Партнер рубрики Події

Давайте 500 мільйонів, а не 190: волонтери закликають владу збільшити фінансування на ЗСУ

Давайте 500 мільйонів, а не 190: волонтери закликають владу збільшити фінансування на ЗСУ
  • Не дамо владі спокою, допоки не збільшать фінансування на ЗСУ! На цьому вчергове наголошують місцеві волонтери та учасники бойових дій.
  • 20 грудня вони зібралися не біля міської ради, а у пресклубі, щоб прозвітувати про досягнення акцій та автопробігів, а також визначитися з планами на 2024 рік.

 

Від вересня небайдужі тернополяни спільно з волонтерами та рідними захисників систематично влаштовують мирні акції «ЗСУ у першу чергу». З плакатами, українськими прапорами вони приходять до Тернопільської міської ради та обласної військової адміністрації, аби привернути увагу влади на потреби тих, хто вже понад рік в окопах захищає нашу Україну від російського ворога.

Як вже неодноразово казала волонтерка Ольга Тимошенко, головна мета акцій – змусити владу скасовувати або призупинити непершочергові витрати з міського бюджету та перенаправити ці кошти на потреби сил оборони.

Відео дня

Хотілося б дронів, а не медалі…

Під час пресконференції волонтери повідомили, що від початку повномасштабного вторгнення і до 1 жовтня військові сплатили до міського бюджету майже 950 мільйонів гривень податку. Натомість на їхні потреби виділяють куди менші суми.

— На наш запит Тернопільська міська рада повідомила, що на потреби захисників вони витратили майже 100 мільйонів гривень. А де інші кошти? Виходить, вони залишилися в бюджеті та їх витратили на облаштування стадіонів, Дальнього пляжу, закупівлю бруківки? Це ми зараз говоримо виключно за ПДФО військових, яке має у повному обсязі повертатися на передову у вигляді важливого обладнання для боротьби з ворогом, — каже доброволець Богдан Брич. — Ось з 1 жовтня цей податок забрали до державного бюджету, то виходить міська рада взагалі не допомагатиме нам? Бо виходить, що вони ці кошти розподіляли і закривали потреби міста, а не захисників.

Доброволець Богдан Брич наголошує, про мінімальну допомогу від Тернопільської міської ради знає не з чуток, адже півтора року був на передовій разом з побратимами. З його слів, від тернопільської влади отримували медалі та пледи.

Про те, що допомоги замало підтверджує і доброволець Андрій Павленко. Тернополянин від лютого 2022 до квітня 2023 року захищав Україну у 83-му батальйоні 105-ї бригади на Харківському напрямку.

— Найгарячіша точка за час перебування на фронті – село Масютівка, що на Харківському напрямку. Наша позиція – 100 метрів до колії, а 20 метрів в інший бік від колії — окупанти. Ви ж розумієте, що йти 100 метрів, аби розвідати, що у них є, то нереально. Тому ми записували звернення українською, англійською мовами, аби нам надали дрон. Ми постійно потребували пікапів, приціли, тепловізори. І забезпечували нас цим місцеві волонтери, а не міська рада, —розповідає пан Андрій.

Натомість у цей час соціальні мережі були переповнені звітами про нову бруківку, ремонти доріг. Добровольці не приховують, таке ставлення їх обурює.

— Таке враження, що у Тернополі «тепла ванна», де всі ще вірять, що ми перемагаємо, що наші скрізь вдало відбивають позиції або окупанти самостійно покинуть нашу державу. Сконцентруймо увагу не на ялинках, шопках, ремонтах доріг. Це все буде потім, а поки наші хлопці потребують техніки, обладнання. І повірте, вони аналогічно багато чого купують за власні кошти. Бо знають, що без цього їм не обійтися, — звернув увагу Андрій Павленко.

Хоча б 500 мільйонів гривень...

Протягом 2024 року Тернопільська міська рада планує витратити на потреби захисників приблизно 190 мільйонів гривень, повідомила волонтерка Ольга Тимошенко. Вона назвала цю суму мізерною і закликала владу збільшити суму до 500 мільйонів гривень. Свою думку пояснила так.

