Партнер рубрики Події

Літо - знову без гарячої води. Чому в Тернополі зупинятимуть навіть відремонтовані котельні

Літо - знову без гарячої води. Чому в Тернополі зупинятимуть навіть відремонтовані котельні
  • У місті на міжопалювальний період відключать воду у багатоповерхових будинках. Деякі котельні не працюватимуть понад місяць.
  • Журналіст «20 хвилин» дізнався, чи в місті припинять роботу навіть відремонтовані котельні та чому гарячої води не буде так довго.

Деякі котельні припинили подачу гарячої води вже з 12 травня. Це - на вулиці Лозовецькій, Шкільній, Тролейбусній та Бригадній. Вони не працюватимуть до 10 червня. Тернополяни почали обурюватися, що знову доведеться місяць сидіти без гарячої води. 

«Не маю сили гріти воду в каструлях»

- Я не готова. Я не маю сили знову гріти воду в каструлях. Ну, як водоканал проводить ремонтні роботи за два дні? А Теплокомуненерго три роки ремонтує по 3 місяці... Вже і нові котельні (не факт, що екологічно чисті) зроблені і ми знов без теплої води - пишуть тернополяни. 

Окрім багатоквартирних житлових будинків, припинять водопостачання і в гуртожитках, в залежності від розташування.

Відео дня

- Це вже кілька років поспіль така ситуація, - скаржиться студент ТНТУ Максим. – У нас і так воду вмикають а кілька годин зранку та увечері. Тепер знову доведеться гріти воду в чайнику. Бо хоч і літо, вода льодяна. Після такого душу доведеться кілька тижнів ходити з простудою.

Обурює тернополян і те, що навіть нові та відремонтовані котельні не будуть працювати. А от купити бойлейр, може собі дозволити не кожен, тому доведеться чекати близько місяця, доки гаряче водопостачання відновлять. 

Деякі котельні зачинять на ремонт у серпні. Терміни відключення котелень можна побачити за посиланням

Навіщо відключають котельні

У міській раді пояснюють, що не всі котельні потребують ремонту, однак потрібно виконати регламентні роботи, щоб підготувати системи до наступного опалювального сезону.

- Відключення відбувається по окремих будинках, ми про це завчасно попереджали, - пояснив міський голова міста. – Оскільки завершився опалювальний сезон, за цей період ми маємо підготувати мережі до наступного. Це промивка, ремонтні роботи та різного роду регламентні роботи.

Однак терміни відключення встановлені максимальні – пояснюють у міській раді. Їх планують зробити швидше.

- Звичайно, ці терміни варто скоротити, - кажуть у міській раді. – Терміни відключення гарячої скоротять настільки, наскільки це буде можливо. Але ці роботи необхідно виконати до наступного опалювального сезону. За період з травня по жовтень ми маємо виконати обстеження, перевірку та ремонт усієї мережі теплопостачання. Звичайно, це не можна зробити одночасно у всіх будинках, тому це робитимуть поетапно.   

У виробничо-технічному відділі КП «Тернопільміськтеплокомуненерго» пояснюють, що без перевірки котелень не можна буде почати опалювальний сезон. Роботи намагатимуться виконувати якомога швидше, щоб не спричиняти незручностей тернополянам.

- Відповідно до правил підготовки теплового господарства, після опалювального сезону ми складаємо графік і виконуємо планову перевірку котелень, - пояснює начальник виробничо-технічного відділу Михайло Горбань. – Коли котельню зупиняють – проводять гідравлічне випробування теплової мережі і ремонт у разі необхідності. Після цього складаємо акти, що теплова мережа готова і передаємо їх до інспекції з енергозбереження.   

Однак варто розуміти, що ці роботи потрібні для того, щоб запобігти аваріям під час опалювального сезону, коли через поломку котельні без гарячої води можуть лишитися кілька будинків.

У міській раді також запевняють, що котельні не зачиняють через заборгованість населення, хоча борги є.

Загалом у Тернополі близько 80% житлового фонду та об’єктів соцкультпобуту охоплено центральним водопостачанням – повідомляють у КП “Тернопільміськтеплокомуненерго”. Понад 25 тис. помешкань підключені то центральної системи гарячого водопостачання. Теплопостачання у місті забезпечує 32 котельні, які працюють на газоподібному паливі, 7 паливних та 45 теплових пунктів.

Під час планових випробувань та ремонтних робіт в різний час без гарячої води залишаться майже 410 об’єктів, в тому числі житлові будинки, гуртожитки, комунальні заклади, тощо.  

Гаряче водопостачання можуть припинити за борги

- Гарячу воду не відключають за заборгованість, хоча борги є, - кажуть у міській раді. - Ми дякуємо тим тернополянам, які вчасно сплачують за комунальні послуги та почали повертати заборгованість, адже тепловики матимуть можливість розрахуватися за газ.

Однак з 1 червня гарячу воду через борги можуть відключити взагалі через борг. Як поввідомляють у КП “Тернопільміськтеплокомуненерго”, забогованість споживачів перед підприємством становить понад 84 млн. грн. Через це існує загроза припинення надання послуги з постачання гарячої води в місті Тернопіль з 1 червня. Оскільки,  підприємство позбавлено економічних можливостей проводити поточні розрахунки за використані паливно-енергетичні ресурси (природний газ, електроенергія, тощо).

