Партнер рубрики Події

Біля церкви УПЦ знову протестують: що каже влада та церква

Біля церкви УПЦ знову протестують: що каже влада та церква
  • Вкотре тернопільська молодь зібралась на акцію протесту проти московського патріархату біля храму Віри, Надії, Любові і матері їх Софії, що на вул. Коновальця.
  • Активісти з прапорами та плакатами закликають вірян переходити до української церкви. Що відбувається – розповідаємо у матеріалі. 

Мітингувальники почали збиратися близько 16:30 біля воріт церкви.

Віряни в цей час прямують на службу.

За дотриманням правопорядку на місці стежать правоохоронці. Поліція не допускає виникнення конфліктів між активістами та вірянами.

Відео дня

Найцікавіше дивіться у нашому телеграм-каналі.


Рішення сесії — перший крок

До учасників мирної акції протесту долучились також депутати міської ради Андрій Грицишин та Антон Горохівський, які були серед ініціаторів проєкту про скасування права користування земельною ділянкою на вулиці Євгена Коновальця, 1, єпархією УПЦ.

Вони розповіли, що наразі прийняте міською радою рішення про скасування права користування земельною ділянкою єпархією УПЦ було лише першим кроком. Наразі міська рада розглядає можливість передачі цієї ділянки іншій релігійній громаді. Також юристи працюють над пошуком вирішення питання з приміщеннями церкви на цій ділянці, щоб все відбувалося у рамках закону. Депутати кажуть — на жаль, в Україні немає закону, який забороняє діяльність УПЦ, тому це додає труднощів, щоб вирішити це питання.

 

Єпархія захищатиме свої інтереси і суді

Прес-секретар Тернопільської єпархії УПЦ о. Степан Балан прокоментував журналістам «20 хвилин» ситуацію щодо земельної ділянки. Він розповів, що єпархія буде захищати свої права у суді. Також зазначив, що церква підтримує збройні сили України молитвою та ділом:

— Наша церква продовжує молитися за Україну, за перемогу, наших військових. Ми також підтримуємо Збройні сили України, переселенців. Збираємо допомогу та робимо все, що у наших силах. Ми не порушуємо закону і перебуваємо на цій ділянці на законних підставах. Звичайно, ми будемо відстоювати свої права. Наразі юристи працюють над цим питанням.

Активісти ж кажуть, що вони планують збиратися біля стін церкви з мітингами доти, поки церква не стане українською.

 

Читайте також: 

Позбавили церкву УПЦ (МП) у Тернополі права користування землею: що це значить

У Тернополі вийшли на акцію протесту проти московського патріархату

Молодь розстелила червоні простирадла біля церкви УПЦ: там без перестану б'ють у дзвони

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Nin Ja

    Юристи стверджують, що міськрада не має повноважень позбавляти релігійні організації права користування. Згідно із законом, міськрада не може позбавити права постійного користування землею рішенням депутатів. Це можливо зробити лише через суд.

    А от оскарження цього рішення через суд є дуже ймовірним.

    Земельний кодекс передбачає процедуру припинення права користування землею. Згідно з нею, на підставі порушення умов постійного користування інспектор фіксує порушення, дає припис на усунення порушення впродовж 30 днів. Лише після цього міськрада може подати позов до суду про припинення права постійного користування. Таким порушенням умов може бути нецільове використання земельної ділянки.

    “Землекористувачі захищені законом. Якщо земельну ділянку надали у користування, якщо вона використовується за призначенням, то немає порушення. Тому немає юридичних підстав позбавлення права користування”, – каже адвокат Валерій Дутка.

    Також у разі, якщо право користування в УПЦ МП заберуть через суд, вони не позбудуться доступу до храмів через оформлення сервітутів, каже Валерій Дутка. Це можливо, оскільки храми, будівлі та споруди на територіях комунальної власності все одно належать релігійним громадам.

    “Релігійні організації можуть у судовому порядку встановити собі сервітут щодо користування та обслуговування своїх будівель, які знаходяться на земельній ділянці комунальної власності. Якщо організацію позбавлять права користування землею, то вони юридично не зможуть проходити до своїх будівель, щоб їх обслуговувати. Тож їм треба буде встановити сервітут. Фактично – це буде те саме”, – каже Валерій Дутка.

    Тож, як бачимо, рішення Тернопільської міської ради від 17 квітня має скоріше медійний сенс. © Політерно

    Oksana Sacramento reply Nin Ja

    Дуже прикро, що більшість тернополян не цікавляться діяльністю орг.м.с., не знають законів, своїх прав, а про повноваження органів.влади - взагалі промовчу. При бажанні майже кожне друге рішення, розпорядження не відповідає вимогам законів.

    Oksana Sacramento reply Oksana Sacramento

    При бажанні - оскаржувати можна більшу половину з їх діяльності.

keyboard_arrow_up