Шкільна форма чи діловий стиль одягу: як одягатимуться тернопільські школярі

Шкільна форма чи діловий стиль одягу: як одягатимуться тернопільські школярі
  • У червні 2019-ого Володимир Зеленський скасував обов'язкове носіння шкільної форми для учнів середніх шкіл.
  • Проте рішення чи залишати форму приймають у кожному навчальному закладі на раді школи. 
  • Чи ходитимуть тернопільські школярі у формах дізнавалась журналістка "20 хвилин". 

Президент визнав недійсним указ ще за президентства Леоніда Кучми, "Указ Президента України від 12 червня 1996 року № 417 "Про шкільну форму для учнів середніх навчальних закладів". Про це сказано на сайті адміністрації президента. 

Як повідомляють в управлінні освіти і науки міської ради, залишати чи відмінювати шкільну форму визначає рада школи окремо у кожному навчальному закладі. Ми дізнались що про це думають директори деяких шкіл.

- Зараз часто неправильно трактують це рішення президента, - каже директор школи №6 Олександр Остапчук. - Відмінили лише Указ, а не саму форму в школах. Цей указ і так не діяв з 1996-го року. Зовнішній вигляд школярів має бути таким, який ухвалить рада школи. Чи це діловий стиль, чи вільний - це затверджують у навчальному закладі. В нас, до прикладу, немає строгої форми, є лише елемент зовнішнього вигляду школяра - синя безрукавка з емблемою школи. А далі вирішують батьки. Звичайно, це не джинси з дірками. 

Відео дня

У Тернопільській школі-економічному ліцеї №9 імені Іванни Блажкевич кажуть, що одягати дитині форму або ні - вирішують батьки.

- На раді школи у березні минулого року ми вирішили, щоб діти таки дотримувались шкільної форми одягу, - каже директор навчального закладу Григрій Рибак. - Якою буде ситуація - сказати важко, адже адміністрація на це вплинути не може. Рішення лише за батьками. Рада вирішила, що діти можуть вільно одягатись, але стиль варто все ж залишити діловим. Тобто, навіть якщо вони одягають джинси - то варто таки, щоб вони були без дірок та в нормальному стані. 

Замінити форму на діловий стиль одягу пропонують у школі №28. Як каже директорка школи №28 Лілія Вавринів, форма - це одяг, який має чітко визначений колір, фасон та пошиття.

- Ми більше схиляємось до того, що у школах впроваджувати, рекомендувати діловий класичний стиль, - каже пані Вавринів. - Це дисциплінує дітей, показує їхню приналежність до шкільної спільноти. Насправді, це неприпустимо, коли хтось приходить у школу в неналежному вигляді: чи це учні, чи вчителі, чи навіть просто гості. Жодних обов’язкових елементів одягу немає у нас. Це додаткові витрати для батьків. Ми не обмежуємо дітей у виборі фасону та кольору. Проте, я вважаю, що діловий стиль - дуже доречний. Тим більше, так дитина не є обмежена, це не закриває її, а навпаки - дозволяє показати себе. 

Як розповідає мама першокласника Тетяна Шпікула, у школі, де буде навчатись її син, форма - не є обов’язковою. Проте,  готуючись до школи, вона придбала для сина костюм, схожий до форми школяра. Мама хлопчика каже, що діловий стиль для дитини, що навчається - обов’язковий. Тому навіть, якщо від форми відмовляються - костюм у гардеробі річ потрібна.

На ринку у Тернополі шкільну форму можна придбати від 450 грн. Ціна залежить від речей, які йдуть у наборі, виробника та якості тканини. 

А що думаєте про форму ви? Відповідь залишайте у коментарях. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (7)
  • Гість

    Який відсоток успішності між дитиною у формі і у джинсах? Ніякий. Форма не має жодних переваг у успішності в навчанні дитини.
    Єдине: форма утотожнює, не виділяє дитину, чим не дає можливість дівчаткам чи хлопчикам (а точніше їхнім батькам) показати модніші обновки, що сприяє зниженню, на фоні матеріальної переваг, утисків однолітків.
  • Анонім

    Я скажу так саме краще це форма яка була за часів союзу оскільки їй зносу не було .Літом в ній не було жарко  ,а зимою можна було легко вийти на морозну погоду це я вам кажу 100% на собі провірено . Цю форму міняли лише, коли виростали ,а так все витримувала ця форма сам навіть дивуюсь ,що то за матеріал був і як якісно форму робили . Зараз це пародія ,а не форма це більше на весільний костюм змахує ,а не форму . Я скажу так зараз в 21 столітті має бути довільний одяг типу джінси ну і верх по погоді .
  • марина

    Діти в школі е учнями і мають ходити на навчання  у шкільній формі  а не розмальованні з нігтями на 20 сантиметрів вони школярі і вчителі повинні ходити на заняття як приклад а не як моделі на подіум
  • марина

    Діти в школі е учнями і мають ходити на навчання  у шкільній формі  а не розмальованні з нігтями на 20 сантиметрів вони школярі і вчителі повинні ходити на заняття як приклад а не як моделі на подіум
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
11:01 На Симоненка горів балкон у багатоповерхівці. Як вберегтись від пожежі під час свят 10:02 Легко, а кольори неймовірні: 7 натуральних барвників, якими можна розфарбувати яйця 09:02 Соковитий лаваш з червоною рибою: корисний варіант шаурми за 10 хвилин 22:00 На Великдень в Тернопільській області порядок охоронятимуть понад 600 правоохоронців play_circle_filled Від читача 17:08 Кіберполіція запустила проєкт "Чатові онлайн" 21:00 6 травня у парку Сопільче проведуть гаївки 20:05 Що класти у кошик і що робити з пасками, які не з'їли: о. Олексій Філюк відповідає на ваші запитання 19:00 Тернопільщина втратила захисників Володимира Солтана, Володимира Попеля і Богдана Добрянського 18:08 На Тернопільщині відкрили оновлений ізолятор тимчасового тримання 17:23 Допомога ЗСУ на Великдень: мер Тернополя Надал вчергове повіз захисникам на передову дрони, Великодні паски та військове спорядження (пресслужба Тернопільської міської ради) 17:03 Дезертира засудили до року дисциплінарного батальйону. Одразу — на передову? 16:00 Передчасно пішла у вічність медсестра-анестезист з 2-ї лікарні 15:03 На Театральному майдані збирають кошти на евакуаційний автомобіль для захисників photo_camera 14:15 Без яєць та молока, з ромом та журавлиною: блогери та господині Тернополя поділилися рецептами пасок 13:30 До смерті побив знайомого: підозрюють 36-річного тернополянина 13:03 На Страсну П'ятницю у храмах Тернополя провели обряди винесення Плащаниці: як усе відбувалося photo_camera 12:27 На Тернопільщині до 10 років ув’язнення засуджено батька, який зґвалтував неповнолітню дочку 12:03 Чи є черги у Тернополі до ТЦК та до коли чоловіки мають оновити дані
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up