«Ми з дітьми, а не з Клопотенком»: перевірили, що їдять тернопільські школярі (ЕКСКЛЮЗИВ)

- Бургери, кебаби і нагетси. Мінімум цукру, солі та напівфабрикатів. Усе це, за новими вимогами, має бути на тарілках школярів. Батьки кажуть: вартість обідів у їдальнях з нового року вже значно зросла. А от щодо їх якості питання залишаються.
- Ми продовжуємо розповідати про те, що змінилось у їдальнях Тернопільських закладів освіти. Цього разу перевірили школи №13, №9 та школу-колегіум ім Патріарха Йосипа Сліпого.
Детальніше про всі зміни в харчуванні школярів, які є обов'язковими до виконання з 1 січня 2022 року, ми розповідали в матеріалі Ми перевірили, як годують у тернопільських школах. А ви знаєте, що їдять ваші діти? (ЕКСКЛЮЗИВ). Тут є тарілки школярів з закладів №4, №5 та №24.
Що має бути по-новому?
Санітарний регламент для закладів загальної середньої освіти, у якому є зміни, що стосуються харчування школярів, набув чинності ще з 1 січня 2021 року. Але оскільки такі нововведення кардинальні і непрості для шкіл — перехідний період встановили ще на один рік. І якщо тоді ця тема не викликала ні невдоволення, ні резонансу, то з нового року вже опинилась на перших шпальтах всеукраїнських ЗМІ та чи не в усіх батьківських спільнотах соцмереж.
У новому регламенті йдеться про змінені підходи до кількості, якості, подачі їжі, яку споживають діти у кожній зі шкіл України.
У межах реформи також реалізовується введення нової системи харчування за меню шеф-кухаря Євгена Клопотенка, який став автором соціального проєкту Cult Food та розробив Збірку рецептур для шкільних їдалень.
За інформацією з порталу Освіта.UA, у новому шкільному меню є, наприклад, мінестроне, курячі нагетси, паста карбонара, корисні бургери, чай масала, болоньєзе, кетчуп власного виробництва… Іноземні назви страв у Міністерстві освіти називають своєрідною грою, завдяки якій діти будуть із цікавістю куштувати нові продукти, знайомитися з кухнями різних країн.
Крім того, нещодавно відбулись і зміни у вартості шкільних обідів. Про це ми розповідали в публікації: У тернопільських школах збільшили вартість харчування! Хто з дітей зможе обідати безкоштовно?
Що на тарілках школярів?
Школи ми відвідували 27 січня та 2 лютого. Перевірку дещо ускладнив карантин, адже у більшості закладів освіти старшокласники зараз на дистанційному навчанні. Зазначимо, що журналістка «20 хвилин», яка бачила шкільні їдальні, вакцинована, має відповідний сертифікат та у шкільних приміщеннях використовувала маску.
Школа №13 імені Андрія Юркевича
Харчування в цьому закладі тут почали змінювати ще до того, як нові санітарні норми стали обов`язковими. Про це нам розповів директор закладу Руслан Вавричук.
— Зміни ми почали ще з вересня минулого року. Зараз у нас з`явився новий підприємець, який переміг у конкурсі. Також, дотримуємось нових стандартів у підході до готування страв, частково впроваджуємо страви з меню Клопотенка, — розповідає пан Вавричук. — Звісно, вводити усі страви ми не будемо. Постійно проводимо моніторинг уподобань дітей і звісно, стежимо за тим, щоб усі страви відповідали новим санітарним вимогам. Щоденно є декілька гарнірів, м`ясних та перших страв. Дитина сама може вибрати те, що вона хоче.
У закладі вже оновили матеріально-технічне забезпечення їдальні: закупили та частково встановили нове обладнання, меблі для їдальні, провели ремонт в приміщенні їдальні. Роботи триватимуть і цього року: мають завершити ремонт харчоблоку та підключення електрики, бо нове обладнання не можливо підключити до старої електромережі.
Саме приміщення їдальні виглядає досить охайно, хоча і знаходиться в цокольному приміщенні школи. Тут розділили роздачу готових страв та буфет, окреме відділення для брудного посуду. На половину встановили нові столи та стільці.
Про те, які страви з нового меню прийшлись дітям до смаку, а від яких довелось відмовитись, бо малюки просто залишали їх на тарілках, розповіли кухарі закладу. За їх словами меню оновили майже на 50%.
