Партнер рубрики Події

У суді продовжується битва за крісло ректора педуніверситету

У суді продовжується битва за крісло ректора педуніверситету

Нові перипетії щодо ректорства у педагогічному університеті. У мережі поширюють інформацію, що за рішенням суду вибори визнали протиправними. «20 хвилин» звернулися за поясненнями до всіх сторін процесу. 

У 2022 році на посаду ректора претендували чинний очільник вишу Богдан Буяк та декан історичного факультету Володимир Місько. За підсумками першого туру, участь у якому взяли 563 особи, лідирував Богдан Буяк – 305 виборців віддали за нього свій голос (49,51%). За Володимира Міська проголосували 229 осіб (37,18%). Жоден з кандидатів не набрав понад 50% голосів виборців.

Богдан Буяк на світлині праворуч

Під час другого туру виборів за ректора ТНПУ імені Володимира Гнатюка 326 осіб проголосували за Буяка Богдана Богдановича, 206 виборців – за Міська Володимира Володимировича. Десять бюлетенів виявились недійсними, і ще 22 виборці не підтримали жодного із кандидатів.

Отож, найбільшу кількість голосів у другому турі виборів набрав Богдан Буяк. Він став ректором Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка.

Відео дня

Чи були порушення?

Як нам вдалося з’ясувати, декан історичного факультету Володимир Місько від січня 2023 року почав звертатися до Тернопільського окружного адміністративного суду із позовною заявою. Він просив визначити протиправними та незаконними положення організаційного комітету, Вченої ради педуніверситету про проведення виборів. Про це журналістам «20 хвилин» стало відомо з єдиного державного реєстру судових рішень.

16 січня 2023 року Тернопільський окружний адміністративний суд відкрив провадження у справі.

З ухвали від 22 лютого 2023 року «20 хвилин» дізналися, що 21 лютого 2023 року пан Місько подає до суду ще одну заяву, якою просить збільшити кількість позовних вимог. Зокрема, визнати протиправним та скасування наказу Міністерства освіти і науки України від 16.01.2023 №16-к «Про призначення на посаду ректора.

«Позивач вважає, що оскаржувані положення прийняті з порушенням процедури. Адже, всупереч приписам п.24 Методичних рекомендацій щодо особливостей виборчої системи та порядку обрання керівника закладу вищої освіти, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 05.12.2014 № 726 «Деякі питання реалізації ст.42 Закону України «Про вищу освіту», останні не погоджувались з виборним органом первинної профспілкової організації студентів, первинною профспілковою організацією працівників та не затверджувались вченою радою», — повідомляють в рішенні від третього липня 2023 року.

Володимир Місько 

Крім того, пан Місько у позовній заяві вказує, що 27 вересня 2022 року до порядку денному засідання Вченої ради не включали жодне з положень, що стосувалося майбутніх виборів. Такий висновок він зробив на підставі змісту повідомлень в групі «Вчена рада ТНПУ» месенджера Viber, йдеться у матеріалах справи.

«26 вересня 2022 року у групі «Вчена рада ТНПУ» з'явилося повідомлення із порядком денним засідання Вченої ради наступного змісту: «1. Про участь здобувачів вищої школи та науково-педагогічних працівників університету в міжнародних науково-педагогічних працівників університету в міжнародних науково-педагогічних працівників університету в міжнародних науково-освітніх заходах та проєктах у світі наукової атестації. 2. Про присвоєння вченого звання доцента по кафедрі іноземних мов. 3. Різне». На цьому все», — йдеться в судовому реєстрі.

У судовому реєстрі повідомляють, що накази про організацію виборів ректора педуніверситету, утворення складу Організаційного комітету та Виборчої комісії пан Буяк видав 14 жовтня 2022 року. Пан Місько припускає, що чинний ректор міг впливати на виборчий процес та підготовку до самих виборів, створивши умови проведення виборів «для себе», шляхом формуванням відповідних органів.

Порушень не вбачають

Натомість адвокат педагогічного університету – Петро Пньов – не погодився із заявами позивача. Він наголосив, що пункт 24 Методичних рекомендацій не містить вимог процедури «погодження» та «затвердження» положень про організаційний комітет та виборчу комісію. Це свідчить про те, що такі питання регулюють внутрішніми правовими актами закладу вищої освіти.

«У профспілкового комітету первинної профспілкової організації ТНПУ відсутні повноваження щодо здійснення погодження локальних нормативно-правових актів пов'язаних із виборами ректора закладу вищої освіти, зокрема визначених положень. Аналогічні за змістом норми містяться у п’ятому розділі Положення про профспілкову організацію студентів ТНПУ», — йдеться в матеріалах справи.

Також пан Пньов наголосив, що 27 вересня 2022 року на засіданні вченої ради університету розглянули та затвердили Положення про порядок проведення виборів ректора, про організаційний комітет з проведення виборів, про виборчу комісію з проведення виборів ректора. Та затвердив це відповідним витягом з протоколу.

Як результат – третього липня 2023 року Тернопільський окружний адміністративний суд відмовив в задоволенні позову пана Міська щодо визнання виборів незаконними та скасувати рішення.

Оскаржив рішення

У серпні 2023 року пан Місько подав скаргу до Восьмого апеляційного адміністративного суду, що у Львові. Судовий процес тягнувся до 19 березня 2024 року. За цей час апеляційну скаргу знову повертали до Тернопільського окружного адміністративного суду. Причина — у встановлений суддею-доповідачем строк та на момент постановлення ухвали, пан Місько не усунув недоліки апеляційної скарги, матеріали справи не мали доказів доплати судового збору, в реєстрі підтверджень оплат із казначейства.

