Чим годують дітей у садках: де беруть продукти та воду

Чим годують дітей у садках: де беруть продукти та воду

У кожному закладі складають двотижневе перспективне меню, яке обов’язково погоджують. Більшість страв проходить подвійну термічну обробку. Воду повинні брати тільки з крана, а всі працівники – проходити медогляд.

 

З 1 березня зросте ціна за харчування дітей у садках. Що входить у щоденне меню дошкільнят, як визначають порції, чи є їжа корисною та безпечною, поговорили під час прямого ефіру на сайті «20 хвилин» минулого четверга.

Нагадаємо, що на виконкомі міської ради прийняли рішення про підняття ціни на харчування у дошкільних навчальних закладах. Як складають меню для дітей, чи є воно збалансованим, хто перевіряє дотримання санітарних норм у закладах та відстежує якість продукції, яку дають дошкільнятам, розповіли гості програми.

— Щорічно рішенням виконавчого комітету встановлюється вартість харчування у закладах дошкільної освіти. Цьогоріч вона зросте приблизно на 3 грн. У молодшій ясельній групі ціна за день – 22 грн, у садових групах – 25 грн. Це зумовлено підняттям вартості продуктів харчування, — говорить заступник начальника міського управління освіти Ірина Сум.

Відео дня

Відповідальність за організацію харчування в тому чи іншому закладі несе його керівник та медична сестра. Завідувач спільно з медсестрою формують перспективне двотижневе меню, а також розробляють щоденне меню для різних вікових категорій. Це мають бути продукти, необхідні для фізіологічного розвитку дитини, – м'ясо, риба, молочні продукти, овочі, фрукти тощо. Є спеціальні нормативні документи, затверджені МОЗ, яких потрібно дотримуватися.

Меню формують відповідно до сезону, продовжує старша медична сестра ДНЗ №3 Тетяна Бучинська.

— Перспективне двотижневе меню затверджують у «Держпродспоживслужбі». На основі нього є перелік страв на щодень, — каже вона.

Керівник дошкільного закладу Ольга Довбенко зачитує один із варіантів меню, аби батьки могли зорієнтуватися, що їдять діти.

— Отже, 4 лютого. Сніданок: макарони з маслом і твердим сиром (120-140 г), чай (150-200 г), булка з маслом (30-40 г). На обід: борщ український (200-250 г), хліб (30-40 г), пшенична каша, котлета, фруктовий напій. Полуденок: молочні вівсяні пластівці (200-250 г), какао (150-200 г), рогалик з повидлом (1 шт.), випічку готуємо самі. Це для прикладу меню на один день, аби скласти уявлення про те, чим харчуються діти у садках. Меню різноманітне, збалансоване, корисне. Ми в жодному разі не смажимо, усі страви запікаємо. Продукти проходять подвійну термічну обробку. Наприклад, печінкове суфле ми випікаємо, а потім перед подачею на стіл пропарюємо. Єдина смажена страва – це оладки, які діти дуже люблять.

Чи вистачає дитині порції, яку дають у садку, та чи не залишається вона голодною — питання, яке турбує не одну маму. Працівники садків розповідають, що керуються нормативними інструкціями з організації харчування, розробленими МОЗ, там чітко прописані порції залежно від віку.

— Перегодовувати дитину не потрібно, тому що підшлункова залоза та шлунковий тракт не є повністю сформованими, вони не можуть перетравити та засвоїти ту велику кількість їжі, яку в них пхають, — пояснює медична сестра садка №3 Тетяна Бучинська.

На кількість дітей у садках розраховують і продукти. Є мірні черпаки та склянки. Перед роздачею — контрольне зважування.

Якщо у батьків є сумніви щодо того, чи відповідає порція вимогам, вони можуть звернутися до адміністрації закладу, аби разом з'ясувати цей момент та при необхідності виправити його.

Спеціалісти «Держпродспоживслужби» уповноважені здійснювати державний контроль та нагляд за безпекою харчових продуктів. Є відповідні постанови та накази, якими керується управління.

— Ми вповноважені здійснювати планові заходи державного нагляду – річні перевірки. Результат представляємо на сайті управління. Є також позапланові заходи — якщо є спалах інфекційних захворювань, скарги від батьків тощо. Ми здійснюємо лабораторні та інструментальні дослідження. Зокрема, ми досліджуємо воду – за бактеріологічними та санітарно-хімічними показниками. Є також дослідження готових страв на калорійність, на мікробіологічні показники, на якість термічної обробки, також проводимо заміри параметрів мікроклімату, освітлення, гамма-випромінювання. У кожному випадку готуємо рекомендації на керівників закладів, встановлюємо терміни для усунення причин порушення, — говорить начальник відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Тернопільського міського управління ГУ «Держпродспоживслужба» Галина Чайкіна

Також служба погоджує меню. Для цього також є ряд вимог. Обов'язково враховується сезонність продуктів. Є перелік страв, які дозволені. При розгляді меню звертають увагу на те, аби всі страви були епідемічно безпечні. Має бути достатній вміст і білків, і жирів, і вуглеводів. Страви з риби, м'яса, яєць та сиру є небезпечними, тому вони проходять подвійну термічну обробку.