— Діти найбільше люблять ті страви, до яких звикли: картопля в будь-якому вигляді, макарони з сиром, вареники люблять дуже. Щодо того, від чого ми відмовились: страви з печінки. Це хоч і корисно, але заставити дитину її їсти ми не можемо. Тому ми замінили її рибою: робимо котлети рибні. Салат з буряка з насінням йде «на ура», робимо фруктові салати, які теж люблять діти, — каже шефкухар їдальні пані Людмила.
На фото нижче ви бачите меню на 2 лютого в їдальні школи №13.
— Я вважаю, що харчування в школах вже потребувало оновлення. Бо шкільні їдальні працювали за радянськими стандартами: всі знаємо, їжу черговий розставляв на столах, і до приходу учнів вона вже встигала охолонути. Друге, це можливість вибору для дитини. Адже для нас головне, щоб дитина, яка приходить сюди, справді поїла, а не просто за гроші держави або за гроші батьків, придбала їжу і віднесла її в смітник, — вважає Руслан Вавричук. — Ну і знову ж таки, це здоров’я дітей. Бо якщо рік за роком нехтувати харчуванням — потім наслідки для здоров’я будуть катастрофічними.
Школа-ліцей №9 ім. Іванни Блажевич
На момент нашого візиту, у їдальні школярів вже не було: сніданок у молодших вже закінчився, а старші школярі, як і в інших закладах — на карантині. При вході в шкільну їдальню, нове, ще не підключене обладнання для харчоблоку. Його монтуватимуть під час літніх канікул. Як ми дізнались згодом, у цьому закладі його оновлюють вперше за останніх 50 років. Буфетна частина та місце роздачі їжі, у цій їдальні поряд. Через стійку видачі їжі видно харчоблок. І виглядає усе справді не надто «по новому».
— Я завжди дотримуюсь принципу: усе, що робиться для здоров’я дитини — ми підтримуємо. Звісно, ті зміни, які зараз торкнулись сфери харчування є позитивними, — розповідає директор закладу Григорій Рибак. — Серед плюсів можу відмітити, що нові норми харчування пропонують більше вітамінів у стравах, звісно, ми підтримуємо таке твердження, що варто дітям давати мінімум цукру. Є плюс в тому, що поступово відмовляємось від смажених некорисних страв, напівфабрикатів. Також перевага в тому, що завдяки цій програмі, Міністерство Освіти, спільно з міською радою, дає субвенції для закупівлі обладнання.
Щодо страв з меню Клопотенка, то за словами директора, у шкільне меню їх впроваджували вибірково.
— Чомусь усі спираються на меню Клопотенка. Але це меню не є обов’язковим. Обов’язковими є санітарні вимоги. Я погоджуюсь з тим, що діти мають право самі обрати що вони хочуть їсти, — продовжує пан Рибак. — Є різні діти, одні люблять їсти лише те, до чого звикли і вони повинні адаптуватись до тих чи інших змін.
Підтведжують це і працівники їдальні. За словами, шефкухаря шкільної їдальні Марії Мотурняк, щотижня батьки школярів приходять поспілкуватись із адміністрацією закладу, аби переглянути меню, обговорити зміни та запропонувати свої зміни.
— Від початку змін, ми пробуємо вводити багато різних страв, але залишаємо лише те, що дітям довподоби. До прикладу, ми ввели нагетси, дітям подобається, вони їх їдять. Пробували ввести плов з куркумою, але цю страву діти не зацінили. Довелось з рецепту цю приправу забрати, — каже кухар. — Щодо норм цукру і солі, то діти дуже часто скаржаться, що їжа несолона, а напої несолодкі. Ми стараємось поступово зменшувати кількість солі та цукру. Стараємось давати менше смаженого, жирного. Звісно на старому обладнанні це робити непросто. Сподіваємось, що стане дещо легше, коли встановлять нове обладнання.
Поспілкувались ми і з представником підприємця, який обслуговує їдальню. Жінка попросила не вказувати її ім’я, але зазначила, що хоча вартість обідів зросла нещодавно, нагодувати дитину навіть за 35 гривень, якщо використовувати повністю усі рецептури за Клопотенком, цієї суми не вистачить.
