Партнер рубрики Події

Сексистський скандал у педуніверситеті. Заклад відмовився від коментарів, предмет поки не викладають

Сексистський скандал у педуніверситеті. Заклад відмовився від коментарів, предмет поки не викладають
  • У педуніверситеті Тернополя призупинили викладання курсу про підготовку молоді до сімейного життя від Володимира Кравця. Причина – скарги студентів.
  • Оскільки багато молоді надсилали у редакцію повідомленням з проханням розібратися в ситуації, редакція звернулася з офіційним запитом в заклад. Але там вирішили мовчати. Чому?

Світлини з уривками презентацій від Володимира Кравця, який викладає курс «Педагогіка: підготовка молоді до сімейного життя» у своєму TikTok опублікувала студентка Юлія. А згодом від іншої студентки надійшла скарга на викладача у спільний чат університету.

Жінки гірші за чоловіків?

У презентації Володимира Кравця зазначалося, що «дівчата самі провокують зґвалтування», чоловіки та жінки «часто по-різному розуміють згоду на секс». Кілька слайдів були присвячені «жіночій» та «чоловічій» логіці. Зокрема, що «чоловіча» логіка – правильна, побудована на фактах, призначена для адекватної оцінки навколишнього світу й прийняття на основі цієї оцінки правильних рішень. Нижче надаємо приклади слайдів з презентації.

Відео дня

«Тимчасом «жіноча» логіка служить для того, щоб приховано керувати чоловіком. Вона буцімто ґрунтується на принципі «як захочу, так і буде» й характеризується «загадковістю, несподіваністю, незавершеністю фраз, розмовою натяками, приписуванням іншої причини»». Про це розповідали студенти. 

— Це були перші пари з паном Кравцем 29 січня. Тоді він нам одразу і повідомив: «Жінки самі винні у зґвалтуванні» та багато іншого. Я не те щоб скаржилася. Просто виклала іронічний TikTok, бо у мене після пар Володимира Кравця залишився неприємний осад. Крім мене, інші теж обурювалися, що викладач транслює такі думки, — розповідає «20 хвилин» студентка Юлія.

Допис студентки Юлії викликав хвилю дискусії та обурень. Одні переконують, що таким викладачам не місце в університеті, а інші – студенти «вирвали слова з контексту».

Плакала від упередженого ставлення…

Студентка педагогічного університету Софія відвідувала пари Володимира Кравця два роки тому. Під час спілкування з журналісткою «20 хвилин» вона зазначила, аналогічні презентації викладач показував і їм, а також просував свої сексистські наративи про жінок.

— Дівчата в групі дійсно відчували упереджене ставлення до себе на парах пана Кравця. З його слів, жінки мають дивну логіку, яку неможливо пояснити, а чоловіки – створіння, що є тваринами. І ми теж чули, що жінки винні у зґвалтуваннях. Це все його слова, це все він казав на парах. Але він нам нічим це не обґрунтовував, — каже пані Софія.

Зі слів пані Софії, курс «Педагогіка: підготовка молоді до сімейного життя» вивчали на початку першого курсу, тож попри образи та незадоволення, писати скарги на викладача не ризикували.

Про сексистські наративи на парах Володимира Кравця досі пам’ятають і випускники університету. Зокрема випускниця Юлія каже, після курсу  «Педагогіка: підготовка молоді до сімейного життя» плакала від такого принизливого ставлення до жінок.

— Він викладав у мене на першому курсі. Чула багато неприємного від нього, але деякі «шедеври» пам’ятаю досі. Пан Кравець стверджував: у жінок більше підшкірного жиру, а жир – енергія, тому жінки мають виконувати більше домашніх справ. Навіть, якщо обоє в парі працюють, — розповідає пані Юлія. — Серйозно розповідав про телегонію і наголошував, що жінкам не можна мати багато статевих партнерів. А ще одна порада від нього: «Дівчата, вчіться сексуально роздягатися, пограйте в зґвалтування».

На парі аплодують, а в інтернеті – обурюються?

Студентка Катерина була присутня на лекції, коли Володимир Кравець розповідав про жіночу та чоловічу логіку, а також дошлюбну підготовку молоді. Зі слів дівчини, кадри з презентації, які оприлюднили у соціальних мережах, – «вирвані  слова з контексту».

— Викладач постійно намагався нас залучити до обговорення. Неодноразово казав, що буде ставити нам провокативне запитання і хоче почути нашу думку. Наприклад, були в інтернеті речення зі словами, що жіноче «ні», для чоловіків означає – «так». І Володимир Кравець пояснював, чому це неправильно. Звертався також до хлопців, щоб вони точно розуміли, що жіноче «ні» це – ні. І так з іншими реченнями та слайдами. Після пари студенти аплодували викладачеві, були задоволені, — каже «20 хвилин» студентка Катерина.

На захист викладача став Станіслав. Свою думку пояснив так.

— Якби я не чув тих лекцій, тоді підтримав студентку. Але це саме той випадок, коли «вирвали з контексту». Ці фрази розглядали на лекціях, але ніхто їх не виправдовував. Боротьба за права – прекрасно, але інколи і з нею можна перегнути, — зазначив пан Станіслав. — Дядько просто пояснював, що чоловіки та жінки по-різному сприймають цей світ. Апеляцію до логіки вважаю некоректною, адже вона буває лише традиційна, математична та комп’ютерна. Проте нічого злочинного я не бачу.

Призупинили курс…

На сторінці у Фейсбук Тернопільського національного педагогічного університету імені Гнатюка повідомили, першого лютого відбулася зустріч адміністрації та студентів. Студенти просили надати оцінку якості викладання курсу «Педагогіка: підготовка молоді до сімейного життя».

