Адигейські сири з Тернопільщини: як господарі з Шумщини об'єднались щоб переробляти молочну продукцію

У Шумській громаді уже понад п'ять років працює кооперативу «Людвищенська перлина», де місцеві господарі вже понад п’ять років розвивають молочне виробництво, виготовляють натуральні сири та поступово виходять на ринок торговельних мереж.
Про це розповіли в Тернопільській ОВА.
Сільськогосподарський обслуговуючий кооператив «Людвищенська перлина» відвідали учасники престуру «Крафт, що тримає Україну: Тернопільщина, яка працює на Перемогу».
— Це об’єднання місцевих господарів, які вже понад п'ять років розвивають молочне виробництво, утримують понад три десятки голів великої рогатої худоби та щомісяця виготовляють близько 16 тонн молока. Кооператив працює у селі Людвище та спеціалізується на виготовленні молочної продукції. До нього входить близько 17 учасників. Керівник кооперативу Володимир Дмитрук особисто утримує дванадцять дійних корів. Спочатку господарі лише збирали молоко і здавали його на переробні заводи, однак згодом викупили будівлю та придбали сучасне українське обладнання — пастеризатор-сировиготовлювач на 300 літрів, охолоджувач молока, сепаратор та інше, — йдеться в повідомленні.
Сьогодні кооператив самостійно переробляє молоко та виготовляє кисломолочні і адигейські сири. Для запуску виробництва запросили сировара, який навчав членів кооперативу виготовляти різні види продукції. На старті діяльності вони отримали підтримку від обласної програми підтримки кооперативів (закупівля обладнання) та Агрохолдингу «Контінентал Фармерз Груп» (ремонт приміщення). Продукцію реалізують на місцевих ринках і поступово виходять у торговельні мережі.
— Виробництво сирів — це тяжка діяльність. Ми зараз оформлюємо документи по системі НАССР, і були моменти, коли я вже хотів покинути все через труднощі, але шкода зусиль. Тому не здаюся і продовжую працювати», — розповів керівник кооперативу Володимир Дмитрук.
У планах — розвивати діяльність далі, оформити кооператив як виробничий, збільшити обсяги переробки та асортимент продукції. Основними принципами роботи залишаються якісне натуральне молоко, пастеризація, закваска і відсутність будь-яких домішок.
-
бджільництво (мед, крем-мед, медові наливки, продукти з горіхами та травами);
-
молочна продукція та різноманітні сири;
-
вина та крафтове пиво;
-
вирощування та заготівля ягід, трав, чагарників;
-
чайні набори, сублімована їжа, сушені ягоди, квіти та трави.
Нагадаємо, раніше «20 хвилин» розповідали історію успіху пташиного господарства.
Читайте також:
На Тернопільщині колишня бухгалтерка облаштувала власний пташник і щодня збирає по 5 000 яєць
Харківська режисерка переїхала на Тернопільщину та влаштувала кінолабораторію для дітей
Тернополянка за допомогою гончарства надає психологічну підтримку переселенцям
Від 12 кіз до успішної справи: історія екоферми «Веселі козенята» у селі Хомівка
Стежте за новинами Тернополя у Telegram.