— В таку суму вкластись дуже важко, враховуючи те, що зросла вартість електроенергії для підприємців, вартість заробітної плати для працівників, звісно вартість продуктів, — говорить вона. — Один випадок, якщо постійно харчуються усі діти, але зараз бачимо, яка ситуація з карантином.
Кухар додає, що проблем з харчуванням немає, адже для дітей неможливо готувати несмачно.
— Школа у нас відкрита, якщо тільки якісь проблеми — батьки чи самі діти одразу звертаються напряму. В мене сьогодні три дзвінки від батьків: «Ми не хочемо Клопотенка». Ми пояснюємо, що страви по-суті ті самі, назви інші. Все ж, наша робота заключається в тому, щоб діти були ситі. І коли є такі дзвінки — я завжди кажу: «Не переживайте. Ми з дітьми, а не з Клопотенком». Я кажу про те, що сліпо впроваджувати усі ті страви ми не будемо. Вибірково, так.
Школа-колегіум Патріарха Йосифа Сліпого
Не вдалось нам поспілкуватись і з школярами колегіуму ім. Патріархі Йосифа Сліпого (колишня школа №12). Тут діти теж на дистанційному навчанні. Проте директорка закладу провела нас у їдальню та розповіла що ж готують для дітей.
Їдальня виглядає досить просторо. Столи уже встановили нові. У кутку обладнання, яке чекає на монтаж. Харчоблок та місце роздачі виглядає не дуже привабливо. Видно, техніка та деякий посуд потребує оновлення. Як пояснила керівниця закладу, чекати залишилось недовго.
— В організації харчування школярів ми керуємось Постановою Кабміну від березня 2021 року. Приготування страв здійснюється з дотриманням процедури «ХАССП» — це система аналізу ризиків, небезпечних чинників і контролю якості харчування. Що змінилось? У розробці нових страв ми максимально уникаємо використання різних шкідливих компонентів: готові соуси, напівфабрикати, шкідливі снеки, непастеризовані молочні продукти. Обмежили вживання таких продуктів, які мають більше 10 грамів цукру та 0,12 солі на 100 грам готового продукту, — розповідає директорка закладу Марія Гуцал.
За словами керівниці НВК, зміни почали вводити ще з минулого року. У меню почали вводити фрукти, трав’яні чаї, цільнозерновий хліб, урізноманітнили вибір салатів.
Реакція дітей на такі зміни була неоднозначною, бо до нового звикнути завжди нелегко. Та й смаки дітей дуже різняться. І як би їх не привчали до трендового здорового харчування, і як би їм не пояснювали про користь вживання тих чи інших продуктів, прийшовши у їдальню, їх улюбленим гарніром все одно залишаються макарони.
— Ми знаємо, що люблять діти: солодощі, швидкі перекуси, снеки. Але не завжди такі речі є корисними. Тут йдеться також і про роз’яснювальну роботу. Здорове харчування має бути не тільки в школі. Це має йти і від родини також, — каже пані Гуцал. — Те, що ми спостерігали: дітям важко пробувати щось нове. До прикладу, ми вводили булгур, нові спеції, але не у кожного вдома їх використовують. Тому такі нововведення сприймаються нелегко.
Щодо матеріально-технічної бази: то у закладі вже закупили нове обладнання для їдальні та харчоблоку. Але, щоб його встановити чекають кінця навчального року. Тож зараз воно стоїть у кутку їдальні.
У закладі кажуть: над меню працюють і до сьогодні. Вивчають, що дітям подобається, а що — ні. Детальніше про те, що діти люблять, а що не дуже розповіла кухар закладу Віра Головко.
— Меню ми продовжуємо оновлювати і досі. Уже вели нові види супів, є набагато більше цікавого для дітей: сирники, млинці. Відмовились від напівфабрикатів. Самі робимо вареники, голубці. Їх дуже діти люблять. Є страви і від яких довелось відмовитись: наприклад робили ліниві голубці, і вони не зайшли.
Детальніше про нове меню
Оновлене меню для шкільних їдалень включає в себе 160 страв. У ньому обмежена кількість солі та цукру, жирів рослинного й тваринного походження та субпродуктів. Натомість збільшена кількість споживання молока та кисломолочних продуктів, м’яса, риби, свіжих овочів і фруктів.