Як результат – другого лютого проректор з навчально-методичної роботи видав розпорядження, яким зобов’язав створити комісію із залученням фахівців у галузі гендерної педагогіки та психології для експертної оцінки курсу.

Зазначимо, експертами виступатимуть науково-педагогічні працівники педагогічного університету та інших закладів освіти. Також мають створити другу комісію, яка оцінюватиме знання здобувачів вищої освіти з даного курсу. А ось викладання курсу наразі призупинили на невизначений термін.

Студенти педагогічного підтвердили «20 хвилин», що після розголосу у соціальних мережах курс «Педагогіка: підготовка молоді до сімейного життя» немає у розкладі.

— Його лекції тривали три дні: кожного дня по дві лекції. Наразі у розкладі цих лекцій немає. Нам повідомили, що надалі ми повинні скласти іспит по одній із тем. Раніше цей іспит мав приймати Володимир Кравець, але враховуючи всі обставини, то у нас буде спеціальна комісія, — каже Катерина.

Запитання залишились без відповіді…

Надавати телефоном будь-які коментарі журналістам «20 хвилин» ректор Богдан Буяк відмовився та порадив звернутися із запитом. Що власне ми і зробили. 

Зокрема, ми поцікавилися, хто входить до складу експертної комісії, скільки часу треба для надання оцінки та, за яких умов курс «Педагогіка: підготовка молоді до сімейного життя» можуть взагалі прибрати з навчальної програми. Також запитували, чи продовжує пан Кравець викладати інші дисципліни, чи надходили на нього скарги і чи проводило керівництво університету додаткові бесіди. 

«20 хвилин» отримали відповідь від ректора педагогічного Богдана Буяка. У документі зазначили, що запитувана інформація не є публічною, а ТНПУ імені Гнатюка – не є суб’єктом владних повноважень.

«Жодний нормативно-правовий акт України не зобов’язує надавати запитувачам інформацію, яка не відноситься до категорії «публічної». Тому Тернопільський національний педагогічний університет імені Володимира Гнатюка відмовляє Вам у надані запитуваної інформації», – повідомили у відповіді на запит. 

Також відмовили нам й у наданні переліку викладачів, які входять до експертної комісії. Як аргумент – ця інформація вважається персональними даними.

Не надали відповіді і про те, чи працює наразі Володимир Кравець у вищому навчальному закладі, чи проводили з ним бесіди та як він коментує цей скандал. Адже розцінюють це як втручання в особисте та сімейне життя.

Лише наприкінці документа повідомили, що університетом здійснюються необхідні заходи та перевірки, пов’язані зі скаргами студентів щодо можливих порушень науково-педагогічним працівником принципів гендерної рівності під час викладання ним навчального курсу.

Редакція «20 хвилин» підготує скаргу на відмову закладу освіти у наданні відповіді на інформаційний запит. Про це розкажемо згодом. 

Своєї провини не бачить?

Аби отримати коментар від пана Кравця, журналісти «20 хвилин» зверталися у приймальну ректора. Будь-які контакти викладача надавати нам відмовилися. На сайті університету ми знайшли електронну адресу викладача. Восьмого лютого надіслали листа з проханням – прокоментувати дану ситуацію. Станом на початок березня, відповіді ми так і не отримали. 

Зазначимо, раніше коментар від викладача вдалося отримати колегам з Hromadske Володимир Кравець заявив, що «ніколи не ображав жінок», а уривки з його лекції, які викликали обурення в студентів, «вирвані з контексту». Також він сказав, що може попросити вибачення, однак «поки що не знає, за що».

«Я вам спеціально спрямував прочитані лекції. І де ж там сексизм?» — заявив Кравець.

Крім того, він додав, що знає про те, що на нього скаржилися, бо говорив про це зі студентами. Утім, за його словами, після двох пар студенти «аплодували йому стоячи».

Що відомо про пана Кравця?

За даними сайту вищого навчального закладу, Володимир Кравець є радником ректора педагогічного університету. А також професор кафедри педагогіки та менеджменту освіти. У 1971 році розпочав науково-педагогічну роботу в Тернопільському педагогічному інституті асистентом кафедри математичного аналізу.

Володимир Кравець був ректором педагогічного 

Від 1983 року був деканом фізико-математичного факультету, в 1985-1990 роках – проректором з навчальної роботи Тернопільського педагогічного інституту. Протягом 1990-2017 років обіймав посаду ректора Тернопільського педагогічного університету імені Володимира Гнатюка.

 

Читайте також:

Капелан в 11 школі: чим саме займатиметься і кому це потрібно

Виявить ворожий безпілотник та врятує життя ЗСУ: науковці розробили нову систему захисту

Студенти-чоловіки «за 30»: скільки таких у Тернополі та чи мають право на відстрочку від мобілізації

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (21)
  • 666

    хтось дівку використовує в своїх цілях,а потім викине як дощовик🤣🤣зрозуміє це але буде пізно
  • Рома Козирь

    засидівся дєд на посадах, тай взагалі смислу там вчитись немає ніякого, після закінчення вишу якщо немає прихватів то треба їхати закордон, заробляють там тільки викладачі і всякі декани з професорами
  • PM

    Якщо баби не гірші, то нехай йдуть воюють!

    Міккі Рурк reply PM

    з окопу зайшов це лайно написати?
  • Надія Патра

    Їм треба проводити дискотеки,оце добре,а слово Боже,етика,естетика,психологія...Кому потрібно...

keyboard_arrow_up