Дефіцит масок: хто буде відповідати за те, що наражає людей на ймовірне зараження коронавірусом

Дефіцит масок: хто буде відповідати за  те, що наражає людей на ймовірне зараження коронавірусом
  • Маски в Тернопільських аптеках зараз годі знайти. Тай за останній час вони значно зросли в ціні. 
  • Чи буде місто забезпечене масками на час карантину та хто відповідатиме за те, що наражає людей на небезпеку зараження, читайте у матеріалі. 

Із 17 березня у Тернополі посилюють заходи обмеження у зв'язку з поширенням коронавірусу в Україні. 

Вже кілька днів поспіль тернополяни "штурмують" аптеки в пошуках медичних масок, щоб захистити себе та рідних. Купуючи ліки, люди нехтують навіть правилами особистої безпеки, адже перебувають в місцях скупченнях людей.

Нагадаємо, у аптеках та великих магазинах  вводять обмеження. Так одночасно в приміщенні біля каси одночасно можуть бути не більше ніж 5 людей. Окрім того, має бути розмітка, що визначатиме відстань між покупцями. 

Відео дня

Із шести аптек, в які телефонувала наша журналістка 16 березня масок не було у жодній, а в соцмережах люди розповідають, що вони значно зросли в ціні. 

Хто контролює постачання 

Як повідомив міський голова Сергій Надал, штаб регулярно отримує інформацію із аптек міста про наявність масок, рукавичок, антисептиків та інших необхідних засобів. Та й відповідно до діючого Наказу міністерства охорони здоров'я, усі аптечні заклади мають бути забезпечені засобами індивідуального захисту. 

- За невиконання даного наказу передбачена відповідальність у вигляді позбавлення ліцензіїї, - зазначив міський голова Сергій Надал. - У Тернополі є спеціальний орган Держлікслужба, який зобов'язаний дотримуватись даного наказу.  На жаль, органи місцевого самоврядування не мають повноважень контролювати ціноутворення в аптеках, а також наявність тих чи інших засобів. 

Проте, міська влада провела зустріч з керівниками аптек з вимогою дотримуватись законодавства та дорсткого обмеженя розміру націнки для того, щоб не було спекулятивного завищення ціни.

За словами міського голови, обмежена кількість масок є у всій Україні, а Тернопільські аптеки мають постачальників виключно з України. 

 

Опитування

Чи змогли ви купити медичну маску в аптеках міста?

Довідка

МАРГАРИТА ГУРКАЛО  лікарка-терапевт

Є кілька видів масок: хірургічна – звичайна маска, яку використовує весь медичний персонал для захисту обличчя від крові пацієнта та для захисту рани хворого від виділень лікаря. А також респіраторні маски, їх існує три види залежно від рівня захисту: FFP 1, FFP 2 та FFP 3. Такі маски призначають лише для медичного чи військового персоналу, який перебуває в епіцентрі подій. До того ж респіраторну маску потрібно вміти правильно використовувати.

ЗДОРОВИМ ЛЮДЯМ НОСИТИ МАСКУ НЕ ВАРТО, ОСКІЛЬКИ ЦЕ НЕ ЗМЕНШУЄ РИЗИК ЗАХВОРІТИ. Вірусні молекули дуже малі й можуть потрапити на слизові та через маску. Людина в масці частіше торкається обличчя, бо поправляє її. Так є ризик швидше занести вірус через очі, ніс чи рот.

Ні Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ), ні будь-яка інша організація НЕ РЕКОМЕНДУЮТЬ НАДІВАТИ ХІРУРГІЧНІ ЧИ ІНШІ МАСКИ ДЛЯ ПРОФІЛАКТИКИ ВІРУСНИХ ЗАХВОРЮВАНЬ.

Кому треба носити медичну маску?

Хірургічна маска потрібна лише людям, у яких є симптоми хвороби та які виділяють біологічну рідину (слина, слиз із носа). Надівають її, щоб захистити оточення: якщо хворому треба дійти до магазину, амбулаторії, аптеки чи сімейного лікаря. В інших випадках ця маска неефективна. Виняток: якщо ви доглядаєте за членом сім’ї, який, ймовірно, хворий на коронавірус, тоді маску носити варто.

ЯКЩО ВИ ЗАХВОРІЛИ Й НАДІЛИ МАСКУ, ТО МІНЯЙТЕ ЇЇ КОЖНІ 2-3 ГОДИНИ. Викидаючи маску, не торкайтесь її фронтальної частини. Мити руки варто перед тим, як використати нову маску, і після того, як зняли стару. Використаний засіб можна викинути в спільний смітник, який потрібно одразу винести, а після цього помити руки.

ВАЖЛИВО ПАМ’ЯТАТИ, ЩО САМА МАСКА НА ОБЛИЧЧІ НЕ ВРЯТУЄ ВІД КОРОНАВІРУСУ. Для захисту також потрібно надівати рукавички, захисний халат та окуляри. Коронавірусом можна заразитись від будь-якого предмета загального користування.

Найкраща профілактика – дистанція між людьми щонайменше 1,5 метра, не торкатись предметів у громадських місцях, обличчя та часто мити руки. Рекомендовано залишатися вдома, незалежно від того, чи є у вас симптоми.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (23)
  • Володя Билинский

  • Свента Ярослава

    Влада повинна забиспечити любей масками бесплатно  як на вибори то стоси агіт газет роздоют на кожному кроці чому змасками нетак
  • Ігор Фридель

    Жодна лікарня немає масок.
  • Serhii

    накінець розумна довідка для людей. саме таке треба друкувати і роздавати людям а не те що зара поширюють
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
18:15 На «Дружбі» ремонтують аварійні сходи: що змінилося? 17:33 Як в Україні буде відбуватись мобілізація ув'язнених. Пояснює юрист 16:50 Неймовірні магнолії та сакури розквіли в Кременецькому ботанічному саду. Як туди дістатись photo_camera 16:10 У Тернополі засудили екскерівника податкової та його сина, які вимагали 40 тисяч доларів неіснуючого боргу Від читача 13:58 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 15:35 В Україні презентували законопроект про відбудову та відновлення 14:53 Видання «20 хвилин» на мапі рекомендованих медіа в Україні. Читайте лише перевірені факти! photo_camera 14:30 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:17 На Тернопільщині — штормове попередження 13:45 У Тернополі виділили майже 2,6 млн гривень на техніку для школярів 13:08 У Тернополі зустріли колону «На щиті» із полеглим Героєм Василем Друзюком (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 12:40 У Тернополі пенсіонерка травмувалась в маршрутці, коли водій раптово пригальмував 12:05 Суддю не каратимуть за перевищення швидкості, а тернопільського поліцейського, який його зупинив — звільнили 11:25 У Тернополі водійка на LEXUS в'їхала у перешкоду прямо перед відділком поліції. Була напідпитку 10:50 У Ланівцях зустрічатимуть кортеж «На Щиті»: загинув Герой Василь Друзюк 10:10 В Україні прогнозують зростання зарплат. Кому на нього розраховувати 09:30 18 квітня світло вимикати не будуть, але ситуація може змінитись 09:00 У Чорткові підняли тариф на воду 08:00 На Тернопільщину йде похолодання 22:05 На Тернопільщині 18 квітня вводять в дію графіки обмеження енергопостачання для окремої групи підприємств
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up