Віра і наука – два крила людини

Віра і наука – два крила людини

Тернопільський навчально-виховний комплекс «Школа-колегіум Патріарха Йосифа Сліпого» знаходиться на «Дружбі», на вул. Юності, 3. До речі, це найвища точка Тернополя. Навчальний заклад – Тернопільську загальноосвітню школу № 12 заснували у 1964 р. У різні роки його очолювали: Петро Карабаш, Варлам Рудик,  Юрій Буган, Володимир Жук, Степан Саранчук. Із 1992 р. директором є Марія Гуцал.

З часу створення пріоритетним завданням закладу стало моральне виховання. Тому, коли у 2004 р. розпочав свою діяльність Християнський колегіум ім. Йосифа Сліпого, школа № 12 отримала доброго сусіда. 20 червня 2011 р. шляхом злиття Тернопільської загальноосвітньої школи № 12 та Християнського колегіуму створений Тернопільський навчально-виховний комплекс «Школа-колегіум Патріарха Йосифа Сліпого». Урочисте відкриття відбулося 1 вересня 2011 р. Це оригінальний навчально-виховний заклад, де об’єднані зусилля держави і церкви для реалізації спільної мети – виховання молодого покоління всебічно зрілими і духовно розвиненими особистостями. Освітній процес спрямований на давнє християнське правило: «ora et labora» – «молися і працюй» для того, щоб осягнути спасіння.

–  Ми належимо до спільноти українських шкіл духовного спрямування, – каже директор школи-колегіуму Марія Гуцал. – Їх понад 10. Більшість зосереджені в Західній Україні. Зокрема, це гімназія ім. Блаженного Климентія Шептицького (м. Львів), приватний навчально-виховний заклад «Школа Святої Софії» (м. Львів), колегіум-інтернат для дівчат «Знамення» (с. Зарваниця, Теребовлянський район, Тернопільська область),  Бучацький колегіум ім. Святого Йосафата та ін. Кожен з них має своє бачення і специфіку. Ми чи не єдиний заклад державної форми навчання. Наша мета – створити таке середовище, що здатне виховати цілісну особистість, яка у повсякденному житті керуватиметься вищими людськими і моральними цінностями. Наші життєві пріоритети: не забороняти, а направляти, не керувати, а співпрацювати, не примушувати, а переконувати,  не командувати, а організовувати.

Відео дня

Наразі у школі-колегіумі у 21 класі навчається 520 учнів. До першого класу у школу беруть на загальних підставах усіх бажаючих. Після 9 класу є конкурсний набір у колегіум: на перший курс – 10 клас, на 2 курс – 11 клас. У колегіумі учні вивчають філософію – предмет, який допомагає знайти себе і виховує критичне мислення. В усіх класах є «Основи християнської етики».  Щодня навчання в закладі починають із молитви «Отче наш» у кожному класі. Після закінчення уроків учні разом із вчителем промовляють «Богородице Діво». 

У навчальному закладі функціонує 24 безкоштовних гуртки, в яких учні мають змогу розвинути свої здібності у різних сферах обдарування.

–  Ми вивчаємо англійську, німецьку і польську мови, – зазначає директор. – Причому поглибити свої знання діти можуть у клубі «Мовний центр». Після закінчення нашого колегіуму понад 95% випускників вступають на бюджетну форму навчання. Значна частина випускників навчається за кордоном.

Педагоги беруть участь в усіх заходах католицького шкільництва – курсах богословської формації, духовно-формаційних курсах, форумі «Християнські цінності в світі», семінарах, які організовує Український Католицький Університет, Міжнародний центр навчання лідерів імені АРУППЕ.

–  Ми з нашим духівником вивчаємо досвід інших католицьких шкіл. Побували в Чехії, Словаччині, Австрії, Польщі,  – розповідає Марія Гуцал.

Зі слів директора, колектив закладу щорічно є учасником  прощ  католицьких шкіл. Зокрема, побували у Страдчі, Гошеві, Зарваниці, Крехові, Уневі.

