Юристи розкритикували рішення міськради щодо поділу дітей на "своїх" і "чужих"

Юристи розкритикували рішення міськради щодо поділу дітей на "своїх" і "чужих"

Право на освіту – це і конституційне право, і право, гарантоване міжнародними договорами, у тому числі Конвенцією про захист прав людини і основоположних свобод. Ст. 21 Конституції України гарантує рівність людей у своїх правах. У статті 53 Конституції України держава забезпечує доступність і безоплатність дошкільної, загальної шкільної та професійно-технічної освіт.

- Відповідно до ст. 2 Протоколу до Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод зі змінами, внесеними Протоколом №11, нікому не може бути відмовлено у праві на освіту, – розповідає адвокат Ірина Турчин-Кукаріна. – Згідно зі ст. 14 цієї Конвенції, користування правами та свободами має бути забезпечене без дискримінації за будь-якими ознаками.

Нагадаємо, що через встановлення у садках додаткової плати для "іногородніх" дітей мами вийшли на революцію та пікетували міську раду.

Закон України «Про засади запобігання та протидії дискримінації в Україні» забороняє дискримінацію за певними ознаками, серед яких і місце проживання. Однак існують  випадки, коли таке обмеження має правомірну, об’єктивно обґрунтовану мету, способи досягнення якої є належними та необхідними. У даному випадку має бути юридичне обґрунтування наявності об’єктивної мети для застосування подібних обмежень, зауважує фахівець.

Відео дня

Територіальна громада своїм коштом утримує заклади комунальної власності, тож має право вирішувати, як розпоряджатися ними. Відтак, адвокат вбачає певне раціональне зерно у рішенні міськради. 

- Водночас, держава, яка гарантує безоплатність дошкільної освіти, повинна була би сприяти територіальним громадам у створенні можливостей для безоплатного навчання дітей, утримання відповідних комунальних закладів, наприклад, засобом субвенцій, - каже вона. - Інший варіант - міжбюджетний трансферт (передача коштів між місцевими бюджетами на здійснення видатків місцевих бюджетів).

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (5)
  • Катя Попик

    Доплочуйте ніщим міським пенсіонерам до пенсій мішками цукру,гречки,олії,тису,крупи і по 12 тис на 1 пай.А ви хочете свої паї продати, тобто роботу, бо пай то є робота на землі, а приїхати у міста і працювати на майнових паях городян,(заводах,верстатах,станках ітд) а де тоді городянам дітися?
  • Катя Попик

    Чому юристи не розкритекують закон право власності на землю.Згідно КУ земля є народним спільним багацтвом, чому усі паї і земля зосередженні у руках селян?Де паї міських жителів? Харківчан,Київлян,Тернопілян,Віничан і тд...
  • Nick Stan

    Назва статті не відповідає її змісту. Юристи не розкритикували рішення, а обгрунтували його правомірність.

    Anonymous reply Nick Stan

    Власне, оскільки міська рада це і є держава, то вирішувати цю проблему вона ПОВИННА самостійно, не перекидаючи її на батьків і дітей.

    По-перше, можна провести анкетування дітей, і визначити місце реєстрації їх батьків, а тоді, ЯКЩО ДЛЯ ЦЬОГО Є ЗАКОННІ ПІДСТАВИ, вимагати від відповідних громад компенсацію на кожні конкретну дитину.

    По-друге, вимагати відповідних компенсацій з державного бюджету.

    І по-третє, не робитись дурною і захланою, і не вимагати ні від кого нічого.

    Цікаво, а звідки тернопільська влада взяла ці тарифи і ціни, на якій стелі вона їх прочитала?

    360 гривень за ліжко в лікарні? А готелі в Тернополі в яку ціну?

    1200 гривень на дитину в садку? А що, в кожної дитини персональна вихователька і няня?

    А брати плату за відвідування гуртків? Це ж що з тими нашими урядниками вже твориться? Це їх якась сатана вже перекупила, чи що?

    І, от дивно, правоохоронці мовчіть, як риба об лід? І чому це?

    Anonymous reply Nick Stan

    Попробую розжувати .

    !.Право на освіту – це і конституційне право, і право, гарантоване міжнародними договорами, у тому числі Конвенцією про захист прав людини і основоположних свобод. Ст. 21 Конституції України гарантує рівність людей у своїх правах. У статті 53 Конституції України держава забезпечує доступність і безоплатність дошкільної, загальної шкільної та професійно-технічної освіт.

    2.Закон України «Про засади запобігання та протидії дискримінації в Україні» забороняє дискримінацію за певними ознаками, серед яких і місце проживання.

    3.Територіальна громада своїм коштом утримує заклади комунальної власності, тож має право вирішувати, як розпоряджатися ними.... Але! Держава, яка гарантує безоплатність дошкільної освіти, повинна була би сприяти територіальним громадам у створенні можливостей для безоплатного навчання дітей, утримання відповідних комунальних закладів, наприклад, засобом субвенцій. (с)

    Проблема "чужих дітей" це не проблема їх батьків, ЦЕ ПРОБЛЕМА ДЕРЖАВИ!!! В цьому випадку міська рада ПОВИННА БУЛА ВИРІШУВАТИ ЇЇ НЕ ЗА РАХУНОК БАТЬКІВ А ЗА РАХУНОК ДЕРЖАВИ!!!

    Міська рада НЕ МАЛА ПРАВА виносити рішення про плату за навчання!А ще є за лікування(!) - місце в лікарні за одну добу коштує 360 грн! Хвора людина лише за 10 днів лікування має заплатити 3600 грн ЛИШЕ ЗА ЛІЖКО! І це також НЕЗАКОННО! А ще є плата за позашкільну освіту, професійно-технічну... а ще є карта тернополянина.

    От не розумію, чому СБУ до цих пір не відкрило кримінальних справ проти міських чиновників за порушення Конституції, перевищення повноважень і зловживання службовим становищем?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами) 09:30 «На щиті» повертається додому захисник Степан Шумило з Лановеччини 08:50 У Тернополі 28 березня на кількох вулицях тимчасово вимкнули електрику 08:00 Сьогодні, 28 березня: яке сьогодні свято та чим цей день запам’ятався в історії 22:00 На Тернопільщині — штормове попередження 21:00 Монастир на Тернопільщини визнали культурною спадщиною національного значення
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up