кози» та новими позиціями, наприклад, солоною «Цицькою».

А ви бували в «Козі»? Чи подобався вам заклад? Пишіть в коментарях.

Читайте також:

Тут співав Іво Бобул, а на роботу брали з дозволу партії: яким був «культовий» ресторан «Україна».

Був стриптиз, перший дискобар та хуліганські кафе. Про які заклади Тернополя навіть писали в романах.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами) 09:30 «На щиті» повертається додому захисник Степан Шумило з Лановеччини 08:50 У Тернополі 28 березня на кількох вулицях тимчасово вимкнули електрику 08:00 Сьогодні, 28 березня: яке сьогодні свято та чим цей день запам’ятався в історії 22:00 На Тернопільщині — штормове попередження
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up