Син має 200 і 199 балів, а з нагородами обділили! Мама випускника скаржиться на нечесне преміювання

Син має 200 і 199 балів, а з нагородами обділили! Мама випускника скаржиться на нечесне преміювання
  • Учнів тернопільських шкіл, які здали зовнішнє незалежне оцінювання на максимальну кількість балів, під час церемонії випускного, нагородили грошовими преміями від міської ради.
  • Мама одного з випускників звернулася у редакцію "20 хвилин" зі скаргою, що сину не дали сертифікату. А він заслужив! Бо здав ЗНО з одного предмету на 200 балів, а з іншого — на 199. 
  • То що преміюють якось вибірково? Обурюється мама хлопця і просить з'ясувати, чому так. Якщо вам відомі інші факти, коли діти не отримати нагороди за високі досягнення у навчання, напишіть про це у коментарях. 

11 учнів у Тернополі склали ЗНО на 200 балів, ще 17  — на 199 балів, одна випускниця отримала по 200 балів із двох предметів. І усі вони під час святкування випускного, 2 липня, отримали сертифікати на виплату премій. 

Виплати випускникам передбачені із бюджетів Тернопільської міської та Тернопільської обласної рад, відповідно до розпорядчих документів. Суми цьогоріч значно зросли, у порівнянні з минулим роком. А крім того, з премій перестали вираховувати податкові збори. Про це розкажемо нижче. 

Скільки грошей дають?

Це суми премій від міської ради.  Але вартість виплати вказана без вирахування податку. 

Відео дня

А так випускників нагороджує обласна рада.

Плюс податки

Минулого року на сайті "20 хвилин" ми розповідали, що за найвищий результат нагороджували лише тих, хто отримав 200 балів. Їм під час випускного вручили сертифікати на суму 2 000 грн. 

Читайте також:  Медалі, найкращі вишиванки та сльози прощання: на міському стадіоні свято "Випускник-2020" (РЕПОРТАЖ) 

Проте, як розповідає екс-випускниця, яка тоді отримала 200 балів під час ЗНО, Світлана Хмарук, на карту їй зарахували суму лише 1610 грн, а не 2 000, як обіцяли. 

Як пояснила нам речниця Тернопільської міської ради Мар'яна Зварич, сума зменшилась через відрахування податку. Цього ж року ці витрати передбачили у міськраді, каже вона.

Отож, цього року сертифікати за 199 балів та 199,5 балів вручали на суму 5 тис. грн, за 200 балів  — 10 тис. грн, за 400 балів єдина випускниця в Тернополі — Вікторія Костецька отримає 20 тис. грн. 

За 400 балів  — найбільша премія

Раніше ми розповідали про Вікторію Костецьку, випускницю Тернопільської гімназії ім. Івана Франка, яка отримала по 200 балів на ЗНО з математики та хімії. Детальніше читайте у матеріалі "Що треба робити, щоб здати ЗНО з двох предметів аж на 200 балів? Школярка поділилася секретами успіху"

Отож, за свої досягнення Вікторія отримала сертифікати на 20 тис. грн від міської ради та на 10 тис. грн — від обласної. 

— Я отримала премії на 30 тисяч гривень, а ще нагороду за золоту медаль. Так, це досить велика сума. Наразі самі кошти ще не перерахували  На що буду витрачати кошти, ще не знаю, — каже Вікторія. 

Найвищі бали із двох ЗНО — премія одна? 

Уперше цього року відзначили і тих, кому не вистачило одного чи навіть пів бала до найвищого результату. Премії отримали випускники, які набрали 199 та 199,5 балів. 

— Сертифікати на грошові премії отримали 17 учнів, що отримали 199 балів. З ініціативи начальника управління освіти Ольги Похиляк, яка була підтримана Тернопільською міською радою, такі виплати ми проводимо вперше для того, щоб підтримати дітей, яким не вистачило одного чи навіть пів бала до максимального результату, — розповідає начальник відділу дошкільної, середньої та позашкільної освіти Ірина Сум. 

Однак тут і виникла незрозуміла ситуація, із якою звернулася в редакції мама випускника. 

11-класник Тернопільської ЗОШ №5 Артем Микитишин отримав 200 балів на ЗНО з математики. А з аглійської мови  199 балів. Однак йому дали сертифікат лише за 200 балів, а от за 199 він нічого не отримав. Мама хлопця вважає таке рішення несправедливим. 

— Під час церемонії нагородження мого сина відзначили за успішно складене ЗНО. Але я знаю, що були і відзнаки за 199 балів. І іншим дітям їх вручали. Чому мій син отримав одну відзнаку? Виходить, його досягнення не варті преміювання? Чому не всіх однаково нагороджують? Чому у першій школі нікого не забули, а тут... несправедливо. Він сам вивчив цей предмет, без репетиторів, і нас обурює таке ігнорування, Називало багато імен, але виходить, що якщо дитина отримала такі результати з двох предметів, то йому вже забагато? — каже мама випускника, пані Галина.

