Боротьба за ректорство педуніверситету: що відбувається після того, як суд скасував результат виборів?

Боротьба за ректорство педуніверситету: що відбувається після того, як суд скасував результат виборів?
  • Суд визнав вибори ректора Тернопільського педуніверситету такими, що не відбулися. А наказ про призначення пана Буяка на посаду є протиправним та підлягає скасуванню.
  • Що буде далі? Чи планують оскаржувати рішення. Як розгортатимуться події? «20 хвилин» звернулися за поясненнями.  

Судовий процес тягнеться ще від січня 2023 року. Саме тоді другий кандидат на ректора ТНПУ імені Гнатюка Володимир Місько звертатися до Тернопільського окружного адміністративного суду із позовною заявою. Він просив визначити протиправними та незаконними положення організаційного комітету, Вченої ради педуніверситету про проведення виборів. Про це нашому медіа стало відомо з єдиного державного реєстру судових рішень.

З того моменту минув понад рік. За цей час суд відкрив провадження, відмовив у задоволенні позову пана Міська. Також передали справу з Тернопільського окружного адміністративного суду до Восьмого апеляційного адміністративного суду, де її доповнювали та неодноразово розглядали на засіданнях.

Детальніше читайте за посиланням:  У суді продовжується битва за крісло ректора педуніверситету

Відео дня

Оскаржив рішення

З єдиного державного реєстру судових рішень журналісти «20 хвилин» дізналися, що 19 березня відбулося чергове судове засідання у справі Буяка. 25 березня вже опублікували відповідну постанову, відповідно до якої суд частково задовольнив апеляційну скаргу Володимира Міська. З головного – вибори ректора закладу визнані такими, що не відбулися. Отож, Восьмий апеляційний адміністративний суд вирішив:

  • рішення Тернопільського окружного адміністративного суду про відмову в задоволення позову до ТНПУ імені Гнатюка скасувати. Прийняти постанову, якою позовні вимоги задовольнити частково;
  • визнати протиправними дії ТНПУ імені Гнатюка з організації проведення виборів ректора, що відбулись 29 грудня 2022 року;
  • визнати протиправним та скасувати протокол засідання Організаційного комітету проведення виборів ректора ТНПУ імені Гнатюка № 13 від 29 грудня 2022;
  • визнати протиправним та скасувати протокол виборчої комісії з виборів керівника закладу вищої освіти Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка № 9 від 29 грудня 2022;
  • визнати такими, що не відбулись вибори ректора Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка, які провели 29 грудня 2022 року ТНПУ імені Гнатюка;
  • визнати протиправним та скасувати наказ Міністерства освіти і науки України від 16 січня 2023 «Про призначення на посаду ректора», яким Богдана Буяка призначили ректором Тернопільського педагогічного національного університету імені Володимира Гнатюка строком на п'ять років з 17 січня 2023 до 16 січня 2028.

А ось у задоволенні решти позовних вимог відмовили.

Яка реакція Богдана Буяка

Після ознайомлення з офіційними документами, журналісти «20 хвилин» звернулися за коментарем до Богдана Буяка. 27 березня наше медіа отримало наступну відповідь:

—   З 25 березня, коли ми отримали через систему електронного суду Постанову, я видав наказ про передачу повноважень розпорядчого характеру та фінансових рішень до першого проректора. Далі рішення має прийняти засновник, — прокоментував раніше ректор ТНПУ Богдан Буяк. — Відповідачем на суді були МОН України та університет. Мене обирав колектив та наймав засновник, згідно з умовами контракту. Суд скасував Наказ про призначення, але не скасував контракт. Скасував результати другого туру, але залишив чинними результати першого туру. Наразі і юристи МОН України, яких не допустили на засідання суду, і юристи університету працюють над клопотанням про зупинення дії Постанови восьмого апеляційного суду та касаційною скаргою до Верховного касаційного суду.

З офіційного сайту педуніверситету «20 хвилин» дізналися, що першою проректоркою вищого навчального закладу є Надія Дробик. Отже, саме їй пан Буяк має передати повноваження розпорядчого характеру та фінансових рішень.

Також 26 березня на офіційній сторінці педуніверситету у Фейсбук повідомили, що 28 березня за  ініціативи профкому працівників Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка (протокол № 2 від 25.03.24 р.) відбудуться збори трудового колективу. Під час яких мають обговорити ситуацію, що склалася в університеті після виборів ректора 2022 року. А також обговорити та прийняти звернення трудового колективу університету до засновника – МОН України та інших державних органів стосовно рішення Восьмого апеляційного суду. Але наразі цей допис зі сторінки вищого навчального закладу видалили.

У пресслужбі вищого навчального закладу повідомили, що до зборів долучилися 643 особи. З них 639 підтримали діяльність Богдана Буяка на посаді ректора, четверо утрималися. На зборах ухвалили звернення трудового колективу університету до Міністерства освіти і науки України та інших державних органів.

У зверненні працівники університету підтримують діяльність Богдана Буяка на посаді ректора та просять врахувати позицію трудового колективу на наступних етапах розгляду цього питання.

«Запорукою успішної діяльності університету є злагоджена співпраця всього колективу під керівництвом ректора, обраного трудовим колективом. Завдяки відданості та лідерським якостям Богдана Буяка нам вдається підтримувати стабільність та надійність діяльності університету», – зазначили у зверненні.

Адміністрація університету у межах своїх повноважень чітко і беззаперечно виконує рішення Восьмого апеляційного адміністративного суду щодо виборів ректора ТНПУ, постанову якого отримали 25 березня поточного року через систему електронного суду.

Поряд із цим, колектив ТНПУ має свою позицію і буде й надалі її відстоювати в законний спосіб. Наразі юристи МОН України та університету працюють над клопотанням про зупинення дії постанови Восьмого апеляційного адміністративного суду та касаційною скаргою до Верховного Суду.

«20 хвилин» намагалися зв’язатися і з іншою стороною судового процесу. Натомість Володимир Місько знаходиться поза зоною. Тож, на момент публікації матеріалу позицію пана Міська почути не вдалося. Але ми готові опублікувати її згодом на наших платформах.

Редакція продовжує стежити за ситуацією. Продовження очікуйте на нашому сайті та у соціальних мережах.

Читайте також:

Стали відомі результати голосування за ректора ТНПУ. Хто займе посаду і що про нього відомо?

Сексистський скандал у педуніверситеті. Заклад відмовився від коментарів, предмет поки не викладають

Мільйонна зарплата і нерухомість, записана на родичів: що ще в декларації ректора педуніверситету

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up