Адигейські сири з Тернопільщини: як господарі з Шумщини об'єднались щоб переробляти молочну продукцію

Адигейські сири з Тернопільщини: як господарі з Шумщини об'єднались щоб переробляти молочну продукцію

У Шумській громаді уже понад п'ять років працює кооперативу «Людвищенська перлина», де місцеві господарі вже понад п’ять років розвивають молочне виробництво, виготовляють натуральні сири та поступово виходять на ринок торговельних мереж.

Про це розповіли в Тернопільській ОВА.

 Сільськогосподарський обслуговуючий кооператив «Людвищенська перлина» відвідали учасники престуру «Крафт, що тримає Україну: Тернопільщина, яка працює на Перемогу».

Відео дня

— Це об’єднання місцевих господарів, які вже понад п'ять років розвивають молочне виробництво, утримують понад три десятки голів великої рогатої худоби та щомісяця виготовляють близько 16 тонн молока.  Кооператив працює у селі Людвище та спеціалізується на виготовленні молочної продукції. До нього входить близько 17 учасників. Керівник кооперативу Володимир Дмитрук особисто утримує дванадцять дійних корів. Спочатку господарі лише збирали молоко і здавали його на переробні заводи, однак згодом викупили будівлю та придбали сучасне українське обладнання — пастеризатор-сировиготовлювач на 300 літрів, охолоджувач молока, сепаратор та інше, — йдеться в повідомленні. 

Сьогодні кооператив самостійно переробляє молоко та виготовляє кисломолочні і адигейські сири. Для запуску виробництва запросили сировара, який навчав членів кооперативу виготовляти різні види продукції. На старті діяльності вони отримали підтримку від обласної програми підтримки кооперативів (закупівля обладнання) та Агрохолдингу «Контінентал Фармерз Груп» (ремонт приміщення). Продукцію реалізують на місцевих ринках і поступово виходять у торговельні мережі.

— Виробництво сирів — це тяжка діяльність. Ми зараз оформлюємо документи по системі НАССР, і були моменти, коли я вже хотів покинути все через труднощі, але шкода зусиль. Тому не здаюся і продовжую працювати», — розповів керівник кооперативу Володимир Дмитрук.

У планах — розвивати діяльність далі, оформити кооператив як виробничий, збільшити обсяги переробки та асортимент продукції. Основними принципами роботи залишаються якісне натуральне молоко, пастеризація, закваска і відсутність будь-яких домішок.

Довідка:
Тернопільська ОВА організувала престур для журналістів області «Крафт, що тримає Україну: Тернопільщина, яка працює на Перемогу».
Мета — показати, як у воєнний час громади підтримують локальну економіку через крафтові виробництва: робочі місця, утримання людей у громадах, залучення молоді, підвищення доданої вартості й зміцнення тилу.
На Тернопільщині активно працюють 20 крафтових виробників у різних напрямах:
  • бджільництво (мед, крем-мед, медові наливки, продукти з горіхами та травами);
  • молочна продукція та різноманітні сири;
  • вина та крафтове пиво;
  • вирощування та заготівля ягід, трав, чагарників;
  • чайні набори, сублімована їжа, сушені ягоди, квіти та трави.
Завдяки цим виробництвам в області створено понад 100 постійних робочих місць.
Підприємствами та сільськогосподарськими кооперативами-крафтовиками вироблено продукції та надано послуг на суму 1,8 млн грн для 201 члена кооперативів.

Нагадаємо, раніше «20 хвилин» розповідали історію успіху пташиного господарства.

 

Читайте також:

На Тернопільщині колишня бухгалтерка облаштувала власний пташник і щодня збирає по 5 000 яєць

Харківська режисерка переїхала на Тернопільщину та влаштувала кінолабораторію для дітей

Спорт замість тривог: у Тернополі фітнес-тренерка з Миколаєва влаштовує благодійні заняття та допомагає ЗСУ

Тернополянка за допомогою гончарства надає психологічну підтримку переселенцям

Від 12 кіз до успішної справи: історія екоферми «Веселі козенята» у селі Хомівка  

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up