«Апелянт (пан Місько – ред.) зазначає, що з п’ятого вересня 2023 року був призваний на військову службу за призовом по мобілізації. 12 вересня 2023 року розірвав з представником. Тому не мав можливості отримати ухвалу суду про залишення апеляційної скарги без руху. З мотивів вищенаведеного, просить визнати поважними причини пропуску строку на апеляційне оскарження», — йдеться в ухвалі від 22 січня. 

Як результат – суд визнав поважними підстави для поновлення строку апеляційного оскарження. 

Від власних джерел журналісти «20 хвилин» дізналися, що 19 березня відбулося чергове судове засідання у справі Буяка, натомість остаточну ухвалу в єдиному державному реєстрі судових рішень ще не опублікували. За коментарем ми звернулися до пресслужби Восьмого апеляційного адміністративного суду.

— Суд визнав, що дії Тернопільського національного педагогічного університету імені Гнатюка були протиправними під час організації до проведення виборів у грудні 2022 року. Крім того, суд  визнав протиправним протокол щодо проведення виборів, протокол виборчої комісії. А вибори визнані такими, що не відбулися. Також вважається протиправним наказ, яким призначили на посаду нового ректора, — повідомили у пресслужбі суду для редакції «20 хвилин».

 Як коментує дані події керівник закладу Богдан Буяк і що буде далі?

— Нема наразі, що коментувати. Ухвали суду немає, наказу МОН немає, — каже ректор ТНПУ Богдан Буяк. — Натомість є скарга міністерства у вищу раду правосуддя та в ДБР щодо їхнього недопущення як відповідача на судове засідання. З майже півтора десятка вимог, суд задовольнив частково менше третини. І це я чув з усних пояснень. Зараз окремі «видання» розповсюджують неперевірену і неправдиву інформацію. Я думаю, що варто зачекати на офіційні документи. Вся ця судова історія — приклад ганебних намагань окремих осіб дискредитувати наш заклад. На жаль буває, що нездорові амбіції штовхають людей на негідні дії.

Ухвала суду має з'явитися в реєстрі судових рішень протягом п’яти днів з моменту проведення засідання. Журналістам «20 хвилин» у пресслужбі суду повідомили, що опублікують документ не раніше 25-26 березня. Після того, як документ оприлюднять, ми зможемо детальніше розповісти про ситуацію. До того ж, зауважимо, що прийняте рішення може бути оскаржене в касаційній інстанції.

Що відомо про Богдана Буяка

Буяк Богдан Богданович очолює педагогічний університет ще з 2017 року. Тоді 8 листопада його обрали на цю посаду з результатом 91,86% від кількості виборців, що взяли участь у голосуванні. А 15 грудня 2017-го офіційно затвердили як ректора наказом Міністерства освіти і науки України. Богдан Буяк є доктором філософських наук, кандидатом історичних наук, професором кафедри філософії та суспільних наук, членом-кореспондентом НАПН України по відділенню загальної педагогіки та філософії освіти, членом Всеукраїнської асоціації політичних наук та ГО «Інноваційний університет» тощо.

Він народився 26 жовтня 1974 року в місті Тернополі у сім’ї службовців. Закінчив Тернопільську середню школу № 11, а опісля навчався на історичному факультеті тодішнього Тернопільського державного педагогічного інституту, де завершив аспірантуру за спеціальністю Історія України. Навчаючись у «виші», Богдан Буяк паралельно працював помічником директора ТОВ «Ватра-Арс» та завідувачем клубу «Перлина» при палаці культури «Ватра». Якийсь час був вчителем історії у школі в селі Прошова Тернопільської області.

З 11 вересня 2000 року його призначили на посаду начальника відділу виховної роботи Тернопільського державного педагогічного університету ім. Гнатюка. Далі Богдан Буяк обіймав посаду асистента кафедри історії України, тоді доцента цієї ж кафедри, а з 2013 року – професора кафедри історії України та кафедри філософії та економічної теорії, де почав викладати студентам.

У 2006 році його обрали проректором з наукової роботи, у 2008 році перевели на посаду проректора з наукової роботи та міжнародного співробітництва цього ж університету.

Богдан Буяк читає для студентів приблизно 12 різних курсів у галузі філософії освіти, науки й історії, педагогіки вищої школи та правових засад її діяльності, аналітики суспільних процесів, політології тощо. Також він керує магістерськими роботами, підготовкою аспірантів і докторантів.

Брав участь у багатьох міжнародних програмах стажування та професійного обміну досвідом, а у вересні 2019 року його обрали до складу Колегії Міністерства освіти і науки України. Богдан Буяк володіє рівнем В2 знань англійської та польської мов. За високі досягнення у роботі отримав Почесну Грамоту Кабінету Міністрів України (2011 рік), кілька відзнак МОН України.

Двічі відзначений Почесної відзнаки Тернопільської міської ради, а ще нагороджений іншими відзнаками органів місцевого самоврядування та внутрішніми нагородами ТНПУ імені В. Гнатюка.

Читайте також:

Сексистський скандал у педуніверситеті. Заклад відмовився від коментарів, предмет поки не викладають

Мільйонна зарплата і нерухомість, записана на родичів: що ще в декларації ректора педуніверситету

Стали відомі результати голосування за ректора ТНПУ. Хто займе посаду і що про нього відомо?

Студенти-чоловіки «за 30»: скільки таких у Тернополі та чи мають право на відстрочку від мобілізації

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • 1 Jurist

    А що, вуйки…😂👏
  • 666

    тай таке які викладачі  такий і вуз,психологи то взагалі окрема категорія🤣🤣

keyboard_arrow_up