СOVID помолодшав, важкохворих більше. Чи вистачає всім місць у тернопільських лікарнях?

СOVID помолодшав, важкохворих більше. Чи вистачає всім місць у тернопільських лікарнях?
  • Тернопільщина має усі шанси вже незабаром опинитись в "червоній" карантинній зоні, адже ситуація тут розцінюється як неблагополучна. Про це заявили під час засідання оперативного штабу для боротьби з коронавірусом 11 березня. 
  • Чи вистачає ліжок в лікарнях та коли чекати нового напливу хворих, читайте у матеріалі.

Деталі і причини збільшення кількості хворих в області  під час засідання пояснив епідеміолог Тернопільського обласного лабораторного центру Володимир Паничев. 

Читайте також: "Ситуація із захворюваністю на COVID-19 на Тернопільщині класифікується як неблагополучна", Паничев

Щодо ситуації в  місті, то епідеміолог зазначив, що щодня третина нових зареєстрованих випадків COVID-19 фіксується саме у Тернополі, що засвідчує серйозність картини.

Відео дня

— Оскільки у регіоні виникла загроза ускладнення ситуації та спостерігається велике навантаження на систему охорони здоров’я у місті, і, насамперед, на заклади, що надають стаціонарну допомогу хворим на коронавірус, наразі необхідно використати усі можливі засоби стримування захворюваності та темпів поширювання COVID-19,  — сказав Володимир Паничев. 

Чи вистачає місць в лікарнях?

Ще на початку березня кількість хворих в Тернополі почала зростати. Про це ми розповідали у матеріалі: "Ситуація у Тернополі погіршується! Чи вистачає місць та кисню на усіх хворих, які мають COVID"

Тоді керівник усіх медустанов, де лікують хворих на коронавірус, переконували: в закладах місць достатньо, але чи впораються вони з новим напливом? 

За інформацією начальника міського управління охорони здоров'я Василя Даньчака, станом на 11 березня, у лікарнях Тернополя перебуває 220 хворих. Ще зранку цього ж дня, за інформацією місцевого штабу в лікарнях перебувало 180 людей.

 —  У нас збільшується кількість амбулаторних пацієнтів, які звертаються за допомогою до сімейних лікарів, а також збільшується кількість пацієнтів в стаціонарах, які передбачені для лікування хворих на COVID-19, —  зазначив Василь Даньчак. —  В нас є план розгортання додаткових ліжок для лікування таких пацієнтів. 

Загалом, у місті розгорнуто 376 ліжок для хворих на коронавірус.

"Важкохворих пацієнтів більшає": Тернопільська лікарня швидкої допомоги

 У Тернопільській міській лікарні швидкої допомоги перебуває 73 хворих на COVID-19.

— Станом на сьогодні ми готові розгорнути 135 ліжок для надання допомоги хворим на коронавірус, — сказав керівник закладу Ярослав Чайківський. — Зараз у нас заповнені понад половину ліжок. І судячи з того, що динаміка поширення захворюваності спрямована на збільшення кількості госпіталізованих, я думаю, що в найближчі дні ми заповнимо ще більшу кількість ліжок. 

Крім того, Ярослав Чайківський зазначив, що збільшується кількість пацієнтів з важким перебігом хвороби, і практично усі пацієнти потребують подачі кисню. 

— Зараз ми достатньо забезпечені киснем. У лікарні є 71 кисневий концентратор, у нас також є киснегенератор. І проблем з подачею кисню немає, — сказав пан Чайківський. — Наразі немає проблеми і з засобами індивідуального захисту, є необхідна кількість медикаментів, з розрахунком в середньому на два місяці. 

Одна із проблем, яка може виникнути, якщо кількість хворих і надалі зростатиме в таких темпах — нестача медперсоналу, адже чимало медиків теж хворіють. 

Готують додаткові ліжка: Тернопільська міська лікарня №2

У Тернопільській лікарні №2 – 45 хворих з COVID-19.  Всього у лікарні 60 ліжок для лікування хворих з коронавірусом. 

— Лікарня повністю забезпечена необхідним обладнанням, необхідними медикаментами та засобами індивідуального захисту. Станом на сьогодні у резерві ми маємо ресурс для розгортання ще 20-ти ліжок, які також будуть забезпечені кисневими точками, — сказав керівник лікарні Ростислав Левчук. —  Ми бачимо різке збільшення кількості амбулаторних хворих та готуємось до ще більшого напливу пацієнтів. 

Лікарня заповнена на 80%: Тернопільська міська лікарня №3

У Тернопільській лікарні №3 – 78 хворих на коронавірус.  Всього у лікарні 125 ліжок

— Третя лікарня функціонує в форматі госпіталю. Відповідно, ми підходимо до 80% заповнюваності, — сказав керівник медзакладу Юрій Лазарчук. — Хворі стали значно важчі, але тут є ще великий психологічний момент в тому, що пацієнти не звертаються до сімейного лікаря, а налякані одразу ідуть робити КТ. Там пишуть про певні ураження легеневої тканини і далі при нормальному стані, люди настоюють на госпіталізації. 

Проблем ні з киснем, ні з засобами індивідуального захисту, ні з медикаментами, станом на зараз, в закладу немає. 

— Щодо навантаження на медперсонал то вже при ймовірному 90% заповненні ліжок, персонал буде виснажений, — додав пан Лазарчук. 

