Готуйте баняки, або Чому гаряча вода стала розкішшю для тернополян. Чи буде вона влітку?

Готуйте баняки, або Чому гаряча вода стала розкішшю для тернополян. Чи буде вона влітку?
  • У Тернополі у «перехідний період» (так його називають міські чиновники) подаватимуть за графіком. Мовляв, поки включене центральне опалення, можуть перегріти приміщення. 
  • До речі, зовсім скоро літо, і гарячої води у тернополян знову не буде, бо готуватимуть систему до наступного опалювального сезону.
  • Але чи є насправді сенс у таких заходах? Чи не порушують чиновники тим самим право тернополян на якісні послуги? Зрештою, чому місцеві жителі не можуть мати гарячу воду цілодобово?

У «перехідний період», коли ще працює центральне опалення, гарячу воду споживачам подають за графіком. У КП «Тернопільміськтеплокомуненерго» пояснюють: такі заходи необхідні через те, щоб не перегрівати будинки. Але ч справді це турбота про людей? Може, просто таким чином хочуть зекономити? 

Тернополяни, які платять за послуги централізованого гарячого водопостачання, таким рішенням не задоволені. І про цю «турботу», кажуть, не просили. 

Так, пані Ольга скаржиться, що в неї центральне гаряче водопостачання, і гарячої води кожного року немає майже все літо. Так зараз ще і навесні придумали подавати воду за графіком. 

Відео дня

– Для мене це – серйозна незручність, – розповідає тернополянка Ольга. – Щоб помитися, грію воду у кількох каструлях.

Студентам теж непереливки. Хоч навчання в університетах дистанційне, у гуртожитках ще є мешканці. Щоб помитися, треба гріти воду в каструлі або електрочайнику.

– Це дуже незручно, бо ні нормально помитись, ні попрати, ні навіть тарілку вимити не можна, – каже студент ТНТУ Дмитро. – Вже «з нетерпінням» чекаю літа, коли відключать гарячу воду аж на два місяці.

Графік потрібний, щоб не перегрівати будинки?

Для чого ж насправді потрібні ці відключенні і чи потрібні вони взагалі? Це ми і з'ясовували. 

Почнемо з повідомлень про запобігання перегріву. Отже, у КП «Тернопільміськтеплокомуненерго» пояснюють, що такі заходи необхідні. А може, людям буде надто спекотно у оселях. 

– Ми подаємо гарячу воду за графіком, щоб не перегрівати будинки, – каже директор підприємства Андрій Чумак.

Загалом підприємство має 39 котелень у місті. Вони обслуговують 787 житлових будинків і ще близько 110 об’єктів соціальної сфери.

Що ж таке перегрів приміщень? Чи є можливість не перекривати гарячу воду в «перехідний період» (поки включене опалення)? Головний інженер КП «Тернопільтеплокомуненерго» Віталій Грубенюк пояснив журналістам «20 хвилин», як працює система теплопостачання та чому відбувається перегрів.

– Систему опалення ми отримали ще від Радянського Союзу, – пояснює головний інженер. – З котельні теплоносій (гаряча вода), температура якого приблизно 70 градусів, йде до помешкань. Для гарячого водопостачання використовується питна водопровідна вода, яка нагрівається теплоносієм в спеціальних пристроях (теплообмінниках), що встановлюються в будинках або центральних теплових пунктах. Тобто у будинках і відбувається підігрів води, яка потім потрапляє у помешкання тернополян. Це є закрита система тепло- та водопостачання, якою користується Тернопіль.

Закрита система подачі гарячої води. На жаль, українсько мовою у вільному доступі не знайшли

Потрібно встановлювати ІТП

Після завершення опалювального сезону у кожній багатоповерхівці крани на опалення перекривають вручну, а перед початком – відкривають знову. Оскільки опалювальний сезон ще триває, ці крани зараз відкриті. Тож теплоносій, який іде з котельні до будинку, підігріває не лише воду, а і батареї. Якщо його подаватимуть увесь день, коли надворі тепло, у квартирах буде перегрів. Температура може сягати і 30 градусів.

