Військовий журналіст Костянтин Машовець: «Літератури про АТО має бути більше»

Військовий журналіст Костянтин Машовець: «Літератури про АТО має бути більше»

Книгу «Диалоги с «нулей», якої, як зізнається автор – військовий журналіст, полковник ЗСУ, координатор групи «Інформаційний спротив» Костянтин Машовець,  не мало бути, нещодавно презентували у Тернополі. Вона не про війну і, навіть, не про бійців. Це «фотографічний знімок» того, що автор побачив і почув у зоні проведення АТО особисто, злегка опрацювавши це в «літературному фотошопі».

Книга написана російською та українською мовою, а також суржиком. В ній є багато ненормативної лексики. За словами пана Костянтина, він намагався написати так, як там спілкуються. Збірку автор присвятив своїй дружині Оксані, яка займається волонтерством і розповсюдженням видання.

Мав п’ять відряджень в зону АТО

«Нулі», «з нулів», «на нулях» – сленговий вираз, поширений серед військовослужбовців, волонтерів та інших учасників АТО, що позначає передові позиції українських військ. До збірки увійшли короткі діалоги – «коротиші» та оповідання, які Костянтин Машовець написав під враженнями від свого перебування в зоні АТО. Назва склалась сама по собі – «Діалоги з «нулів».

З перших тижнів конфлікту на сході України Костянтин Машовець перебував в зоні проведення АТО. Мав п’ять відряджень і ряд короткострокових поїздок. На передовій багато чого побачив і почув. Вже після першого відрядження у нього винила потреба викласти на папері свої враження і відчуття. Ідея записувати все з’явилась ще у 2014 р. під час боїв за Слов’янськ.

Відео дня

- Я приїхав з першого відрядження, вийшов на Київському вокзалі і зрозумів, що потрапив в інший світ, – пригадує чоловік. – Відчув дисонанс, бо ще шість годин тому бачив поранених і вбитих, а тут мирне життя, ходять дівчата в коротких спідничках. В зоні АТО страшне і смішне поруч. Якщо б не жарти, то там можна зійти з розуму, бо на свідомість військових негативно впливає фронтова рутина.

«Коротиші» підірвали мережу

Костянтин Машовець почав писати короткі діалоги з трьох-чотирьох речень. Вони стосувались бійців, які жили, воювали і жартували на передовій.  Після третього відрядження збагнув, що «коротиші» – це незакінчена форма, тому почав писати невеликі оповідання. Книгу видавати не планував, писав для себе. Одного разу, за порадою колеги, розмістив декілька уривків у соціальній мережі «Facebook».

- Я не очікував такої реакції, – зізнається Костянтин Машовець. –  Мої «коротиші» викликали значний резонанс. Було тисячі лайків та репостів. Після цього я писав ще кілька місяців. В результаті «коротиші» перетворились у закінчені оповідання. За наполегливими порадами друзів і рідних я був просто вимушений видати збірку.

Загалом робота над книжкою тривала чотири місяці. Її видали у Запоріжжі. За перший тиждень продажу непомітно розійшлась 1000 примірників.

- Загалом у моєму «Фейсбуці» 35 000 підписників, тому вихід книги став важливим етапом у моїй творчій та службовій діяльності, – каже автор.

Писав так, як спілкуються в АТО

Події та герої, описані в книжці, – це симбіоз усього того, що Костянтин Машовець бачив в АТО. Близько 80 % написаного – він вигадав.

- У збірці є багато ненормативної лексики через те, що я намагався бути максимально наближеним до  реальності в зоні АТО, писав так, як там спілкуються, – пояснив журналіст. – Військовослужбовці там не говорять літературною мовою. Збірка написана без жодних ідеологічних чи політичних уподобань. Це своєрідний фотографічний знімок-зліпок з того, що я бачив і чув.

Побачене стосується прототипів героїв, з яких змальовані персонажі оповідань. Зокрема прототипом «розвідника Васі» є колишній розвідник, снайпер 25-ї окремої повітряно-десантної бригади ЗСУ Віктор Бойко. Декілька історій і діалогів, які увійшли до збірки, автор почув саме від нього.

Як розвідник став прототипом

До речі, Віктор Бойко приїхав на презентацію книжки у Тернопіль, розповів про свою службу в АТО і поділився враженнями від книги «Диалоги «с нулей».

- Ми з Костянтином знайомі більше року, – розповів колишній розвідник. – Коли випадала нагода поспілкуватися, то розповідали один одному цікаві історії з АТО. Читаючи книгу Костянтина, я впізнав там свої розповіді. Навіть запитав, чому Василь? Хоч автор вважав за доцільне змінити моє ім’я , проте точно передав мій характер, норов, мої бойові зусилля.

Віктор Бойко був  командиром розвідувальної групи, яку неодноразово виводив на завдання і приводив живою назад. У книжці є розповідь про те, як учасники цієї групи підривали залізничну колію від Ясеноватої до Авдіївки, що йшла на Авдіївський коксохімічний завод.

- Ми це робили під носом у сепаратистів, – каже Віктор Бойко. – Колію підірвали, але невдовзі супротивники її полагодили. Тому наступного разу ми набрали повні рюкзаки тротилу, пішли вглиб ворожих позицій і зробили там дуже великий бабах. Після цього наші позиції насипали з «Градів». Читаючи цю книгу, було таке відчуття, ніби я знову вернувся в зону АТО.

Військові впізнають себе

Костянтин Машовець чи не щодня отримує схвальні відгуки про свою збірку від військових та учасників АТО. Кожен там впізнає себе. Один учасник бойових дій розповів, що його дружина перечитала «Диалоги с «нулей» за ніч, а на ранок сказала, що відчула, як воюють українські солдати, лише запаху не вистачало.

- Я вважаю, що літератури про АТО має бути більше, – переконаний пан Костянтин. – По-суті, це чергова війна за незалежність України. Сучасне покоління робить свій вклад у становлення нашої держави. На цій війні ми маємо виховувати нові покоління, які не допускали би чогось подібного в майбутньому.

Книгу «Диалоги с «нулей» вже презентували в Києві, Львові, Тернополі, Харкові, Полтаві, Дніпрі та Одесі. Її можна замовити безпосередньо в автора. Вартість одного примірника – 100 грн. Вже восени Костянтин Машовець планує видати другу частину збірки, яка складатиметься із десяти оповідань.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:00 У місті на Тернопільщині відновили дзвін старовинного годинника на ратуші 20:00 На вулиці Батьківського двоє тернополян зробили стихійне сміттєзвалище — як відповідатимуть 19:03 Через обмеження тепер затори: чи ремонтуватимуть аварійний міст біля технічного університету photo_camera 18:25 У Тернополі розшукують молоду жінку Від читача 11:33 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up