Африканську чуму свиней виявили на фермі в Підволочиському району

Африканську чуму свиней виявили на фермі в Підволочиському району

Останній випадок, що мав місце в господарському дворі поблизу с.Токи Підволочиського району, є свідченням того, як недотримання ветеринарно-санітарних правил послужило занесенню збудника хвороби в господарство, де утримувалось більше 250-ти свиней.

На фермі не було забезпечено ніякого біозахисту: відсутні санпропускник, огорожа, дезванна і навіть при вході у тваринницьке приміщення не були встановлені дезкилимки. На територію господарства безперешкодно могли проникати місцеві жителі, заготівельники живності та інші сторонні особи. Тож закономірним є те, що на цю ферму був занесений вірус АЧС, повідомляє начальник відділу організації протиепізоотичної роботи Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській  області  Володимир Марків.   

Свині вже хворіли упродовж кількох днів, та власник не поспішав повідомляти про це державну службу ветеринарної медицини, а робив спробу самовільно вирішити проблему, йдеться у повідомленні Головуправління Держпродспоживслужби в Тернопільській області.

Звичайно, врятувати інфіковану ферму вже було неможливим. Проте вчасне повідомлення і постановка діагнозу завжди сприяє оперативній локалізації джерела збудника і запобігає його поширенню на інші об’єкти.

Відео дня

Відповідно до чинної Інструкції з профілактики та боротьби з африканською чумою свиней, всі тварини у неблагополучному пункті мають бути вилучені і забиті безкровним способом, а трупи утилізовані методом спалювання, або закопування. Саме таке рішення і прийняла Державна надзвичайна протиепізоотична комісія (далі–Комісія) при Підволочиській районній державній адміністрації.

Комісія своїм рішенням ввела карантин на  господарство і затвердила план оздоровчих заходів. Та чомусь жоден з членів Комісії не спитав суворо власника  (він був присутній на засіданні) - як той допустив, що на територію району був занесений збудник хвороби, яку раніше тут ніколи не реєстрували. Більшість виступів і обговорень під час засідання була спрямована на те, як добитись йому компенсації за вилучених тварин. Так, начебто причиною була якась стихія, що призвела до збитків, а не байдужість самого власника, що посприяла занесенню вірусу АЧС на його ферму та поставила під загрозу поширення хвороби по території району та області.

Окремі господарі все ще надіються, що в разі спалаху АЧС їм виплатять грошову компенсацію і таким чином відшкодують збитки від загибелі, або вилучення свиней, як це було у попередні роки.

З цього приводу нагадаю, що в державі із 2019 року змінено порядок вищевказаних компенсацій. Тепер кошти на це закладені у державному бюджеті. Проте компенсація передбачена лише фізичним особам, при дотриманні ними ветеринарно-санітарних правил та за умови, що свині були піддані ідентифікації не менше, як за 10 днів до спалаху хвороби. Та останню вимогу не виконує майже ніхто, бо звісно, що свині в індивідуальних господарствах  піддаються ідентифікації лише перед забоєм для продажу продукції на ринках. Тож не дивно, що через недотримання вищевказаних вимог у нинішньому році в Україні у жодному випадку  громадянам не була виплачена компенсація, хоч хворобу в індивідуальних господарствах по різних областях  реєстрували  9 разів.

Тому власникам свиней варто відкинути всі ілюзії, а слід забезпечити безпеку свого господарства, а це створить надійний заслін вірусу АЧС і стане гарантією того, що хвороба не виникне на фермі.

Оздоровчі заходи у неблагополучному пункті вже  успішно завершені і з господарства знято карантин. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
15:20 Усе для ванної кімнати: огляд магазинів сантехніки Тернополя (партнерський проєкт) 15:00 Військовослужбовцю Тернопільського військкомату, якого затримали на корупції, обрали запобіжний захід 14:05 Жителя Чортківщини підозрюють в організації схеми переправлення чоловіків через кордон 13:15 Знімають асфальт та кладуть нову бруківку: на вулиці Торговиці знижують висоту бордюрів play_circle_filled photo_camera Від читача 14:06 Ціни на аналізи в лабораторіях Тернополя. Огляд ринку 12:46 На «Алясці» чоловік пошкодив чотири автомобілі, припарковані у дворах — поліція 11:25 Масована атака росії: удару зазнали об'єкти критичної інфраструктури України 11:01 На Тернопільщині через негоду перебої з електропостачанням є у 39 населених пунктах 10:25 У Мінекономіки назвали причини переходу на літній час 09:35 Помер військовослужбовець із Кременецької громади 09:00 29 березня без світла буде одна вулиця в Тернополі 08:00 У Тернополі відновлюють футбольні матчі з вболівальниками 22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up