Оскільки система на водо- і теплопостачання з'єднана, технічно неможливо відключити опалення, а гарчу воду залишити. Тому поки що саме так виходять із ситуації. 

Вирішити проблему можна з допомогою індивідуальних теплових пунктів (ІТП). Встановлення їх на вході теплоносія в житловий будинок дає можливість регулювати подачу тепла в конкретній будівлі та керувати інтенсивністю подачі тепла залежно від погодних умов. У місті ІТП встановлені у понад 30 будинках. Загалом вони повинні бути в 760 багатоповерхівках.

– Тоді в нас буде змога регулювати температуру опалення у будинках. Також не буде потреби у відключенні гарячої води, або подачі її за графіком. Контури опалення та гарячої води будуть розділені, – каже Віталій Грубенюк. – Зараз у нас теплоносій на підігрів води і опалення йде один. Тільки в тих районах, де вже встановлені ІТП, є можливість подавати теплоносій окремо на підігрів води та на опалення. ІТП дозволяє і регулювати температуру в приміщеннях. Поки ж у перехідні періоди (осінь та весна) проблема з перегрівом існує. Але щодня відкривати та перекривати кран на опалення у кожному будинку, щоб не вимикати гарячу воду, ніхто не може, оскільки це не входить в обов’язки наших працівників.

Коли опалювальний сезон завершуватимуть – на деякий час відключать подачу гарячої води. Це вимоги техніки безпеки, щоб коли в будинку перекривали крани на опалення, не трапилась аварія, і робітники не потрапили під гарячий потік теплоносія.

Графік подачі гарячої води дивіться за посиланням

Як це вплине на платіжки

Споживачі, які мають централізоване гаряче водопостачання, платитимуть менше, у зв’язку з перебоями подачі води, обіцяють комунальники.

У перехідний період споживачі платитимуть відповідно до графіку подачі гарячої води, тобто якщо гарячу воду не подають – відповідно за неї не платитимуть. Те ж саме стосується і опалення. 

Ті, хто мають лічильники на гарячу воду, платять лише за те, скільки вони спожили. У Тернополі приблизно 400 споживачів – із поквартирними лічильниками. Орієнтовно 200 багатоповерхівок обладнані загальнобудинковими лічильниками. Їм нараховують витрати відповідно до показників.

Що каже Закон

Регулює якість надання послуг гарячого водопостачання Закон України «Про гарячу воду та гаряче водопостачання».

Виробник/постачальник гарячої води зобов'язаний надавати споживачам якісні послуги з гарячого водопостачання у відповідності до вимог щодо якості гарячої води та забезпечувати гарантовану температуру та рівень тиску гарячої води у системі гарячого водопостачання в точці приєднання. У разі ненадання послуг, надання їх не в повному обсязі, зниження якості, зокрема відхилення їх кількісних та/або якісних показників від затверджених нормативів споживання, виробник/постачальник зобов'язаний провести перерахунок розміру плати.

Також, відповідно до Закону, підприємства централізованого гарячого водопостачання зобов'язані погоджувати з органами місцевого самоврядування тимчасове припинення постачання гарячої води, а суб'єкти теплопостачання, які не є виробниками/постачальниками гарячої води, зобов'язані погоджувати з органами місцевого самоврядування тимчасове припинення подачі теплової енергії для виробництва гарячої води.

У Законі України «Про гарячу воду та гаряче водопостачання» вказано, що тарифи на централізоване гаряче водопостачання диференціюються в залежності від якості гарячої води відповідно до встановлених стандартів, – йдеться у Законі. – За кожні 3° С відхилення від допустимих відхилень температури гарячої води в точці розбору розмір плати за централізоване гаряче водопостачання за розрахунковий період знижується на 5 відсотків розміру плати за розрахунковий період. За кожну одну годину постачання гарячої води, температура якої нижча за 40° С, оплата послуги з централізованого гарячого водопостачання проводиться за тарифом на централізоване питне (холодне) водопостачання.

Якщо вам відомі факти порушень законодавчих вимог, напишіть про це у коментарях. Чи є у вас проблеми з гарячим водопостачанням?