— Ті 190 мільйонів гривень – не цілеспрямовано на допомогу військовим. Там вже врахували харчування дітей військовослужбовців, мобільну стоматологію, компенсацію житла військовослужбовцям, реабілітаційні послуги. Якщо ми зараз доведемо владі, що можемо і потребуємо виділення 500 мільйонів гривень для наших захисників, то буде менше сиріт, поранених, загиблих. Нам потрібні Герої живі і ми маємо робити все можливе, аби вони вистояли, аби поверталися, — каже пані Ольга.

Також волонтери закцентували представників міської влади на тому, що зустрічі з активістами, волонтерами мають проводити щомісяця. А всі сесії та засідання в офлайн форматі. Це дозволить тернополянам бути присутніми, ставити питання та показувати, що справді важливо тут і зараз.

Давайте гуртуватися!

Зі слів волонтерок, закривати збори для військових щоразу все складніше. Подекуди суму для одного дрону збирають кілька місяців, а враховуючи процес пошуку та доставки, то інколи навіть передавати обладнання вже немає для кого.

— До 24 лютого 2022 року ми всі багато чого не вміли робити. І повірте, ми всі не хотіли знати, що таке війна. Але вона тут, вона поряд з нами. Ми маємо гуртуватися, опікуватися тими хлопцями і дівчатами, які зараз на передовій. Нехай 1000 разів окупанти знищать той дрон, ту автівку, але воїни будуть живими. Ми маємо зробити все, щоб менше воїнів поверталося до Тернопільщини на щиті, і все більше – в обійми до рідних, — наголосила волонтерка Любов Атласюк.

Також вони закликають людей не проходити повз перевірених зборів, благодійних заходів. Наприклад, 23 грудня у ТРЦ «Подоляни» проведуть благодійний ярмарок. Всі зібрані кошти спрямують на купівлю авто для медиків 78-го полку спецпризначення ДШВ «Герць». Початок о 10.00.

Читайте також:

Давайте дрон, а не бруківку! Тернополяни вимагають збільшити витрати на армію

«Ні – бруківці на крові!»: у Тернополі організували автопробіг на підтримку ЗСУ

«Дорогу до перемоги бруківкою не прокладеш»: тернополяни знову мітингували біля міської ради

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (9)
  • Степан Яловега

    80% жителів тернопільської області не платять податки в бюджет України не дають гроші на армію не дають гроші солдатам а значить крадуть гроші з кишені солдата це сотні мільйонів євро це в 1 000 000 більші гроші чим можуть дати місцеві бюджети на ЗСУ....а тут на мітингу хочуть покричати поскакати і так показати які вони патрійоти..... маразм

    Степан Яловега reply Степан Яловега

    Sergiy Pavlenko в Львівській області ще менший %%  людей які платять податки в бюджет України... але всі кричать слава Україні....ми патріоти...злодії ніколи не можуть бути патріотами України так сказав В'ячеслав Чорновіл

    Степан Яловега reply Степан Яловега

    Sergiy Pavlenko не тупи...це офіційні дані...дані не можуть бути другими... то ти рахувати не вмієш...

    Степан Яловега reply Степан Яловега

    Sergiy Pavlenko ..

    Sergiy Pavlenko reply Степан Яловега

    Степан Яловега у вас це домашня заготовка!!! Вже не під одним дописом читав цей маразм. Вже напишіть щось нове

    Степан Яловега reply Степан Яловега

    Поліна Дайнега Тернопільська обладміністрація похвалилися що збирають 37 мільйонів гривень воєнного збору в місяць от і порахуй скільки людей платять податки в бюджет України якщо є ку ку...по посліднім даним збирають тільки 20 мільйонів гривень воєнного збору це ще менший %% людей які платять податки в бюджет України... не платять податки в бюджет України : ті що працюють за кордоном ті що працюють в Україні не оформлені ті що працюють в Україні оформлені на мінімалку а остальну зарплату отримують в конверті

    Поліна Дайнега reply Степан Яловега

    Степан Яловега цікаво, звідки ви маєте такі дані?
  • Оксана Тішин Кулик

    Підтримую.  З С У - в першу чергу!!!

    Поліна Дайнега reply Оксана Тішин Кулик

    Оксана Тішин Кулик +++

keyboard_arrow_up