Партнер рубрики Події

"Червона зона" у Бережанах: хворі медики і представники влади, але з обмеженнями воюють

"Червона зона" у Бережанах: хворі медики і представники влади, але з обмеженнями воюють
  • Одним із трьох райцентрів, які опинились в "червоній зоні", стало місто Бережани. 
  • За повідомленням керівника обласного лабораторно центру, інтенсивність захворювання тут втричі перевищує поріг "червоної зони".
  • Тим часом районна адміністрація рекомендувала посилення карантинних заходів ще до піку захворюваності. Міська влада ж обмеження ввела лише після того, як місто офіційно стало "червоним".

Станом на 4 вересня у Бережанському районі зареєстровано  389 випадків коронавірусу. 150 людей одужало, 6 випадків -  летальних, 233 продовжують хворіти.

Також під час засідання обласної комісії ТЕБ та НС керівник Тернопільського обласного лабораторного центру  Оксана Чайчук зазначила. що найбільша інтенсивність захворювання в області спостерігається у Бережанах. 

- Для червоної зони показник інтенсивності захворювання має перевищувати 240 випадки на сто тисяч населення, - каже Оксана Чайчук. - У місті Бережани цей показник 724 випадки на 100 тисяяч населення. 

Відео дня

У пресслужбі райдержадміністрації, повідомили, що у Бережанській лікарні станом на 4 вересня знаходиться 24 людини. 

- Конкретних спалахів намає. Усі школи переведенні в режим дистанційної роботи. Транспорт призупинено за вимогами "червоної зони", - коментують в РДА. - також у районі призупинено роботу дошкільних закладів та ринку. 

У РДА пропонують псилювати карантин

- Тенденція до збільшення показників захворювання почалась ще в середині липня, - каже голова Бережанської райдержадміністрації Олег Захарків. - У районі основна більшість хворих зосереджена в райцентрі, адже тут є чимало закладів, установ, які відвідують люди і з усіх населених пунктів району, у тому числі. Зараз Бережани є містом обласного підпорядкування,  і наші рішення - районні не можуть вплинути на рішення міської громади. 

Олег Захарків каже, що ще із липня на усіх комісіях району РДА зверталась до громади з проханням посилювати карантинні заходи, але усі пропозиції ігнорували. 

- Наприклад, була ситуація із роботою ринку, - продовжує голова РДА, - Були різні провокативні речі, до прикладу чутки про те, що район хоче закрити базар. Але насправді ми розуміємо, що бізнес має працювати і не заперечуємо того, але зараз усіх хворих приймає наша комунальна районна лікарня, яка фінансується з бюджету району. 

До слова, сам Олег Захарків теж зараз хворіє. Він став одним із чотирьох голів РДА області, у яких підтвердили вірус. 

Хворіють медики

До слова, у "червоній зоні" Бережани із 28 серпня. Але суттєвих обмежень у місті так і не було.

- Ми ще три тижні тому попереджали, що ситуація буде погіршуватись, але на наші зауваження ніхто не звертав уваги, - каже пан Захарків. - Зараз в останніх два дні ситуація покращилась з кількістю хворих, але прогнози робити поки що зарано.

У Бережанах готують додаткові відділення на випадок погіршення ситуації, але проблем із забезпеченням немає. Єдина проблема - брак кадрів, оскільки чимало лікарів самі похворіли коронавірусом. 

- У районі зараз є вже більше 30 медиків, які перебувають вдома із коронавірусом і не мають можливості продовжувати роботу в медзакладах, - каже Олег Захарків. - Наразі медиків вистачає, але треба розуміти, що вони працюють на межі людських можливостей.

"Місто району не підпорядковується"

Голова Бережанської міської ради Володимир Музичка каже, що Бережани зараз прийняли карантинні обмеження, тож які питання. 

- Бережани - місто обласного значення, - каже пан Музичка. - Рекомендації адміністрації не мають для нас юридичної сили.  Зараз в Бережанах заклади освіти на дистанційному режимі, дошкільні заклади теж не працюють. Не працює міський, приміський транспорт. 

Самі бережанці, за словами міського голови, не хотіли суворих обмежень. І зараз дехто висловлює свою незгоду з заборонами.

Роботу ринку зупинили на один день

За рішенням комісії, одному з місцевих ринків заборонили роботу в суботу, 5 вересня

- Зокрема, досить довго ми дискутували про роботу ринку, то я не вважаю, що якщо там немає жодного хворого, то немає потреби закривати ринок, - каже Володимир Музичка. - Ринок працює просто неба, це не магазин - то там немає такої небезпеки для людей. 

Якщо ситуація з кількістю хворих погіршиться - рішення мають переглянути згодом. 

До слова і пан Захарків і пан Музичка обоє хворіють на СOVID. Бажаємо одужання посадовцям. 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Денис

    Таке враження ніби сам пан Музичка писав...
  • Петрова Любовь

    Не готують, а планують 😉
  • Петрова Любовь

    Не готують, а планують 😉
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни Від читача 11:33 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя 08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up