Серед дітей також багато важких випадків: Тернопільська міська дитяча лікарня 

У Тернопільській дитячій лікарні – 11 хворих на COVID-19 ( 9 дітей, 2 дорослих). 13 пацієнтів у лікарні з підозрою. У лікарні ще є можливість госпіталізувати пацієнтів на 50%.

— Багато пацієнтів у нас лікується вдома. І ми надалі будемо працювати з тим, щоб люди при перших проявах звертались до лікарів. Тому що це дозволяє більше пацієнтів залишати в легких формах та вести їх "на дому", — сказав керівник медзакладу Андрій Артимович. — На жаль, серед дітей ми також спостерігаємо більше важких випадків захворювання. 

У лікарні, за словами пана Артимовича, є запас засобів індивідуального захисту на 3 місяці. Також є запас ліків та кисню. 

"Черги до сімейних лікарів збільшуються": Центр первинної медико-санітарної допомоги 

За словами членів штабу, зараз значно збільшилось навантаження на сімейних лікарів, які працюють з тернополянами. 

— Сімейні лікарі — це ті лікарі, до яких треба звертатись при перших ознаках захворювання: не чекати день-два-п'ять, коли буде погіршення, а звертатись одразу. Тому, що з першого дня лікувати пацієнтів значно легше, аніж коли вже виникли ускладнення, —  зазначила заступник директора комунального некомерційного підприємства «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Надія Боднар.— Останнім часом бачимо, що люди, які хочуть отримати первинну допомогу, масово ідуть в амбулаторії, а там створюються черги. А переважно, це хворі люди, які "діляться" вірусом з тими, хто є довкола.

Тому медики звернулись до тернополян з проханням, контактувати з своїми сімейними лікарями в телефонному режимі, а в разі, коли потрібно з'явитись в амбулаторії, необхідно або записатись з допомогою електронного запису, або узгодити час із сімейним лікарем аби уникнути черг. 

Надія Боднар зауважила, що зараз сімейні лікарі забезпечені засобами індивідуального захисту в достатній кількості. Проблем із доплатами медикам теж немає. 

СOVID помолодшав

Станом на 11 березня ситуація із захворюваністю на COVID-19 класифікується як неблагополучна. Ми продовжуємо перебувати у стані епідемії. Область віднесено у  «помаранчеву» зону карантину. Спостерігаємо стійку тенденцію до ускладнення, що проявляється в наступному: ріст захворюваності, зростання показників інцидентності, перевищення порогових значень для грипу, ГРВІ та COVID-19,  зростання числа людей, що продовжують хворіти, зростання числа госпіталізацій, ріст числа пацієнтів, що потребують кисневої підтримки, ріст числа осіб, що помирають, і кількість одночасно діючих спалахів хвороби», — зазначив Володимир Паничев. —  Відмічаємо, що серед померлих збільшилася частка людей віком від 40 до 60 років. Невеликим позитивом є те, що вікова структура хворих серед дітей в місті складає 5%».

Володимир Паничев додав, що в області зафіксовано перевищення двох критеріїв, за якими, в тому числі, оцінюється приналежність до певної зони карантину. Один з них – це рівень перевищення порогу на ГРВІ, грип та COVID-19, який складає + 47%, та перевищення другий день поспіль показника росту госпіталізації - 60% і більше. Якщо таке зростання спостерігатиметься і сьогодні, 11 березня, є загроза в найближчому часі потрапити у «червоний» рівень епідемічної небезпеки.

Через тиждень чекаємо ще приросту хворих?

Після засідання оперативного штабу міський голова Тернополя Сергій Надал зазначив, що за прогнозами епідеміологів, вже через тиждень слід чекати погіршення ситуації. 

— Через те, що люди контактували на свята 6-8 березня епідеміологи прогнозують погіршення ситуації. Тому ми розробили можливість збільшення кількості ліжок в медзакладах Тернополя. — сказав він. 

Також міський голова зазначив, що йому б не хотілось, аби в Тернополі повторилась ситуація, яка спіткала Івано-Франківськ та закликав тернополян дотримуватись карантинних норм. 
 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Алюсік Алюсік

    Закривайте вже поки ситуація врегульована,бо потім пізно щоб не було.
  • Читач30

    Не розумію : чи то люди такі тупі, чи такі безвідповідальні. Невже не чують і не бачать, що робиться в сусідніх областях!!!  Владі потрібно терміново ввести жорсткий  карантин, а тих, хто  не дотримується  правил карантину  карати  великими штрафами.  Потрібно таких  людей  привчати  до відповідальності,  якщо немає совісті.
  • СТУГНА П

    Для чого такі питання задавати ,якщо і так зрозуміло ,що місць в лікарнях не вистачить . Якщо вже зараз не приймати рішучих дій, то ми точно будемо в червоній зоні. Я ше раніше казав це питання часу. Треба закривати школи ,церкви і їздити по барах пильнувати щоб не робили весіль ,поминок ну і так далі. Якщо будуть такі випадки значить зразу позбавляти заклад ліцензії і забирати всі дозвола на роботу.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
11:25 Масована атака росії: удару зазнали об'єкти критичної інфраструктури України 11:01 На Тернопільщині через негоду перебої з електропостачанням є у 39 населених пунктах 10:25 У Мінекономіки назвали причини переходу на літній час 09:35 Помер військовослужбовець із Кременецької громади Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 09:00 29 березня без світла буде одна вулиця в Тернополі 08:00 У Тернополі відновлюють футбольні матчі з вболівальниками 22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up