Ми продовжуємо розповідати історію «культових» закладів Тернополя, яких вже немає.
«Коза» радувала поціновувачів цікавих та незвичних закладів довгих 15 років. Але мало хто пам’ятає, з чого все починалося.
– Це був простір ресторану «Шинок», де ми робили концерти, на яких виступали відомі гурти, на кшталт, Прекалаби, СКАЙ, Nameless та ще ряду тернопільських гуртів, – каже пан Мамус. – Вони виступали в «Шинку» і все було чудово. Та пізніше в нас почали проводити літературні події і спочатку вони були в підвалі, а дехто хотів зробити на першому поверсі закладу.
Складнощі почалися тоді, коли Ігор Мамус з колегами зрозуміли, що важко помістити в заклад одного формату літературні заходи і відпочинок за столом.
– Коли хтось проводить лекцію про мистецтво, а дехто каже тост, відбувається певна суперечка ідей. Тому ми вирішили в "Шинку" залишити музику та гуляння, а в новому барі проводити культурно-мистецькі події, – продовжує чоловік.
В пошуках ідеї для назви закладу підбирали декілька варіантів. Але зупинилися саме на «Козі».
– Чому саме ця назва? В Тернополі ця тварина несе певний символізм. Про неї тут є багато приказок, в місцевій творчості відіграє вагому роль. Та й поведінка її досить цікава, вона робить те, що хоче і йде куди хоче. Коза незалежна і чимось схожа на нас, – пояснює Ігор Мамус.
А вже згодом, 15 років тому відкрили славнозвісну «Козу» на бульварі Тараса Шевченка. В закладі була одна кімнатка зі спільним туалетом із стоматологічним кабінетом.
– Спочатку в закладі зробили бар, який розділили на дві частини. В першій пили якісь коктейлі, каву, алкоголь, а на другій половині ми робили страви, пробували робити бутерброди, продавати руколу, салати. Що коза їсть? Якусь зелень, тому продавали саме такі страви, – пригадує співвласник.
З часом виникла інша ідея створення страв і заклад став орієнтуватися на мексиканську страву – буріто.
Але найулюбленішою страву відвідувачів «Кози» став десерт «Цицька». Річ у тім, що в закладі не було пічки, щоб готувати складні гарячі десерти, тому шукали варіанти таких солодощів, які можна приготувати без неї.
Читайте також:
Готуємо „Шоколадно-бананову цицьку”
– Я знайшов рецепт десерту, куди потрібно додавати печиво, банани, вершки, згущене молоко і інші фрукти за смаком, а потім лиш змішати, – згадує Ігор Мамус.
Довгий час страву подавали у конусних склянках. Але таку назву вигадали не одразу.
– Одного разу я сидів за столиком, просто поставив дві склянки з десертом поряд і відповідна назва одразу спала на думку, – продовжує співвласник.
Заклад хотіли зробити таким, щоб люди не роздумували, чи заходити всередину. Щоб у відвідувачів не звертали увагу на те, як одягнені, а просто отримували задоволення від перебування в «Козі».
Це був заклад для творчих, неординарних людей, які не дивляться на те, як поводяться інші відвідувачі, пояснив пан Мамус. Такими ж були і страви «Кози».
Підтримуючи загальний концепт в арт-барі проводили незвичні вечірки та заходи. Зокрема, вечірка під назвою «Труси».
– Чому саме така назва? Тому що вирішили зробити виставку цієї білизни. Як її можна носити, які труси можна носити, – продовжує співрозмовник.
А одного разу в арт-барі проходив конкурс на найдовший поцілунок. Приз в 1000 гривень довелося розділити двом парам, адже цілувалися вони понад дві години і ніхто не хотів програвати.
Загалом, за час існування в просторі «Кози», враховуючи різні виставки, концерти, фестивалі, організували орієнтовно 5 000 подій.
Причин закриття закладу пан Мамус назвав дві. Перша – питання вигоди. Так, на одному з заходів на який організували вільний вхід, вдалося продати лише декілька бокалів пива. Не всі концерти були успішними.
Друга причина – управлінська криза. З’явилися заклади, де рівень обслуговування був ліпшим.
– Ми пробували з цим боротися. Ставили в закладі адміністраторів, проводили навчання. Але перебуватися не змогли, при тому, що прагнули до цього, – пояснив співвласник.
Але попри це, «Коза» продовжить своє існування. Тепер це буде «Коза на пошті» і розташовуватиметься в іншому закладі – «На пошті».
– Це буде інша «Коза», з найкращими стравами «старої» «Кози» та новими позиціями, наприклад, солоною «Цицькою».
А ви бували в «Козі»? Чи подобався вам заклад? Пишіть в коментарях.
Читайте також:
Тут співав Іво Бобул, а на роботу брали з дозволу партії: яким був «культовий» ресторан «Україна».
Стежте за новинами Тернополя у Telegram.
№ 13 від 27 березня 2024
Читати номер