Партнер рубрики Події

Просили понад 2 млн на ремонт. Ми дізнались, чи реставруватимуть будівлю драмтеатру?

Просили понад 2 млн на ремонт. Ми дізнались, чи реставруватимуть будівлю драмтеатру?
  • У серпні «20 хвилин» писали про занедбаний стан частини будівлі драмтеатру. Зокрема, про облуплені кам’яні плити на фасаді, побиту цеглу і шибки зі сторони вул. Словацького.
  • В обласній раді, на балансі якої перебуває театр, відреагували на нашу публікацію і звернулись в обласну військову адміністрацію з проханням капітального ремонту будівлі.
  • Чи погодились там виділити кошти на відновлення однієї з найвідоміших споруд міста?

Влітку деякі тернополяни обурювались станом стін Тернопільського обласного драматичного театру (зі сторони вулиці Юліуша Словацького). Дописи про це можна було побачити у місцевих групах. Нагадаємо, драмтеатр знаходиться на бульварі Шевченка, а приміщення збудували у 1957 році.

Читайте також: Недопалки, бур’яни, а з драмтеатру сиплеться штукатурка: у якому стані доріжка на Словацького?

У поганому стані була як тротуарна доріжка біля задньої сторони будівлі, так і безпосередньо фасад. У серпні наша журналістка побувала на локації й на власні очі побачила, як вона виглядає. Станом на 22 серпня покриття стін облупилось, у деяких місцях його майже не залишилося і назовні «вилізла» цегляна кладка. Уздовж стіни де-не-де кам’яні плитки обсипались до даху.

Відео дня

Помітили ми й биту цеглу. У двох вікнах із задньої сторони будівлі були розбиті шибки й стирчали уламки скла. Це навіть попри те, що тут встановлені камери відеоспостереження. З дерев’яних рам облізла фарба, а на стіні були написи.

Архівне фото редакції за 22 серпня
Архівне фото редакції за 22 серпня
Архівне фото редакції за 22 серпня

Мали оглянути фасад театру і вирішити за ремонт

Аби дізнатись, чи запланований цього року поточний ремонт проблемної тротуарної ділянки біля драмтеатру, у серпні ми звертались за коментарем до речниці Тернопільської міської ради Мар’яни Зварич.

Вона відповіла, що міська рада й управління житлово-комунального господарства отримують чимало звернень від мешканців про ремонт тротуарів чи прибудинкових територій. Такі об'єкти фіксують та обстежують фахівці управління. Якщо дійсно є потреба в ремонті – вносять у список наступних років.

За словами пані Зварич, через воєнний стан минулого року заплановані об’єкти не ремонтували, тому деякі з них оновлюють у 2023 році. А ось доріжку на вулиці Словацького біля театру цьогоріч ремонтувати не планують, і це питання розглядатимуть лише за наявності додаткового фінансування – по завершенню ремонту тих об’єктів, які ремонтують наразі.

Читайте також: З Драмтеатру сиплеться штукатурка: як на звернення «20 хвилин» відреагували в облраді

Звернулись ми і в Тернопільську обласну раду, адже драмтеатр є їхньою комунальною установою. Поцікавились, чи  планують ремонтувати фасад найближчим часом і яка реакція буде на зауваження тернополян, мовляв, будівля в історичному центрі міста – занедбана.

Вже 16 серпня на адресу редакції надійшов лист на ім’я директора драмтеатру Бориса Репки та журналістки. Документ підписав тоді перший заступник голови облради Володимир Болєщук. У ньому повідомили, що будівля драмтеатру перебуває у спільній власності територіальних громад, сіл, селищ та міст Тернопільщини й знаходиться на балансі Тернопільської облради. 

Фото за 28 листопада

Директору театру – панові Репці, рекомендували здійснити комісійний огляд фасаду будівлі  та визначити обсяги необхідних робіт і коштів на його ремонт. Також від облради порадили керівництву театру надіслати матеріали огляду до Тернопільської обласної військової адміністрації. Саме там приймають рішення про фінансування ремонту фасаду будівлі драмтеатру. Про результати звернення мали повідомити і «20 хвилин».

Просили виділити понад 2 млн. грн на театр

Звернення журналістів серйозно взяли у розробку у Тернопільській обласній раді. 15 листопада на адресу редакції прислали копію відповіді за ремонт фасаду драмтеатру від Тернопільської ОВА.

Після відповідного клопотання Тернопільського академічного обласного драмтеатру від 25 вересня 2022 року, обласна рада 5 жовтня звернулась до обласної військової адміністрації щодо виділення грошей «на виготовлення науково-проєктної документації реставрації будівлі (пам’ятки архітектури місцевого значення) і проєктно-кошторисної документації капітального ремонту адміністративно-господарської будівлі театру». З обласного бюджету просили виділити на роботи 2 600 000 гривень.

– Відповідно до пункту 19 постанови Кабінету Міністрів України від 9 червня 2022 року №590 «Про затвердження Порядку виконання повноважень Державною казначейською службою в особливому режимі в умовах воєнного стану» визначено пріоритетність здійснення видатків органами казначейства. Зокрема першочергово здійснюються платежі на національну безпеку і оборону країни, а також за захищеними статтями видатків, – повідомив заступник начальника військової адміністрації Віктор Устенко. Як висновок, ремонт фасаду драмтеатру не є першочерговою потребою.

В якому стані зараз будівля драмтеатру? 28 листопада наша журналістка знову відвідала локацію. Суттєвих змін на місці не трапилось. Але принаймні ділянку, де цегла посипалась найбільше, зашпаклювали будівельним розчином, а самі уламки – прибрали. Побиті шибки ніхто не змінював. Жодних інших ремонтних робіт не провели. 

Журналісти «20 хвилин» звернуться з інформаційним запитом в обласну військову адміністрацію, аби дізнатись, чи внесуть драмтеатр – одну з «візитівок» міста, у список об’єктів, які потребують ремонту і реставрації та коли приблизно зможуть профінансувати ремонтні роботи. Адже об’єктивно фасад будівлі – у доволі занедбаному стані. Про відповідь на запит повідомимо на нашому сайті. 

 

Читайте також: 

Кому майже за пів мільйона можуть продати корпус танка зі Старого парку в Тернополі

Облущилась фарба та стирчать іржаві болти: за скільки коштів відремонтують дитячий майданчик на Дружбі

На вулиці злива, а біля ЦУМу кладуть бруківку: фотофакт

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Галина Подюк

    Викинете гроші на ремонти.. А ПРИЛЕТИТЬ!!! І ВСЕ ПРОПАДЕ!!

    ТА ДОЧЕКАЙТЕСЬ ВЖЕ МИРУ!!  ТОДІ ЗРОБИТЬСЯ...!.

keyboard_arrow_up