Партнер рубрики Події

Армія випробовує кожного: чи повинні чоловіки служити

Армія випробовує кожного: чи повинні чоловіки служити

У День Збройних Сил України військові з місцевої 44-ої артбригади поділилися цікавими історіями зі своєї служби і розповіли про те, чи справді життєво необхідно кожному чоловікові йти в армію.

Для когось служба в армії – це стиль життя, а для когось – найстрашніший сон. Але, поки ми безтурботно працюємо та спимо, вони, військові, бережуть наш спокій.  Про те, як насправді минають будні місцевих воїнів, поговорили під час прямого ефіру на сайті «20 хвилин» у четвер, 6 грудня

Незважаючи на свято, армійці не можуть бути в піднесеному настрої, адже ті, хто зараз у рідному Тернополі, завжди думками з побратимами, які перебувають у полоні. Вони також задують тих, які загинули, боронячи рідну землю від ворогів, розповіла гість – офіцер відділення морально-психологічного забезпечення, молодший лейтенант Тетяна Попович. Звісно, день не минув без уваги преси, влади чи громадськості. Тернопільських захисників вітали, вручали їм нагороди, грамоти та відзнаки.

- Дуже приємно почути прості слова подяки від пересічних тернополян. Два тижні тому в громадському транспорті жінка підійшла до мене і сказала: «Дякую вам». Це дуже приємно, ми, військові, відчуваємо підтримку серед людей, усе, що ми робимо, - заради того, щоб кожна українська сім’я могла спати спокійно, - каже офіцер.

Відео дня

Насправді ситуація в країні спонукала багатьох прокинутися від сплячки, байдужості і нерозуміння. Чоловіки та жінки сьогодні йдуть в армію та в рівних умовах на Сході дають відсіч тим, хто хоче відібрати нашу землю.

- Я до армії працювала психологом. Але мені було неприємно спостерігати за тим, що відбувається, щодня слухати про те, як наші хлопці мерзнуть і воюють за нас. У мене було непереборне бажання бути поруч з тими людьми, які зараз виконують важливу місію, – захист держави. Незважаючи на труднощі на службі, мені комфортно бути тут. Пішла в армію сама, знала, що військові частини потребують психологів, тому вирішила використовувати свої фахові знання, приносячи користь іншим. Батько – колишній військовий, який пишається моїм вибором.

Ще один гість ефіру – головний сержант 6-ї батареї дивізіону артилерійської бригади Андрій Череватий за освітою – бухгалтер. Його мобілізували у військо в 2014 році. Але після збору відпустили додому, бо хлопець раніше служив у танкових військах, а в пріоритеті на той час були артилеристи. Поїхав за кордон, працював там два роки, а, повернувшись, вирішив добровільно піти служити.

- Ми з товаришем підписали контракт за власним бажанням. Ні дня не пошкодували про це, - каже співрозмовник.

Розділяє погляди побратима і т.в.о. командира артилерійської батареї Петро Федів.

- Якщо це – чоловік, котрий знає, що Батьківщина кличе його на захист своїх кордонів, то він повинен виконати свій громадянський обов’язок. Загалом думаю, що всі хлопці призовного віку не повинні боятися армії. Коли я пішов на службу, у мене теж тільки-но народився син, звісно, мені було шкода йти із сім’ї. Але зараз точно знаю, коли він мене спитає, де я був, коли в країні була біда, зможу гордо відповісти, що я захищав Батьківщину.

Загалом служити в 44 артбригаді комфортно, цікаво та корисно, додає наостанок жінка-військовослужбовець Тетяна Попович.

- З нашими хлопцями я завжди почуваю себе захищеною. Це колектив, у якому ми почуваємось побратимами, знаємо, що робимо одну справу, виконуємо одну місію, - каже вона. – Тому немає чого боятися. Кожен чоловік, незважаючи на фах, повинен мати навики володіння зброєю, аби захистити хоча б своїх рідних та власну домівку. Крім того, у цей особливо складний період, коли в країні триває війна, обов’язок кожного свідомого, справжнього чоловіка – стати на захист України та народу.

Повний запис ефіру можна знайти в рубриці «Відеочат» на сайті «20 хвилин», або відсканувавши QR-код.

 

 

Найцікавіші обговорення на сайті «20 хвилин»:

 

Наталка

Як змінилося обличчя армії за чотири роки неоголошеної війни з Росією?

