Учнів 9 та 11-их класів хочуть повернути за парти. Як вчитиметься Тернопільщина?

Учнів 9 та 11-их класів хочуть повернути за парти. Як вчитиметься Тернопільщина?
  • Зміни – через ДПА та ЗНО. У вищих владних кабінетах нарешті зрозуміли, що скласти їх за діючих умов навчання буде важко.
  • Проголосуйте в опитуванні – яким має бути навчання.

Повернення учнів випускних 9-х та 11-х класів до повноформатного навчання є вкрай необхідним та важливим. Таку думку висловив Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет сьогодні, 19 січня, у своєму Telegram-каналі.

За його словами, вчителі мають перестороги з приводу відсутності очного спілкування з учнями. Також хвилюються батьки та школярі, які протягом поточного навчального року готуються до ЗНО та ДПА переважно в дистанційній формі.

  • Після завершення посилених карантинних заходів, за сприятливої санітарно-епідемічної ситуації, учні випускних класів повернуться до змішаної форми навчання, - зазначив Сергій Шкарлет. - В областях, де показники захворюваності на СOVID-19 будуть контрольованими, порушуватиму питання про повернення школярів 9-х та 11-х класів за парти.

Читайте також Дистанційка уже поперек горла. А якщо нема іншого виходу, як зробити її союзником і отримувати користь?

Відео дня

Головний освітянин України додав, що розглядається питання повноформатного або змішаного навчання для школярів інших класів. Відповідно, тривають консультації з Міністром охорони здоров’я Максимом Степановим та Головним державним санітарним лікарем Віктором Ляшком.

Максим Ющук цьогоріч закінчує школу і готується до ЗНО. Хлопець переконаний, що очне навчання, передусім, потрібне… учням початкової школи.  

  • Коли я чую про те, що ми у школі в очному форматі повномасштабно готуємося до ЗНО, це у мене викликає посмішку, - каже хлопець. - Сьогодні, на дистанційному навчанні, у мене є приблизно 8 годин на день, коли я можу займатися лише тими предметами, які мені потрібні для ЗНО. Авжеж, виділяючи певну частину часу на уроки, які задають вчителі з інших предметів у школі. А в очному форматі я матиму кількість годин для підготовки приблизно дві на день. А мені, щоб нормально скласти 4 предмети, потрібно присвячувати їм хоча б по півтори години на день кожному. А я до 14:30 у школі, по 8, по 7 уроків. Про яку продуктивність і загальну користь ми говоримо? Ну лише спілкування з вчителями і учнями.. Але мені здається, що це більш необхідно учням початкової школи.

Юлия Шевченко переконана, що і батьки, і діти страждають через провалений процес вакцинації в Україні.

  • Чому діти повинні страждати і брати на себе відповідальність за провал вакцинації в країні?- пише пані Юлія. - Діти тупіють на дистанційці, щоб зберегти життя і здоров'я вчителів, яких не в змозі захистити держава! Терміново поверніть маленьким громадянам право на освіту, яке гарантовано Конституцією!

Старші класи можуть навчатися дистанційно, переконана Алла Леоненко.

  • У чому проблема? Я була присутня на цих уроках - не гірше, ніж у школі, ті ж учителі, викладають матеріал, згідно з програмою тощо, - висловилась мама учня. - Подумайте за здоров'я своїх дітей! Чи вони вам вдома заважають?

Потрібно повернути всіх учнів і студентів до навчання, переконана Марина Цимбала. Діти вже втратили рік і, з таким підходом до організації освітнього процесу, втратять набагато більше. Чому тільки випускників повертати, обурюється жінка. Якщо учень 6 класу пропускає вже другий рік нормальне навчання, як він здасть потім ДПА чи ЗНО?

  • Минулого року відмінили ДПА для 9 класу, - пише Валентина Ткач. - В цьому році треба також відмінити, моя така думка. Це буде справедливим як по відношенню до дітей, так і їхніх батьків.

Зараз вчаться не стільки діти, скільки їхні батьки, бабусі та дідусі, переконує Валентина Шевчук.  

  • Можливо, це запрограмована чиясь ідея, щоб наші діти поступово деградували, а вчителі при цьому отримували свою зарплату як соціальну допомогу, бо іншого у ваших діях не вбачається, - висловилась жінка.

Алла Леоненко теж за скасування ДПА з математики для випускників. Це нововведення є нераціональним під час пандемії та тривалого карантину, запевняє жінка.

Ольга Хома, начальниця управління освіти і науки облдержадміністрації каже, що поки не отримували офіційних вказівок.

Читайте також Уже навчилися! З понеділка тернопільські школярі йдуть на канікули, що буде далі
— Так, ми чули про цю заяву, але поки що офіційних документів немає, - каже Ольга Хома. - Будуть будь-які листи з цього приводу від Міністерства освіти і науки чи Кабінету міністрів, будемо реагувати.

Наразі більшість навчальних закладів Тернопільщини навчається дистанційно, наголосила Ольга Хома. На канікулах діти перебували до 11 січня, відтоді вчаться дистанційно. В області кілька шкіл пішли на повторні канікули. Тернопільські школи, нагадаємо, після канікул вийшли на дистанційне навчання, вчились тиждень і знову пішли на канікули. Точніше, на тепер перенесли лютневі.

Читайте також Які школи Тернопільщини не пішли на дистанційне навчання?
 

Опитування

Опитування

Яким має бути навчання і хто має вчитись у школі?

Довідка

Куди поскаржитись на порушення безпечних умов освітнього процесу?

МОН повідомляє про те, що громадяни України можуть звертатися зі скаргами щодо недотримання безпечних умов освітнього процесу до Державної служби якості освіти.

Телефони “гарячої лінії” Служби для звернення громадян:

* з питань загальної середньої та дошкільної освіти: (044) 236-10-50;

* з питань вищої освіти: (044) 236-33-58, (044) 236-34-31.

Час роботи “гарячих ліній”: понеділок – п'ятниця з 9:00 до 18:00 (крім вихідних і святкових днів).

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Ilene Kapynus

    Нарешті
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
14:05 Жителя Чортківщини підозрюють в організації схеми переправлення чоловіків через кордон 13:15 Знімають асфальт та кладуть нову бруківку: на вулиці Торговиці знижують висоту бордюрів play_circle_filled photo_camera 12:46 На «Алясці» чоловік пошкодив чотири автомобілі, припарковані у дворах — поліція 11:25 Масована атака росії: удару зазнали об'єкти критичної інфраструктури України Від читача 14:06 Ціни на аналізи в лабораторіях Тернополя. Огляд ринку 11:01 На Тернопільщині через негоду перебої з електропостачанням є у 39 населених пунктах 10:25 У Мінекономіки назвали причини переходу на літній час 09:35 Помер військовослужбовець із Кременецької громади 09:00 29 березня без світла буде одна вулиця в Тернополі 08:00 У Тернополі відновлюють футбольні матчі з вболівальниками 22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян?
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up