Оскільки заклад носить ім’я Йосифа Сліпого, то посвяту в першокласники проводять у його рідному селі Заздрість. Батьки разом із дітьми їдуть туди. Відбувається коротка Літургія, першокласники причащаються і дають урочисту обіцянку. Їм пов’язують атрибут закладу -  зелені галстуки. Після цього відбувається спільне  чаювання.

В часі Великого посту у школі-колегіумі проводять цікавий Обряд перепрошення.

На першому поверсі школи-колегіуму є зала, присвячена Йосифу Сліпому. Тут діти проводять екскурсії. Зала закінчується світлицею, де відбувається багато виховних заходів, наприклад, «Біблійне коло», «Вервиця», «Акафіст».

Серед «родзинок» інтер’єру – вітражі на сходових майданчиках із зображенням Зарваницького собору та патрона школи-колегіуму Йосифа Сліпого, цікаві дерев’яні барельєфи на стінах холу, змінні стенди, шкільна галерея дитячих малюнків.

Рік тому на території навчально-виховного комплексу заклали дендрарій.

Гордістю кожного навчального закладу є учні та випускники. Школа-колегіум Патріарха Йосифа Сліпого найбільше пишається трьома загиблими випускниками. Один із них загинув на Майдані – це Герой України Тарас Слободян, а двоє в зоні проведення АТО – це Павло Бас і Павло Римар.

Позитивного іміджу школі додають перемоги сучасних учнів.

-  Нещодавно наш учень 8 класу Богдан Рутило повернувся з Києва, здобувши перше місце на конкурсі з ІТ-технологій. У квітні цього року двоє учнів школи-колегіуму  взяли участь у  математичному конкурсі  (Польща, м. Люблін). Серед  480 учасників із 60 ліцеїв учень 8 класу Дмитро Фірман здобув 4 результат. Вже кілька років поспіль учні школи є активними учасниками Міжнародного чемпіонату з розв’язування логічних математичних  задач, фінал якого проходить у Вінниці, а переможці мають нагоду поїхати на міжнародні змагання у Францію, – зазначає директор Марія Гуцал. Учень І курсу колегіуму Максим Мохун став переможцем міського конкурсу «Учень року - 2017».

 

 

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:02 Як тернополянам оформити субсидію через «Дію»? Перевірили «20 хвилин» 20:15 Суд визнав депутата Тернопільської обласної ради Любомира Крупу загиблим на війні photo_camera 20:00 Артилерія, авіація і не тільки: росіяни посилюють обстріли Сумської області, — ЗСУ 18:35 Які культурні заходи цього тижня проведуть у бібілотеках Тернополя Від читача 11:20 Благодійний концерт за участю гуртів "Дивний простір" та "Spalah" 17:03 Як поповники файну карту через додаток е-Тернопіль: «20 хвилин» перевірили photo_camera 16:45 На Тернопільщині чоловік збирав гроші під виглядом лікування дітей і військових — поліція photo_camera 15:49 Розпочинаємо тиждень з передачі 30 дронів FPV SAG 7/IX на фронт - Сергій Надал (пресслужба Тернопільської міської ради) 15:00 «За малюнками приховані біль і втрати»: військові під час реабілітації намалювали картини (ФОТО) photo_camera 14:20 У Тернополі відбудуться «Дні кіно від ТРО» 13:31 У Тернополі продають перші вербові котики: де придбати та скільки коштують 13:00 180 тисяч гривень за зняття «поробів» віддала «ворожці» жінка з Тернопільського району 12:30 Квитки розкупили на кілька сеансів наперед: Тернопіль відвідали актори фільму за повістю Кузьми Скрябіна play_circle_filled photo_camera 11:47 На проспекті Бандери зіткнулися два автомобілі: один водій втік 11:25 МОЗ оновило рекомендації щодо проведення щеплень вакциною проти COVID-19 для первинної вакцинації 11:00 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:00 На Тернопільщині зросла захворюваність на ГРВІ та грип 09:15 У Церквах східної традиції розпочався Великий піст 08:46 18 березня у Тернополі відключили світло за однією адресою 08:05 У Підволочиську чоловік продавав перероблений пістолет play_circle_filled photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up