Партнер рубрики Події

300 000 доларів за земельне питання: що відомо про депутата Тернопільської райради, який отримав підозру

300 000 доларів за земельне питання: що відомо про депутата Тернопільської райради, який отримав підозру
  • У Тернополі правоохоронці викрили депутата Тернопільської райради та його адвоката, які вимагали 300 000$ за вирішення «земельного» питання.
  • Хто намагався «підзаробити» використовуючи своє службове становише? Дізнавалися журналісти «20 хвилин».

Восьмого листопада НАБУ і САП спільно з СБУ ліквідували ще одну корупційну схему одержання грошей за оформлення права власності на землю. Правоохоронці встановили, що до організації оборудки причетний депутат Тернопільської районної ради, який також є заступником керівника місцевої територіальної громади. Він працював разом зі своїм адвокатом.

Що кваліфікують?

За даними слідства, у власника одного з аграрних підприємств Тернопільської області під час оформлення документів для продажу бізнесу та належних йому земельних ділянок виник судовий спір з місцевою ОТГ щодо права власності на землю.

У зв’язку з цим аграрій підбурив потенційного покупця до надання неправомірної вигоди у сумі 20 000$ судді Господарського суду Тернопільської області за прийняття рішення на його користь, а також 300 000$ заступнику керівника ОТГ та адвокату за неперешкоджання в оформленні права власності та відмову від оскарження рішення суду.

Відео дня

Після цього заступник керівника ОТГ та його спільник почали вимагати за свої «послуги» від покупця підприємства гроші. Щодо кваліфікації дій підозрюваних, то:

  • депутат Тернопільської районної ради — ч. 4 ст. 368 КК України (Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою);
  • адвокат — ч. 5 ст. 27, ч. 4 ст. 368 КК України;
  • керівник аграрного підприємства — ч. 2 ст. 15 ч. 4 ст. 27 ч. 3 ст. 369 КК України (Пропозиція, обіцянка або надання неправомірної вигоди службовій особі).

Наразі вирішується питання щодо обрання підозрюваним запобіжного заходу. Досудове розслідування триває.

Що відомо про фігурантів?

Від власних джерел «20 хвилин» вдалось дізнатися, що підозрюваний депутат Тернопільської райради – Володимир Тимчій, а діяв спільно з адвокатом Ростиславом Лукашовим. Отож, розбираємо, що відомо.  

Володимир Богданович Тимчій депутат від ПП «За майбутнє» у Тернопільській райраді. Крім цього, його знають, як заступника голови Великоберезовицької територіальної громади.

Посадовцю 46 років, він родом зі смт Велика Березовиця. Має юридичну освіту, працював юристом у сільськогосподарському товаристві з обмеженою відповідальністю «Агрокомплекс». Про це повідомляють на сайті Великоберезовицької територіальної громади. 

За даними порталу YouControl, пан Тимчій протягом 1999-2019 років був приватним підприємцем. Основний вид діяльності – Інші види оптової торгівлі. А також роздрібна торгівля іншими непродовольчими товарами, консультування з питань комерційної діяльності та управління, здавання в оренду власного нерухомого майна. Окрім власних ФОПів пан Тимчій більше не пов’язаний з іншими підприємствами. 

Щодо керівника аграрного підприємства, то від власних джерел журналісти дізналися, що це Орест Самотяга. 

Ще у березні 2011 року ми писали, що між даним підприємцем та місцевими жителями спалахнув конфлікт за колгоспне майно вартістю майже мільйон гривень. Тоді люди вимагали, аби аграрій Самотяга не порушував закон і поділив кожному пайовику частину майна.

А у 2009 році Орест Самотяга вже опломбовував будівлю селищної ради як свою приватну власність. Це викликало спротив працівників установи та місцевих жителів.

У коментарі колегам із ZAXID.NET Орест Самотяга зазначив, що ніяких хабарів він ні від кого не вимагав і не давав. До цієї справи він не причетний, а є простою людиною, яка все життя обробляла землю і вирощувала хліб.

Обшуки провели ще в жовтні?