Тому тернополян закликають своєчасно сплачувати комунальні послуги, тоді гарячу воду відключати не будуть.

Тернополян просять поставитися з розумінням до необхідності виконання цих робіт.

Карантин – не привід не платити

В умовах карантину підприємство продовжує надавати свої послуги навіть тим користувачам, які не мають змогу сплатити за послуги вчасно. Штрафні санкції за несвоєчасну сплату хоч і не загрожують, однак тернополян закликають не затягувати з оплатою, адже від своєчасної оплати залежить робота підприємства.

Щомісяця в перших числах проводиться нарахування за отримані в попередньому розрахунковому періоді послуги. Так, з рахунками можна ознайомитись в «Особистому кабінеті» на сайті підприємства. Через кабінет також можна дистанційно оплатити послуги.

Незважаючи на карантин, користувачі централізованого гарячого водопостачання сплатять менше за квітень на 27 – 37%. 

Вид послуги

Одиниці виміру

Вартість послуги  у квітня 2020 року, грн

%

До перерахунку

Після перерахунку

Централізоване опалення при відсутності лічильника ТЕ

в місяць /кв.м

12,58

7,84

- 37,68

Централізоване опалення при наявності лічильника ТЕ

1 Гкал

1746,82

1088,43

- 37,68

Централізоване постачання гарячої води за умови підключення рушникосушильників до системи гарячого водопостачання

куб.м

98,85

70,81

- 28,37

Централізоване постачання гарячої води за відсутності рушникосушильників до системи гарячого водопостачання

куб.м

91,36

66,14

- 27,61

Перерахунки здійснюють відповідно до рішення виконавчого комітету Тернопільської міської ради. Перерахунки за послуги централізованого опалювання та гарячого водопостачання проводили також у жовтні, листопаді, грудні, січні, лютому та березні.  

Як обрати бойлер?

Не кожен має змогу майже місяць користуватися холодною водою. Багато тернополян мають маленьких дітей. Вирішити цю проблему допоможе бойлер або спеціальний водонагрівач. Їх можна придбати в магазинах побутової техніки, на ринку та замовити онлайн.

Ціни на бойлери починаються від 2000 гривень. Однак варто зауважити, що найдешевші бойлери мають зазвичай об’єм 40 – 60 літрів та невелику потужність. В середньому, бойлер на 80 літрів коштує 4000 гривень, однак є і дорожчі. Якщо ви обираєте бойлер, перш за все зверніть увагу на його об’єм, потужність та швидкість нагрівання води.  Для сім’ї на 3 – 4 людини бойлера об’ємом 80 літрів буде цілком достатньо.

В інтернет магазинах продавці зазвичай вказують, як правильно обрати об’єм бойлера. Це залежить не лише від кількості членів сім’ї, а й від кількості точок споживання води – рукомийник, ванна, душова кабіна, тощо. Для двох людей у будинку яких є раковина та душ достатньо бойлеру об’ємом 50 – 80 літрів. Якщо ж сім’я з 5 людей і в будинку є душ, ванна, та два рукомийника – бойлер вже має бути об’ємом 120 – 150 літрів.

За встановлення бойлеру також доведеться заплатити, якщо ви не можете зробити це самостійно. В середньому, тернопільські майстри готові встановити бойлер за 700 – 1000 гривень. Також деякі магазини побутової техніки пропонують послугу доставки та підключення бойлера. Деякі магазини роблять це безкоштовно. Тому перед покупкою дізнайтеся, скільки коштуватиме встановлення обладнання спеціалістами.

Окрім бойлеру є і інший, бюджетний варіант. Це спеціальний компактний водонагрівач, який варто встановити замість звичайного крану. Його потрібно підключити до електромережі. Вода нагрівається при проходженні через систему нагрівних елементів. Також можна увімкнути і холодний режим, відрегулювати температуру нагрівання води. Його переваги в легкому встановленні та миттєвому нагріванні води. Ціни на такі складають від 1 до 4 тис. гривень в залежності від виробника та характеристик. Однак такий нагрівач має і свої недоліки. Як  пишуть деякі покупці такого нагрівача, якщо у вас тече «жорстка вода», то такий не варто встановлювати, адже на нагрівних елементах буде утворюватися накип і нагрівач очне гірше працювати за кілька місяців роботи, а то і взагалі може зламатися. Тому якщо якість води низька або ви не маєте фільтру – такий нагрівач вам не підійде.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (8)
  • VITALYA F

    Не думайте ви усі що розумніші та хитріші за державу! В державі все уже давно "схоплено". Ні бойлер,ні протічний водонарнівач,ні котел не допоможуть.

    lida zasoba reply VITALYA F

    чому?
  • Jaroslaw Bashniak

    Поставте собі бойлер і пішли вони нах...
  • Ліана Тимчишин

    Чому не даєте дозвіл на автономне ?
  • Ліана Тимчишин

    Чому надаєте дозвіл на автономне????
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ Від читача 14:22 Маленьким тернопільчанам про реалії сучасності: 4 нові дитячі книжки 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя 09:05 Студентка з Тернополя перемогла на чемпіонаті України з боксу 08:00 НБУ знижує офіційний курс долара 22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up