Школа за місцем реєстрації: що чекає на батьків першокласників

Школа за місцем реєстрації: що чекає на батьків першокласників
  • Щоб бути впевненим, що ваша дитина піде в перший клас у 2018-ому, варто подати заяву як мінімум у дві школи.
  • У ту, до якої належите територіально, а також до тієї, в яку хочете потрапити.
  • Заяви потрібно подати до 31 травня. 

Дитина має здобувати початкову освіту у найближчій до дому школі державної або комунальної власності. Такі зміни внесли у закон "Про освіту", який прийняли в минулому році. Освіта за місцем реєстрації має побороти "вступні внески", конкурси та "підготовчі курси" під час зарахування до першого класу, а також розвантажити школи та надати гарантований доступ до них всім, хто проживає у межах територіальної доступності.

"Хочу, щоб дитина вчилась в іншій школі"

Такі нововведення не дуже потішили тернопільських батьків, які в цьому році віддають дітей у перший клас.

Опитавши кількох батьків, "20 хвилин" з'ясувала, що більшість хочуть, щоб їхні діти вчились таки не в найближчих до місця реєстрації школах. 

Відео дня

- Я хочу, щоб дитина вчилась в іншій школі, не в тій, що біля дому, - розповідає тернополянка пані Наталія. - І маю з цим проблему. Така проблема є, напевно, в будь-кого з батьків з “Нового світу”, чиї діти мали б йти в школу №2. Раніше ж можна було йти в будь-яку школу, куди хочеш. Це ж прописано в Конституції - право на вільну освіту. Тепер - треба йти за пропискою. Багато людей підробляють документи, або прописуються до знайомих, щоб дитина пішла в ту школу, яку треба. 

Але суть в чому, продовжує жінка, з наступного року у всіх школах однакова програма, тобто спеціалізованих шкіл не буде зовсім. 

- Для того, щоб знову стати спеціалізованими, їм треба буде отримувати статуси ліцеїв, чи щось типу того, - каже жінка. - В загальному, в цьому році жахіття, реально. Якщо в тебе дитина виражений гуманітарій, то або купляй репетиторів, або живи, як хочеш. У всіх школах зрівняли всі програми. І ще не можна йти в ту, в яку хочеш. Можеш піти покричати про Конституцію, але то не поможе.

Як каже пані Наталія, навіть умовно, хтось хоче віддати дитину в школу біля місця роботи, щоб легше було забирати її з школи. То тепер тим, хто працює, треба буде або звільнятись з роботи, щоб дитину біля дому забрати, або наймати "поводирів". 

- Простіше тим, хто віддав старших дітей в певну школу, бо тоді вже будуть приймати без цієї дурні з пропискою, а в кого перший раз в перший клас - то це завал, - каже жінка. - Багато в кого зараз такі проблеми. 

У школу підуть наступного року

Тернополянка Катерина Кондратюк передумала віддавати дитину в школу у цьому році. Причина - нові правила зарахування.

- Все дуже невизначено, - каже жінка. - Нова українська школа, плюс до останнього моменту не було порядку зарахування в перший клас, незрозуміло, в яку школу йти: чи за пропискою, чи в ту, що хотіли. Теоретично ми таки можемо потрапити і не за пропискою, бо там вчиться старший брат, але в останній момент вже не встигнемо зібрати документи. 

Було чимало батьків, які впевнені, що їхні діти пройдуть в школи, до яких вони територіально не прив'язані. Як розповіла Олеся Кондратюк, її дитина має пройти, бо вона відвідувала недільну школу на базі тієї, в яку хочуть. 

- У нас в недільну ходили 102 дитини, десять з яких були ще не готові до школи і їх сюди не візьмуть, - каже жінка. - Тому якраз на три класи учнів і виходить. Хтось ще прийде, але хтось і відсіється. 

У перший клас в цьому році йде й дитина депутата міської ради Назара Зелінки.
- Ми не йдемо в  ту школу, за якою закріплені згідно з реєстрацією, - каже Назар Зелінка. - Нам сказали, що в першу чергу будуть зараховані діти, які закріплені за школою, потім за наявності місць - решта. Закінчиться час подачі заяв від закріплених дітей і тоді знатимемо, чи є місце для нас.

Заяви подавайте у дві школи

У Законі чітко написано, що кожна особа має право здобувати початкову та базову середню освіту у найбільш доступному та наближеному до її місця реєстрації освітньому закладі. Але при цьому батьки мають право обрати й іншу школу для своєї дитини.

Зміни до процедури зараховування першачків пояснює заступник начальника управління освіти та науки Тернопільської міської ради, начальник відділу дошкільної, середньої та позашкільної освіти Ірина Сум.

- Це означає, що батьки до 31 травня зобов’язані звернутися до того навчального закладу, який територіально належить їм та написати заяву про зарахування дитини у перший клас, - каже Ірина Сум. - Але водночас вони можуть написати таку ж заяву і до іншої школи. Всі заяви приймають до 31 травня. Єдине, що тепер нова процедура розгляду таких заяв - у два етапи.

Буде жеребкування

Під час першого етапу, до 1 червня, має бути наказ про зарахування дітей, які належить до відповідної території обслуговування. А з 1 до 15 червня розглядатимуть додаткові заяви. 

- Тобто, якщо в школі залишаться місця і школа може добрати учнів, то буде жеребкування, - пояснює пані Сум. - Це теж прописано в наказі Міністерстві освіти та науки. Під час жеребкування можуть бути присутні і батьки дітей, які претендують на вільні місця. 

