Партнер рубрики Події

Чи ремонтуватимуть фасад драмтеатру, який у поганому стані, в 2024 році? Ми дізнались

Чи ремонтуватимуть фасад драмтеатру, який у поганому стані, в 2024 році? Ми дізнались
  • «20 хвилин» неодноразово писали про стан Тернопільського драмтеатру зі сторони вулиці Словацького. Фасад адміністративно-господарської частини будівлі потребує ремонту і виглядає не найкращим чином.
  • У Тернопільській ОВА вже повідомляли, що відновлення об’єкта – не першочергова потреба. Та чи розглядають внесення цієї будівлі до списку об’єктів, що потребують реставрації?

Ще у серпні журналістка «20 хвилин» розповідала про занедбаний стан частини будівлі Тернопільського обласного драматичного театру. Мова йде, зокрема, про облуплені кам’яні плити на фасаді, побиту цеглу та шибки зі сторони вулиці Юліуша Словацького.

Як ми перевірили, за чотири місяці суттєвих змін на локації не трапилось. Проте, ділянку, де цегла посипалась найбільше, зашпаклювали, а уламки – прибрали. Розбите скло таким і залишилось, жодних інших ремонтних робіт – бодай «косметичних», тут не проводили.

Відео дня

Нагадаємо, драмтеатр знаходиться на бульварі Тараса Шевченка. Він розміщений просто у центрі міста та є популярним культурно-мистецьким закладом області. Театр працює у приміщенні, спорудженому ще в 1957 році. Варто додати, що «обласний музично-драматичний театр 1953-1957 рр.» є об’єктом культурної спадщини Тернопільської громади. За рішенням облвиконкому від 5 грудня 1986 року №343, театр став пам’яткою архітектури. І поки у Тернополі витрачають кошти не завжди на першочергові речі, будівля руйнується.

Обласний драмтеатр, як ми писали раніше, перебуває у спільній власності територіальних громад, сіл, селищ, міст Тернопільської області та знаходиться на балансі Тернопільської обласної ради. Після нашого звернення від цієї установи запропонували керівництву театру здійснити комісійний огляд фасаду будівлі та за його результатами визначити обсяги необхідних робіт і кошторис.

Після відповідного клопотання Тернопільського драмтеатру від 25 вересня 2022 року, облрада 5 жовтня звернулась в обласну військову адміністрацію щодо виділення грошей «на виготовлення науково-проєктної документації реставрації будівлі (пам’ятки архітектури місцевого значення) і проєктно-кошторисної документації капітального ремонту адміністративно-господарської будівлі театру». З обласного бюджету просили виділити на ці роботи 2 600 000 грн. 15 листопада на адресу редакції «20 хвилин» надіслали копію відповіді від Тернопільської ОВА.

Від адміністрації відповіли, що в умовах воєнного стану визначена пріоритетність здійснення видатків органами казначейства. Зокрема першочергово здійснюються платежі на національну безпеку і оборону країни, а також за захищеними статтями видатків. Як висновок, ремонт фасаду Тернопільського обласного драматичного театру не є першочерговою потребою.

Після цього журналісти «20 хвилин» звернулись з інформаційним запитом у Тернопільську обласну військову адміністрацію та поцікавились, чи внесуть драмтеатр – одну з «візитівок» нашого міста, у список об’єктів, які потребують ремонту та реставрації, і коли приблизно зможуть запланувати та профінансувати ремонтні роботи. Адже об’єктивно фасад будівлі – у доволі занедбаному стані. Відповідь на наш лист ми отримали 15 грудня. Що відповіли у Тернопільській ОВА?

– Відповідно до розпорядження начальника обласної військової адміністрації від 7 грудня 2023 №701/01.02.-01 «Про затвердження обласного бюджету на 2024 рік», не заплановано видатки на проведення зазначених ремонтних робіт (тобто на проведення ремонтних робіт адміністративно-господарської будівлі Тернопільського драмтеатру – прим. авт.). Зазначаємо, що у 2024 році відповідно до чинного законодавства пріоритетними є здійснення видатків на національну безпеку і оборону країни, а також за захищеними статтями видатків, – проінформував у листі заступник начальника військової адміністрації Володимир Важинський.

А як Ви гадаєте, чи потрібно відремонтувати частину будівлі драмтеатру, яка має історичну цінність, чи це зараз не на часі? Поділіться думками у коментарях!

 

Читайте також:

Недопалки, бур’яни, а з драмтеатру сиплеться штукатурка: у якому стані доріжка на Словацького?

З Драмтеатру сиплеться штукатурка: як на звернення «20 хвилин» відреагували в облраді

Просили понад 2 млн на ремонт. Ми дізнались, чи реставруватимуть будівлю драмтеатру?

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (12)
  • Петр Годовский

    О так!Саме час на ремонт театру.
    Я вам скажу,шо він в нас в значно кращому стані,чим театр в Маріуполі.
    Але якшо в такий складний час ми будем продовжувати "тринькати" гроші на ремонти і благоустрої,то цілком ймовірна історія може статимя і з нашим театром,і з нашим містом.
  • Ruslan

    Потрібно обов'язково ремонтувати бо це єдине що важне в Україні добре що більше немає проблем.
  • Stepan

    Підераси кончені
  • Оксана

    Який ремонт!!! Війна ще не закінчена!

keyboard_arrow_up