Усі шкільні заклади з 1 січня 2022 року зобов’язані:
-
зменшити кількість цукру у 2-2,5 разу – до 7,5 г на один прийом їжі;
-
збільшити кількість фруктів до 100 г на один прийом їжі;
-
зменшити кількість хліба на 1 прийом їжі з 60-80 г до 30-50 г;
-
збільшити кількість м’яса птиці так, щоб протягом п’ятиденного робочого тижня при одноразовому харчуванні забезпечити дві порції м’яса по 70 г, 100 г або 120 г кожна, залежно від віку дітей;
-
збільшити кількість молочних продуктів при формуванні меню.
Вартість більша, якість та сама?
Чи смакують дітям нові страви, ми спочатку запитали у батьків у соцмережах. Чимало з них нарікають, що ціни на обіди в шкільних їдальнях суттєво зросли.
«Мій син каже, що порції менші, а ціни більші. Картоплі дають дві ложки і то розплющена по тарілці, ніби її багато. Пельмені дають, то в порції менша кількість, а ціна більша», — пише тернополянка Наталя Подусовська.
Хтось значної різниці не помітив.
— З вигляду те саме, що ми колись їли, — розповідає Людмила Ілюшенко.
А дехто каже, що діти задоволені, бо годують смачно.
«Не знаю, як у яких школах, але моя внучка говорить, що в їдальні її школи дуже смачно. Питаю кожен день, що їли. І знаєте, я дуже задоволена. Наприклад, сьогодні було на перше борщик, на друге — гречана каша з відбивною, салат, чай і хліб. Онучка задоволена», — пише Анна Погорельська.
У якій школі ви порадите перевірити їдальні для огляду в наступному матеріалі? Пишіть відповідь в коментарях. Чи задоволені ваші діти їжею, яку готують в шкільних їдальнях?
Коментарі
— Зміни у харчуванні впроваджувались поступово. Постанова не є новою, але повністю вступила в дію з 1 січня. Держпродспоживслужба має контролювати виконання постанови. Відповідно до законодавства, наша структура здійснює планові перевірки, про які керівників закладів попереджаємо завчасно. Щорічно це приблизно 200 перевірок закладів освіти. І якщо минулого року ми не вимагали під час перевірок дотримання пунктів Постанови, то вже з 1 січня звертаємо на них увагу.
З 1 січня усі заклади освіти мають затвердити меню, яке погоджується у нашій службі. Меню не обов’язково має відповідати примірнику страв Клопотенка, але має відповідати новим стандартам харчування. Кожна позиція в меню повинна мати затверджені технологічні карти. Коли працівники Держпродспоживслужби приходять на планові чи позапланові перевірки, вони мають право перевірити дотримання затвердженого та погодженого меню. Якщо виявляємо недотримання погодженого перспективного меню чи невиконання норм харчування, а також порушення технології приготування страв — відповідатиме керівник.
Крім того, батьки самі можуть повідомляти Держпродспоживслужбу, якщо помітили порушення в шкільних їдальнях. Єдина умова: звернення має бути не анонімним.
— Дітям та підліткам шкільного віку необхідно повноцінно харчуватись для того, щоб організм отримував усі необхідні для росту та розвитку речовини. Тому, безумовно, увага до того, що є на тарілках дітей у шкільних їдальнях має бути посилена. Я думаю, про заборону продажу снеків в школах дискутувати не варто. Ця заборона діє вже тривалий час і це правильно, адже в цих перекусах таких, як чіпси, сухарики та інше не лише є надлишок цукру і солі, він може містити підсилювачі смаку та інші хімічні домішки, які впливають на систему травлення.
Цікавим з нововведень є те, що буде контролюватись кількість спожитого дітьми цукру і солі. Адже ми знаємо, що надлишок цукру в організмі може привести до цукрового діабету та ожиріння. І бачимо тенденцію в останні роки, що діти стають більш схильні до цієї хвороби. За нововведеннями, будуть оприлюднені допустимі норми солі та цукру в кожній зі страв. Адже відомо, що деякі натуральні продукти мають в своєму складі ці елементи.
Звісно, харчування в школах це ще не усе, від чого залежить здоров`я дитини. Важливо, щоб батьки звертали увагу і на те, що їсть дитина вдома.
Стежте за новинами Тернополя у Telegram.
-
Борис Укропенкоа чим погана їжа?