Що робити, якщо вашу дитину зарахували в ту школу, до якої ви належите територіально, але потім шляхом жеребкування ви ще пройшли в школу, яку самі обрали? В такому випадку, як пояснює пані Сум, і директор школи, до якої ви належите територіально, відраховує дитину і після цього її зараховують в ту школу, в яку ви пройшли. 

- Пакет документів потрібно подавати однаково в усі школи, в які батьки пишуть заяви, - каже Ірина Сум. - Можна подати оригінали в один заклад, а копії в інший. А можна всюди копії документів. Але при зарахуванні у школу наказ підтверджують лише оригіналами. 

Створюватимуть додаткові класи

- Якщо буде ситуація, що в школі не вистачить місць і для тих дітей, які мають в ній навчатись за місцем реєстрації, то що тоді? - цікавляться батьки тернопільських школярів. 

Як пояснює Ірина Сум, в такому випадку розглядатимуть створення додаткового класу.

- Якщо буде така потреба і буде достатня кількість першокласників для створення додаткового класу у тій чи іншій школі, то ми його створимо, - каже пані Сум. - Якщо ні, тоді направлятимемо дітей у наближчі до місця проживання школи. 

ЗНО після 9-ого класу

В новому законі йдеться й про типи шкіл. Тепер у нас буде початкова школа, гімназія, профліцей, заклади профтехосвіти. 

- Щодо реорганізації закладів і зміни їх назв, то поки немає відповідних нормативних документів, - продовжує пані Сум. - Але шкіл звичного типу не буде. Початкова школа може працювати окремо, так само - гімназія. Але батькам слід розуміти, що гімназія в цьому Законі - це заклад від п’ятого по дев’ятий клас.

10-12 класи будуть на базі академічного ліцею, або інших закладах профтехосвіти, куди діти зможуть потрапити за результатами ЗНО. 

Не буде спеціалізованих класів

- У цьому році стартує реформа лише початкової ланки за єдиним держстандартом початкової школи, - каже Ірина Сум. - Тобто з 1 вересня у нас не буде класів з поглибленим вивченням того чи іншого предмету. Єдине, що школи зможуть надавати додаткові платні послуги, це не заборонено. Це можуть бути факультативи. 

Але, як зазначає заступник начальника управління, ті класи, які набирали у попередні роки довчатимуться за типовими навчальними планами. Тобто, якщо в минулому році спеціалізовані школи набрали дітей, які йшли за навчальним планом для спеціалізованих шкіл, то вони і довчаться за цим планом. 

Не школа, а гімназія або ліцей

Як кажуть в управлінні освіти та науки, повністю початкову школу реформують до 2022-ого року. А тоді почнуть реорганізовувати 5-9 класи у гімназії.

- Ці заклади можуть функціонувати, як окремо, так і мати в своїй структурі початкову школу, гімназію і ліцей, - каже Ірина Сум. - Але академічних ліцеїв на місто буде обмаль. Ми по ходу реалізації реформи аналізуватимемо мережу закладів. 

Бо до ліцею теж є вимога - на паралелі не може бути менше чотирьох класів. А в Тернополі старша школа найбільш наповнена в українській гімназії, школі №3 та 29. В основному в школах один-два десятих класи. Це дуже мало, як каже пані Сум. Але рішення про зміни статусу закладу прийматиме міська рада. 

- Якщо у школі є один десятий та один одинадцятий клас, то зрозуміло, що школу не назвуть ліцеєм, - каже пані Сум. - Це буде гімназія до дев’ятого класу з початковою школою та гімназією до дев’ятого класу. А, якщо у школі є заповнені старші класи, то навчальний заклад матиме статус ліцею, який у своїй структурі може мати гімназію та початкову школу. Але у нас вже є економічний ліцей, який у структурі має і початкову і базову середню школу. Є медичний ліцей, правовий. І зараз ми вивчатимемо законодавчу базу і на нас чекає великий об’єм роботи. 

Але, як зазначає пані Сум, поки немає відповідних положень, говорити завчасно про те, яка школа буде гімназією, а яка ліцеєм - зарано. 

Садочки з наступного року

Переймаються батьки, що такі зміни будуть і в садочках. 

- Чула, що тепер за місцем проживання набирають не лише у школи, а й в садочки, - каже тернополянка Світлана. -  Ми записані в садочок №10, але територіально належимо до садочку №1. І не знаємо, що тепер робити, в який садочок потрапимо. 

В міському управлінні освіти та науки кажуть, що територіальний поділ буде, але не в цьому році.

- Згідно з Законом "Про освіту", у закладах дошкільної освіти також закріплена відповідна територія обслуговування, - каже Ірина Сум. - В будь-якому випадку поки ще діє загальна електронна реєстрація. І батьки віддадуть своїх дітей у ті заклади, в які записали.

А вже з наступного року дітей реєструватимуть в ті садочки, до яких вони територіально належать. В управлінні кажуть, що ближче до того часу пояснюватимуть як відбуватиметься цей процес. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • David Starr

    Із спеціалізованими школами треба полюбому розбиратись, бо у нас вся "спеціалізація" переважно зводиться до гуманітарного напрямку. Це смішно, бо на  одному знанні англійської далеко не заїдеш, потрібно розвивати знання природничих наук.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми 10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак 10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води 09:30 Воював з окупантом майже два роки: Збаразька громада втратила захисника Ігоря Войціховського 09:02 У Тернополі «вар'яти» презентують нову гумористичну програму
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up