Остаточні списки ще не затвердили?

Як пояснюють у пресслужбі Тернопільської міської ради,  остаточні списки преміювання ще не затверджені. Їх мають розглядати на черговому засіданні сесії міської ради. То  сертифікати вже роздали, а рішення, виходить, не погодили? Як так?

— Рішення про преміювання приймали 1 липня напередодні нагородження, тому  могли бути розбіжності у списках. З тими учнями, які набрали 199, 199,5 і 200 балів сконтактують або їх заклади, або управління освіти при формуванні остаточних списків на розгляд міської ради, — коментує речниця міської ради Мар'яна Зварич. 

Тим, кого не нагородили під час випускного, але хто отримав високий бал, радять звернутися в управління освіти.

Ми просили відповісти на питання, чи отримає випускник премію за 199 балів, однак її нам так і не дали. А позиція управлінні освіти і персслужби міської ради взагалі розбігається. 

В управлінні освіти, наприклад, кажуть, що невідомо: випускник Артем Микитишин отримає одну або дві премії. 

— Міська рада вирішила виділити такі премії з метою підтримки обдарованої молоді. Якщо дитина отримує нагороду за найвищий бал, 200 балів, то вона вже і премійована за найвищим рівнем. І за результат 199 балів, виходить, не буде премійована. Це не є обов'язкова виплата, яка зобов`язує міську раду до видачі двох сертифікатів. Є випускниця, яка отримала сертифікат за 400 балів у сумі, але у рішенні немає прописано окремо за 200 балів і окремо за 199. Зрештою, це питання вирішуватимуть депутати на сесії. Або дитина отримує нагороду за 200 балів, або за 199 балів, або і за те, і за інше. Я не можу ще сказати, яке точно рішення буде підтримано депутатами, — каже Ірина Сум.

Тим часом, остаточні списки тих, хто отримав 199 та 199,5 балів ще в процесі формування і в Тернопільській обласній раді. У пресслужбі установи кажуть, що готують розпорядження із списками тих, хто має отримати кошти. 

Висновок один — спочатку сертифікати дали, а потім вже рішення прийматимуть! Нагадало сюжет із фільму: "Зранку — гроші, вдень — стільці, вдень — гроші, ввечері — стільці". 

Є ще премії від Верховної Ради та Президента

У січні 2021 року Верховна Рада України заснувала власні  іменні премії у розмірі 100 тис. грн для учасників зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО) з найвищими результатами. 

Відповідний проект постанови можна переглянути тут  

Премію щороку присуджуватимуть учасникам ЗНО, які склали тести з чотирьох і більше навчальних предметів, загальна сума за якими становить не менше ніж 790 балів, у тому числі 200 балів з будь-якого з цих предметів. Водночас претенденти на премію Верховної Ради мають бути зараховані у поточному навчальному році до закладу вищої освіти в Україні та підписати з ними контракти, інформує видання "zaxid.net"

Окремо учасники ЗНО з найкращими результатами отримуватимуть президентську стипендію, яка становитиме 10 тис. грн щомісяця. Президентські стипендії отримуватимуть 250 учасників ЗНО – по 10 з кожного регіону України. 


 

Як вважаєте, учні мають отримувати одну премію лише за 200 балів або дві: за 200 та за 199? Пишіть відповідь у коментарях. 

 

Читайте також: 

Суперечки, зіркові гості та плаття за тисячі доларів: як проходили паради випускників 2003–2020 (ФОТО, ВІДЕО) 

Образ коштує тисячу доларів: скільки грошей витратили на вбрання тернопільські випускниці

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (39)
  • Наталия Сингаевская

    Школа к зно и премиям не имеет никакого отношения
  • Галина Ковальська

    Я думаю що давати премії за максимальні бали на ЗНО не зовсім розумно.Нагородою для таких учнів є можливість навчатися на обраній спеціальності,в обраному вузі безкоштовно.

    Ірина Чурилович reply Галина Ковальська

    Галина Ковальська Ой, як вас жаба задавила ! Он скільки тексту накатали.

    Светлана Бобир reply Галина Ковальська

    Галина Ковальська Бесплатно учиться в выбранном вузе это не награда, а результат длительного и упорного труда ученика.

    Анна Колесник reply Галина Ковальська

    Юлія Бугайова , це все на бумазі. Коли намагаєшся скористатись хоча б чимось з цього, є ціла низка відмовок. Справді пільгові категорії нині, особливо що стосується навчання - це діти учасників АТО і біти з окупованих територій.