Юрій Кульпа

Не втомлюємося повторювати, що захист Вітчизни – обов’язок кожного громадянина, незалежно від його професії. Усі повинні об’єднатися, щоб дати гідну відсіч ворогам та перемогти. Війна триває на Сході України, мабуть, тому, що там тривалий час не було української мови та культури. Нам потрібно усвідомити, що ми – українці у своїй державі, треба її зберегти. Ми не хочемо наступати чи відвойовувати, а просто прагнемо захистити державні кордони. Це і є наше обличчя.

 

Alex

Я висококваліфікований фахівець на ринку ІТ (програміст), з вищою освітою. Моя кар’єра полягає в постійному вивченні нових технологій, і я можу приносити країні прибуток. Чому держава, яка переживає економічні проблеми (на моїй пам’яті, це триває все життя), замість того щоб сприяти таким, як я, зв’язує руки призовом? 

Юрій Кульпа

Чому ні? Сьогодні ЗСУ начинені ІТ-технологіями, є радіоелектронна розвідка, є управлінні військами, комп’ютерні технології і так далі. Там і потрібні спеціалісти такого профіля, як описав читач. Наразі в нас зберігається загроза з боку агресора, тому всі спеціальності в армії дуже потрібні.

 

Анюта

Чому в наші військкомати викликають лише українців? Деякі регіони  на 50% складаються з турків, вірменів, які теж є громадянами України, які іздять на дорогих машинах, отримують різні пільги від держави, користуються послугами – садки і школи, отримують земельні ділянки. Чому їх не беруть у військо?

Юрій Кульпа

Кожен громадянин має бути патріотом держави. Якщо людина порядна, бачить загрозу своєму бізнесу через той же самий військовий конфлікт, вона неодмінно стане на захист держави. Але ми, українці, маємо показувати приклад усім нацменшинам.

Андрій Череватий

У моєму підпорядкуванні є військовослужбовець – кримський татарин. Він добровільно прийшов в армію, ніби і не зобов’язаний служити, але цей чоловік готовий відстоювати інтереси України. Насправді люди різних національностей, особливо ті, котрі потерпіли від агресії Російської Федерації, більше розуміють нас і готові допомогти.

 

Анонім

Як ви ставитесь до того, щоб на базі тернопільської військової частини створити навчально-тренувальний центр по снайперській стрільбі. Навчити людей поводження зі зброєю, і для тих, хто служив, і для тих, хто не служив.

Юрій Кульпа

Якщо в нас буде багато охочих, то неодмінно будемо це робити. Ми неодноразово організовувати вишколи, нині військовослужбовці готові проводити різні навчання. Маємо секцію рукопашного бою – для жінок та чоловіків. На професійному рівні працюють загони територіальної самооборони – це як служба за контрактом, лише за місцем проживання.

 

Від редакції
Що потрібно, аби записатися на тренування?

Юрій Кульпа

Необхідно на контрольно-пропускному пункті частини залишити свої контактні дані. Далі інструктор зателефонує для уточнення всіх деталей.

 

Оксана

Що значить – загін територіальної самооборони?

Юрій Кульпа

Це коли людина працює на своїй роботі. Але вона також є в складі загонів, проходить вишколи, вивчає правила самооборони, аби бути підготовленим бійцем в разі виникнення бойових дій у Тернопільській області.

 

Людмила Тамарівна

Які зарплати у військових?

Юрій Кульпа

Від 7 тис. грн, з нового року очікуємо підвищення зарплати на 30%. Звичайний солдат без вислуги років і посади отримуватиме не менше 10 тис. грн, офіцери – від 12-15 тис. грн і вище.

 

Від редакції

Які у вас зараз найбільші бажання?

Тетяна Попович

Перемоги, витримки, швидшого звільнення для хлопців, які в полоні.

Андрій Череватий

Ті, хто ще не в армії, підіть, бо це – вишкіл для самого себе. Служба робить з хлопця чоловіка.

Петро Федів

Щоб закінчилася війна, щоб була армія, але без втрат.

Юрій Кульпа

Збройний конфлікт інтересів триває, поки ми, українці, не навчимося говорити, що ми єдині, ніхто нам перемоги не принесе. Єдності, миру та віри всім нам!

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • David Starr

    Військові - це переважно люди, із яскраво вираженим почуттям справедливості, навколо цього і побудована вся пропаганда. Це не є погано, просто у сукупності із низькою зарплатнею, це й відсіює багато людей.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up