Як живуть міста України

У деяких містах після завершення опалювального сезону вже починають підготовку до наступного. Так, у Полтаві споживачів гарячої води «Полтаватеплоенерго» про відключення гарячого водопостачання на час підготовки тепломереж до наступного опалювального сезону, відповідно до графіків. Тому котельні будуть вимикати на період випробувань.

– Гаряче водопостачання у нас подається протягом 18 годин на добу, з 6:00 до 00:00 щодня, – розповіли у довідковій підприємства. – Наразі інформації про подачу гарячої води за графіком чи її відключення у зв’язку із закінченням опалювального сезону немає. Якщо така потреба з’явиться – про це повідомимо на сайті підприємства.

А от у Рівному з закінченням опалювального сезону закінчилась і подача гарячої води. Коли відновлять – невідомо. 

– Подача гарячої води в період неопалювального сезону є вкрай збитковою для підприємства, – повідомив речник ТОВ «Рівнетеплоенерго» Олексій Кривошеєв, йдеться на офіційному сайті підприємства. – Через неокупність тарифу, бо газ дорогий. Надання такої послуги може бути можливим в разі встановлення всіма споживачами загальнобудинкових та індивідуальних лічильників гарячої води, або ж компенсації збитків підприємству.

Поки невідомо, чи буде відновлене централізоване гаряче водопостачання в обласному центрі. Це питання наразі вирішують. Без гарячої води люди вимушені сидіти з 19 квітня.

У Запоріжжі опалювальний сезон завершився 19–20 квітня. У міській раді повідомили, що після цього фахівці концерну одразу розпочинають підготовку до нового. Ремонти виконують відповідно до затверджених графіків. Будуть перебої з подачею гарячої води.

До слова, Постанова кабміну «Про затвердження Правил надання послуги з постачання гарячої води та типових договорів про надання послуги з постачання гарячої води» дозволяє здійснювати профілактичні та ремонтні роботи для підготовки до наступного опалювального сезону. Це дозволено робити у міжопалювальний період.

Скільки платять за гарячу воду інші

Ми порівняли не тільки години, у які надають послуги, а і тарифи гаряче водопостачання у Тернополі та інших містах. У нас за куб гарячої води, за наявності підключеної рушнокосушки – 98,85 гривень. Якщо ж без рушнокосушки – 91,36 гривень за куб.

Які тарифи на гарячу воду в інших містах – дивіться на графіці нижче:

Якщо послуги надають не в повному обсязі

Коментар

Віталій Вітів, адвокат:

​– І споживач, і надавач послуг мають свої права та обов’язки. Якщо споживач несвоєчасно сплачує заборгованість за надані послуги – йому нараховується пеня. Надавач послуг також має свої обов’язки. Зокрема, повідомляти споживача про плановану перерву в наданні послуг через засоби масової інформації, а також письмово не пізніше ніж за 10 днів до її настання (крім перерви, що настає внаслідок аварії або дії непереборної сили) із зазначенням причини та часу перерви в наданні послуг. Відповідно до закону, споживачів повинні увільняти від плати за послуги у разі їх ненадання та виплачувати компенсацію за перевищення строків проведення аварійно-відбудовних робіт. Оскільки споживачі отримують послуги не в повному обсязі, КП «Тернопільміськтеплокомуненерго», повинно проводити перерахунок розміру плати за надання послуг у разі ненадання їх, надання не в повному обсязі, зниження якості, зокрема відхилення їх кількісних та/або якісних показників від затверджених нормативів (норм) споживання, у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України та визначеному договором.

Опитування

Коли доцільно подавати гарячу воду?

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Іруська Динька

    В домі, де троє дітей, це навіть дуже серйозна незручність, коли півтора місяці немає гарячої води.
  • Дмитро Сана

    Що мішає поставити бойлер?
  • Читач98

    На рахунок подачі гарячої води у Тернополі,вул.Тарнавського 26 - це жах. З кранів гарячої води тече ледве тепла вода... Виклик майстрів закінчується однаково ,прийшли зробили вода є 1 вечір, наступного дня ,знову без гарячої води.Скільки це буде тривати? Індивідуальне опалення встановити не можна,гарячої води немає - все для людей(((.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
08:00 У Тернополі відновлюють футбольні матчі з вболівальниками 22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up