    Галина Ковальська reply Галина Ковальська

    Юлія Бугайова тим не менше вступ дитини з високими балами на б'юджет-це винагорода.

    Юлія Бугайова reply Галина Ковальська

    Анна Колесник reply Галина Ковальська

    Юлія Бугайова обурює те, що ці діти їх не мають. А Ви пишете що мають.

    Юлія Бугайова reply Галина Ковальська

    Анна Колесник вас обурює констатація факту, що багатодітні сім'ї мають пільги та доплати на дітей? Чи я говорила про умови вступу?

    Юлія Бугайова reply Галина Ковальська

    Ці гроші для дітей, як премія  працівнику за добре виконану роботу. Треба хоч якось заохочувати і популяризувати освіченість серед учнів. Багато з природніми задатками вчаться абияк, бо то ж не модно; і багато без особливих здібностей (і без багатих батьків) отримують хороші результати ЗНО. А на бюджет вступають не лише відмінники, і вважати це винагородою, як на мене, дивно.

    Анна Колесник reply Галина Ковальська

    Юлія Бугайова  Насамперед, я "за" премії розумним дітям. Але ваш коментар мене трохи обурює. В мене дочка з багатодітної  родини. Про які переваги Ви говорите, дитина сама готувалась до ЗНО, здала всі близько 190, вступає до медичного  Вузу на загальних умовах. Які доплати?

    Галина Ковальська reply Галина Ковальська

    Юлія Бугайова Ви ,здається,математик,я-також.В дитинстві я любила вчитися- читати вчити вірші не з програми,читати та перекладати англійські тексти,розбирати задачі з посібника для вступників у вузи.Це в якійсь мірі не моя заслуга-такою я була створена таким чином в мене поєдналися  гени. І дивно було б нагороджувати мене за те,що мене природа нагородила бажанням і здібностями вчитися.Це так,якби двічі нагороджувати за одне й теж.Зазвичай ЗНО здають добре обдаровані природою діти,сам процес навчання для них не важкий.Це по- перше.По друге,ЗНО добре здають також ті діти,яким пощастило з батьками ,бо ті цікавилися навчанням дітей з дитинства і якщо в дітей виникали труднощі з навчанням,то вони самі надавали вчасну допомогу або наймали репетиторів.Заслуга таких дітей тільки в тому,що вони не опирались батькам,але і це можна списати на природу дитини.Бо є такі діти,яким з дитинства батьки наймають репетиторів,але це мало допомагає,бо в природі цих дітей присутня лінь.По- третє,ви погано зрозуміли мій допис.Я не проти нагороди для відмінників у формі безкоштовного навчання на обраній спеціальності в обраному вузі .По моєму ,це дуже велика винагорода.А ваші слова  швидше є повторенням відомих кліше.Треба більш критичніше відноситись до таких і інших кліше .Закид в сторону малозабезпечених сімей чи багатодітних теж дещо не обдуманий.

    Юлія Бугайова reply Галина Ковальська

    Галина Ковальська як дітям з малозабезпечених або багатодітних сімей то купа переваг, ще й доплати від держави, а тут за  старання дитини шкода тої копійки. Коли ми нарешті почнемо поважати і підтримувати тих, хто працює, хто може бути успішним?
  • Zoriana Varanytsia

    Незнаю як де , але бачу по своїй школі то керівництво школи хоче щоб їм час від часу підмащували.

    Елена Гурьянова reply Zoriana Varanytsia

    Наталя Степанчук Отож ціна такої медалі 🤏🤣😂🤣

    Наталя Степанчук reply Zoriana Varanytsia

    Мучичка Тетьяна причім тут 103 бали, дитина закінчила школу з світоцтвом де все 10- 11 б.ДПА не врахували, бо учень не мав бажання її собі зараховувати, тому і золота медаль

    Мучичка Тетьяна reply Zoriana Varanytsia

    Віра Федорук  я можу назвати школу і призвіще дитини , але мені зайвий клопіт не потрібен .

    Sveta Sychyk reply Zoriana Varanytsia

    Мучичка Тетьяна???

    Віра Федорук reply Zoriana Varanytsia

    Мучичка Тетьяна ?????

    Zoriana Varanytsia reply Zoriana Varanytsia

    Мучичка Тетьяна аналогічна  ситуація. Все рішають гроші. Позор має бути таким керівникам.

    Мучичка Тетьяна reply Zoriana Varanytsia

    Zoriana Varanytsia  у нас так само , дитина здала математику на 103 бали   , але медалью нагородили .
  • Михайло Антонович Барбарис

    Їм у голові репетиторство

keyboard_arrow_up