— Не можна давати салати, заправлені соусами, лише олією. Допускається свіжа випічка без крему, замість кави — кавові напої. Відступати від переліку можна в межах погодженого меню, — наголошує пані Чайкіна.


 


 

Гостями програми були:

  1. Начальник відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Тернопільського міського управління ГУ «Держпродспоживслужба» Галина Чайкіна;

  2. Заступник начальника управління освіти та науки міської ради Ірина Сум;

  3. Завідувач ДНЗ №3 Ольга Довбенко;

  4. Старша медична сестра ДНЗ №3 Тетяна Бучинська;

  5. Заступник головного бухгалтера централізованої бухгалтерії дошкільних навчальних закладів м. Тернополя Ірина Блиндюк.


 

Найцікавіші обговорення на сайті «20 хвилин»:


 

Ольга

Чи можуть батьки просити про заміну страв у меню?

Ірина Сум

Якщо до тих страв входять продукти, що є в переліку нормативних документів, тоді таку заміну можна проводити. Є ради закладів, туди виносять питання щодо організації харчування, коригування меню тощо. Але не варто перевищувати свої повноваження, адже є визначений перелік страв.

Мама

А діти наїдаються порціями?

Ірина Сум

Повірте, діти, які харчуються у садках, швидше набирають у вазі, ніж ті, які перебувають вдома. Є час, визначений для сніданку, обіду, полуденку, денного сну – режим.


 

Оксана Петрівна

Які є вимоги до персоналу, який відповідає за організацію харчування?

Галина Чайкіна

Працівники харчоблоків проходять медичний огляд двічі на рік. У кожному закладі є медична сестра. Має бути бракераж як сирої, так і готової продукції. Порції видають діткам лише тоді, коли провели бракераж страв. Медична сестра складає висновок: можна чи не можна вживати продукцію. Обов'язково працівники лишають порцію продукції, щоб на випадок отруєння була можливість з'ясувати причину та зупинити фактор, який спровокував захворювання.


 

Від редакції

Як на практиці перевіряєте продукцію?

Тетяна Бучинська

За півгодини до подачі страви я насипаю собі порцію, необхідну для однієї дитини. Куштую. Зважаю на запах, на вигляд, смак, перевіряю якість термічної обробки. Свого роду дегустатор. Запис робимо у відповідному журналі.


 

Наталка

Якщо дитина має певні індивідуальні особливості харчування – алергії, непереносимість лактози тощо.

Ольга Довбенко

Згідно з нормами, є чітко визначена кількість солі та цукру, яку може вживати дитина. Харчування в садочку є дієтичним, безпечним та корисним. Воно не дає великого навантаження на дитячий організм.

Якщо дитина має алергію на конкретну продукцію, батьки мають повідомити про це вихователів та адміністрацію закладів. Коли є висновок лікаря, ми можемо скоригувати харчування.

Меню є збалансоване. Навіть, якщо дитина просто не любить того чи іншого продукту, вона може їсти іншу страву.

На випадок непереносимості молока, ми готуємо порцію каші на воді.


 

Від редакції

Як проходять закупівлі продуктів харчування?

Ірина Блиндюк

Є тендерний комітет, який складається з восьми чоловік. Закупівлі починаємо у грудні, аби діти були забезпечені з початку року. Ми уклали 25 договорів. Щоб провести тендер, попередньо робимо аналіз кількості продуктів, які з'їли за попередній рік. Дані отримуємо від керівників закладів. Враховуємо як натуральні, так і грошові норми. Тоді оголошуємо проведення закупівель. Процедура триває орієнтовно місяць часу. Постачальники після підписання угоди домовляють про час та маршрути завезення продуктів харчування. Обсяги та частота завозу регулюється залежно від складеного меню та кількості дітей, які відвідують садочок, терміну реалізації продуктів. Ціни, кількість, асортимент визначені договорами. Обов'язково мають бути сертифікати якості, що відповідають вимогам державних стандартів.


 

Галина Коцюма

Яку воду використовують для приготування страв?

Галина Чайкіна

Вода повинна проходити подвійну термічну обробку. На території міста є захищені підводні джерела – артезіанські свердловини. І заклади мають централізоване водопостачання.


 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! Від читача 11:51 День кар’єри в ЗУНУ: крок у професійне майбутнє 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вона вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області 22:01 «У ногу прилетів осколок боєприпаса»: 47-річний захисник з ампутацією проходить реабілітацію у Тернополі 21:03 Мрію повернутия до Тернополя: де зараз американський співак який виступав у центрі міста play_circle_filled photo_camera 20:01 У Тернопільському музеї влаштували Великодню майстерню photo_camera 19:00 По 15 років тюрми присудили трьом депутатам держдуми 18:15 На «Дружбі» ремонтують аварійні сходи: що змінилося? 17:33 Як в Україні буде відбуватись мобілізація ув'язнених. Пояснює юрист 16:50 Неймовірні магнолії та сакури розквіли в Кременецькому ботанічному саду. Як туди дістатись photo_camera 16:10 У Тернополі засудили екскерівника податкової та його сина, які вимагали 40 тисяч доларів неіснуючого боргу
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up