Ще 26 жовтня місцеві ЗМІ повідомляли про масові обшуки на території Великоберезовицької селищної ради, господарського суду Тернопільщини та місцевого аграрія Ореста Самотяга. За їхньою інформацією, загалом тоді НАБУ провели 12 обшуків на території Тернопільщини. Причиною таких подій став місцевий аграрій, який здійснює діяльність на сільськогосподарських землях навколо Тернополя.

Вже 27 жовтня голова Великоберезовицької ОТГ Андрій Галайко на особистій сторінці у Фейсбук написав допис. Він намагався спростувати всі чутки про обшуки у селищній раді та розповів про історію з підприємцем.

З його слів, після розпаювання колгоспу, майнові сертифікати, як того вимагало законодавство, роздали людям, але майно в натурі не вивели. Тоді посадова особа колишнього колгоспу, яка створила уже своє підприємство, вирішила цим скористатися, назвавши себе правонаступником колгоспу та самовільно захопивши земельні ділянки під господарськими дворами.

— З того часу і тягнеться боротьба між цим горе-підприємцем і владою на місці, яка не дає йому вкрасти ні приміщення, ні землю під ними. Документів про правонаступництво – немає. Суди тривають. Таким чином, незаконно використовується майно вже понад 15 років, за яке громада не отримала у вигляді податків та зборів ні копійки, —  пише пан Галайко. — Значний час цей конфлікт перебуває у судах, але без документів підприємець не може нічого довести, оскільки раніше селищна рада, а тепер громада – постійно тримають питання на контролі та надають факти, які не дозволяють вкрасти майно в людей та землю в громади навіть на основі рішення судів.

Також голова Великоберезовицької територіальної громади висловив свою остаточну позицію.

- Жодних перемовин, які не відповідають букві та духу закону, та які порушували б інтереси громади, ні з ким не веду, вимог, пов’язаних з іншою вигодою, окрім вигоди для бюджету та економічних інтересів громади, не виставляю. Категорично наполягатиму на всебічному розслідуванні з урахуванням усіх фактів та документів. Звертаюся до усіх на час проведення перевірок чи слідства довіряти лише офіційній інформації, дотримуватися інформаційної гігієни та вболівати за інтереси громади, - повідомив він.

Без коментарів…

За коментарем журналісти «20 хвилин» звернулися до Володимира Тимчія. Розмова з посадовцем була максимально короткою. 

— Триває досудове розслідування. Станом на дев’яте листопада я не можу надавати будь-яких коментарів щодо цієї ситуації, — наголосив пан Тимчій.

Журналісти «20 хвилин» намагалися додзвонитися до голови Великоберезовицької ОТГ Андрія Галайка. Слухавку посадовець так і не підняв. 

А ось голова Тернопільської районної ради Віктор Козорог запевнив, що офіційно до райради ніяких листів від НАБУ та САП щодо підозри депутату не надходили.

— Про все дізнався виключно із соціальних мереж та інтернету. Лише можу сказати, що це точно ніяким чином не варто пов’язувати з функціонуванням, діяльністю Тернопільської районної ради. А отже, коментувати дане питання не компетентний, — каже пан Козорог. 

Редакція «20 хвилин» продовжує слідкувати за даною ситуацією. Про нові деталі справи повідомлятимемо на сайті та у соціальних мережах. 

Читайте також:

Облрада — без голови. Чи є вже кандидатури, які можуть зайняти це крісло?

Понад 2000 заяв надійшли у поліцію за 10 місяців: розповідаємо про нові афери шахраїв

Колишнього лісника із Тернопільщини підозрюють у незаконній рубці дерев на майже мільйон гривень

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
  • Місто Тернопіль

    Щось тут не клеїться, сто процентів підстава, та замулювання очей простому народу. Хтось інший фігурує у цих справах, той хто може собі це дозволити, з метою заволодіння землі, яка не є дешевою в даному регіоні. Жаль, що підставляють невинних в такий непростий час, та тих хто з ними бореться, але правду з часом дізнаємось.

    Незнайомка reply Місто Тернопіль

    Якщо "копати глибше", то ниточка потягнеться і вилізе не одна афера сімейства Тимчіїв з земельними ділянками в Березовиці...
  • Читач09

    Оце вам і майбутнє но не наше а їхнє .Жах цікаво як їхній бос на це дивиться
  • Читач09

    Вот вам і майбутнє

keyboard_arrow_up