Через спалах інфекції у тернопільському садку захворіли 5 дітей. Чому служби приховують інформацію?

Через спалах інфекції у тернопільському садку захворіли 5 дітей. Чому служби приховують інформацію?
  • Інформація про спалах кишкової інфекції з'явилась на сайті обласного Лабораторного центру МОЗ України 19 вересня. 
  • Захворіли п'ятеро дітей. Служби приховують інформацію про те, у якому саме закладі захворіли малюки.
  • Як вдалось дізнатись журналістам, спалах зареєстрували у тернопільському ДНЗ №20. Батьки вихованців садка, а не карантинної групи, про це не знали. У закладі коментувати ситуацію відмовилися.

 

Четверо дітей госпіталізували  до інфекційного відділення з попереднім діагнозом: «Гастроентероколіт» . Одна дитина отримує лікування в амбулаторних умовах. 

Із 23 вересня 2019 року призупинили роботу у групі, де зареєстрували спалах інфекції.

У прес-службі Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області кажуть, що у садочку провели перевірку та відібрали всі взірці на аналізи. Зараз очікують на їх результати.  У садочку провели дезінфекцію харчоблоку та посуду. Групу закрили на карантин. 

Відео дня

- У садочку взяли змиви спецобладнання, проби з кухні, з групи і з спецодягу працівників, - каже прес-секретер Управління Держпродспоживслужби Наталя Гресько. - Є попередні результати досліджень хворих дітей. Згідно з ними, у дітей норовірусна інфекція - гастроентероколіт. Щоб виключити можливість отруєння, ми перевіряємо всі продукти та документи на них. Можливо, уже до кінця цього тижня група відкриється. Це при умові, що всі результати дослідження будуть у нормі. 

Проте, у якому саме закладі зафіксували спалах, у Держпродспоживслужбі не говорять. Мовляв, не мають права повідомляти і не хочуть зайвої паніки серед батьків. 

-  Якщо я вам озвучую заклад і вже відомо діагноз, відповідно, я озвучую діагноз дітей, - каже Наталя Гресько. - Ми не маємо права нести відповідальність за розголошення такої інформації про хворих. Це не перший такий спалах у садочках і ми знаємо, що батьки все одно потім розповсюджуватимуть інформацію про діагноз. Якби це було в закладі громадського харчування -це інша ситуація. Наразі групу закрили на карантин. Усіх батьків повідомили про те, що в садочку є спалах. 

Шукають контактних хворих?

Як повідомляють у Лабораторному центрі, станом на 23 вересня зареєстрували п'ять хворих дітей. Проте усі дослідження ще тривають. 

- Зараз встановлено етіологічний фактор, який спричинив захворювання дітей - це норовірус, - каже  завідувачка відділу епіднагляду, спостереження та профілактики інфекційних захворювань державної установи "Тернопільський обласний лабораторний центр" Марія Павельєва. - Розслідування продовжується. Поки що, за нашою інформацією, вірус не пов'язаний із діяльністю закладу, у якому діти перебувають. Ми продовжуємо обстеження контактних дітей, розширили межі вогнища і, відповідно, дослідження тривають.

Точну інформцію уточнюють і щодо кількості захворілих. Наразі їх п'ять. 

Номер дитячого садочку, у якому захворіли діти, у Лабораторному центрі теж не кажуть. Проте обіцяють повідомити його, коли спалах мине. 

-  Як тільки ми все з'ясуємо, одразу повідомимо, який це заклад. Питання стоїть не в самому закладі, а в тому, що хворіють діти. І нам треба вирішити, чому. Можливо, циркуляція є ще і по інших закладах. Ми ж не можемо знати. Тому конкретного закладу ми не називаємо.

В управлінні освіти Тернопільської міської ради кажуть, що контролюють ситуацію із спалахом інфекції. І зараз відповідні служби проводять у садочку усі необхідні заходи щодо врегулювання ситуації.

- У таких ситуаціях заклад інформує управління освіти, - каже заступник начальника міського управління освіти - начальник відділу дошкільної, середньої та позашкільної освіти Ірина Сум. - Завідувач нас проінформував. Щодо діагнозів, то їх встановлення - це компетенція медпрацівників. Наразі, як нам відомо,  діти проходять обстеження. Лабораторний центр та Держпродспоживслужба у закладі проводять усі необхідні заходи.

Батьки про інфекцію не знають

"20 хвилин" стало відомо, що спалах зафіксували у 20-му садочку. Як виявилося,  батьки вихованців з інших груп про інфекцію у їх садочку не знали. 

- Я 23 вересня відвела дитину в садочок та навіть не здогадувалась, що в садочку може бути небезпечно, - каже тернополянка Ірина. - Розумію, що інфекція в іншій групі. Проте, якби знала про ситуацію, то, можливо, залишила дитину вдома. 

Ми зателефонували до завідувачки Тернопільського дитячого садочку №20 Марії Басюк. Із журналісткою вона спілкуватись відмовилася.

- Жодних коментарів я не даю. Вибачте, до побачення, - сказала завідувачка. 

Ми продовжуємо стежити за розслідуванням ситуації у дитячому садочку №20. Про усі результати досліджень повідомимо згодом. 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Наталя

    Жах, позор, кам'яний вік!!! Приховують, не коментують... Давайте мовчіть, щоб кожна дитина потім принесла додому то, щоб похворіли всі! Стидно! Стидно і сумно... Переляки безсовісні! За репутацію переживають... так яка вона буде коли і так про це всі дізнаються так чи інакше! Фу...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
10:25 У Мінекономіки назвали причини переходу на літній час 09:35 «На щиті» повертається захисник з Кременецької громади 09:00 29 березня без світла буде одна вулиця в Тернополі 08:00 У Тернополі відновлюють футбольні матчі з вболівальниками Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up