Тернопіль в деталях: найстаріші будинки, літак та радянська спадщина «Східного» при десятикратному зближенні

Тернопіль в деталях: найстаріші будинки, літак та радянська спадщина «Східного» при десятикратному зближенні
  • Східний масив активно почав розбудовуватися у 70–80 роках. Там «виросло» чимало радянських панельних будинків. Більшість з них зараз в жахливому стані але є і цікаві архітектурні пам’ятки та старі споруди.
  • Ми продовжуємо серію публікацій «Тернопіль в деталях», де ми за допомогою фото зі зближенням до 140 разів показуємо те, що ми часто не помічаємо або важко розгледіти неозброєним оком.
  • Що приховує пам’ятник радянським льотчикам, як виглядає унікальна мозаїка та найстаріші будинки та що стало з «брєжнєвками» менш ніж за 50 років після будівництва – дивіться у матеріалі.

Про минуле нашого міста читайте у розділі «Ретро Тернопіль». Там ви знайдете не лише публікації серії «Тернопіль в деталях», а й серію публікацій «З одного ракурсу», історії кульових закладів, відомих будівель міста та багато чого цікавого і пізнавального!

Будинок залізничників

Проспект Степана Бандери раніше звався вулицею Леніна і з Руською був єдиним цілим. Неподалік міського стадіону стоїть Будинок культури залізничників. Звели наприкінці 50-х років минулого століття. На місці споруди до цього була пустка. На унікальних фото 50-х років це можна побачити.

Відео дня

Читайте також:

Порівнюйте, як виглядав проспект Бандери раніше і нині. Ми відтворили ретро фото

На фронтоні Будинку у 1960 з’явився напис «Клуб залізничників». Про це писали у місцевій газеті у 1960–му році.

Тепер замість «Клубу залізничників» інший напис – «Будинок культури залізничників». На фасаді в самому центрі герб, який нагадує радянський. Однак в центрі не серп та молот, а молот та французький ключ – символ залізничників. На колонах залишки радянської символіки, яку давно збили, але сліди залишилися. Під вікнами прикраси у вигляді вінків.

Будівля в хорошому стані. До слова, її продали за 32 мільйони гривень на аукціоні у листопаді 2024 року.

Читайте також:

Тернопіль в деталях: дивіться який вигляд мають найстаріші будинки «Оболоня» при десятикратному зближенні

Тернопіль в деталях: дивіться, як виглядають фасади будинків при десятикратному зближенні

Найстаріші будинки

Вздовж проспекта Бандери можна помітити схожі будинки з балконами. Деякі з них закинуті, а в деяких живуть тернополяни. Це найстаріші будинки, які залишились у мікрорайоні. Їх ще можна побачити на старих фотографіях до розбудови житлового масиву.

Вони мають невелике оздоблення, помітні цегляні димарі. Закинуті будинки з потрісканим фасадом. Штукатурка обвалюється. На одному з будинків на даху виросло дерево.

Пам’ятник льотчикам

Один з символів «Східного» – пам’ятник радянським льотчикам. Навколо нього часто стаються суперечки. Хтось вважає, що його треба знести, адже це монумент радянський, хтось хотів би, щоб його реставрували. Дехто ж хоче, щоб пам’ятник залишили в спокої та не чіпали.

На крилах можна побачити червоні п’ятикутні зірки. Корпус літака добре зберігся. А одну деталь ми змогли побачити лише на максимальному зближенні. У місці, де бетонний постамент з’єднаний з літаком є невеликий перехід. Це пожовклий пластик. В одному місці він зламався. За ним – «патрони» для лампочок та дроти. Колись літак підсвічувася. А ви пам’ятаєте це? Напишіть у коментарях!

Палац спорту

Ця будівля на бульварі Данила Галицького нічим непримітна. Типова радянська будівля без прикрас. Фасад облущився, на ньому напис «Палац спорту» та олімпійські кільця. Але є те, що вирізняє цю споруду від тисяч інших, які будували по всьому СРСР. Це велика мозаїка на стіні.

На ній зображені радянські солдати, яких зустрічає український народ з хлібом. Ця мозаїка чудово збереглася. Вона не почала обвалюватися чи втрачати колір. А вам подобається? Як вважаєте, чи варто зберігати такі мозаїки? Напишіть свою думку!

Римо–католицький костел

Наріжний камінь під будівництво храму поблагословив Папа Римський Іван Павло II за свого життя. 18 жовтня 2008 року відбулася урочиста консекрація костелу на честь Божого Милосердя і Матері Божої Неустанної Помочі, яку здійснив тарнівський єпископ Віктор Скворц.

Панельні будинки

Чимало будинків масиву – радянські «брєжнєвки». Вони в жахливому стані. Фасади раніше оздоблювали плиткою. Вони обвалюється. Скляні переходи та вікна на спільних територіях будинку теж не в кращому стані. Скло випадає та тріскає.

Балкони у всіх різні. Деякі лишились такими, як після будівництва. Дехто поставив нові перегородки та металопластикові вікна. Це кидається в очі.

А які будинки чи райони ви б хотіли побачити ще? Пропонуйте у коментарях!  

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up