Партнер рубрики Події

Демонтувати не можна залишити? Чергові суперечки довкола Літака на "Східному": яка його доля

Демонтувати не можна залишити? Чергові суперечки довкола Літака на "Східному": яка його доля
  • Навколо пам’ятника Радянським льотчикам–визволителям міста від німецько–фашистських загарбників точаться суперечки ще з 90-х років. Одні вважають, що його варто демонтувати, інші – треба лишити.
  • Тепер доля пам’ятника знову під питанням – у міськраді створили робочу групу, яка займатиметься долею радянського літака. А що ви думаєте? Демонтувати, реставрувати чи лишити так, як є?

Відповідне розпорядження про створення робочої групи, яка займатиметься питанням Літака, дав міський голова Сергій Надал у п’ятницю, 19 березня. До 5 квітня ця група має дати пропозиції щодо пам’ятника. Всього у робочу груп увійшли вісім членів – начальники відділів міськради, керівники комунальних підприємств.

Літак до парку не належить

Сам пам’ятник та ділянка навколо не належить до парку Національного відродження. Ділянку передали обласній прокуратурі. Однак наразі на кадастровій карті ця територія позначена у власності міста.

Читайте також:

Відео дня

Землю біля літака отримала прокуратура. Там хочуть багатоповерхівку

– Літак не знаходиться на балансі КП «Об’єднання парків культури і відпочинку м. Тернополя», – розповів директор підприємства, член робочої групи Микола Лесів. – Наразі створена комісія. Коли будуть якісь висновки – тоді вже можна буде про щось говорити.

Як розповів Микола Лесів – до КП не надходило скарг від тернополян, що пам’ятник в аварійному стані.

– Скарг до нас не надходило, з нього нічого не сиплеться та не падає, – каже пан Лесів. – Єдиний випадок, який був у минулому році, – під час сильного буревію літак хитався. Тоді про це повідомляли тернополяни. Після цього ніяких скарг не находило. Коли його останній раз оглядали спеціалісти, вони повідомили, що пам’ятник закріплено надійно і ризиків обвалу немає.

Якщо ж його все таки демонтують – на його місці доречно встановити новий гарний монумент, каже пан Лесів.   

– У свій час заслужений архітектор та почесний громадянин Тернополя Данило Чепіль говорив, що цей пам’ятник ніякої історичної цінності для тернополян немає, – продовжує директор комунального підприємства. – Моя думка – якщо конструкція в аварійному стані, і коштів на ремонт немає, то звичайно, варто робити демонтаж. А на його місце, я встановив би новий пам’ятник. Мені дуже сподобався монумент Святої Покрови, який відкрили на подвір’ї музею національно–визвольної боротьби в Тернополі. Таку б фігуру можна розмістити на місці Літака. Ппоки ми не знаємо, яка доля літака, чи демонтують його, чи лишать.

Про демонтаж поки мова поки не йде

Ми звернулись в управління ЖКГ міської ради. Там кажуть – поки що ніхто не планує демонтувати монумент. Але все буде залежати від експертних висновків щодо аварійності Літака.

– Що робити з літаком, можна буде зрозуміти тільки тоді, коли експерт дасть свій висновок щодо аварійності, – розповів начальник управління ЖКГ міськради Олег Соколовський. – Вже замовили таку експертизу. Бо самі учасники комісії не можуть дати таких висновків. Експертиза триває. У зв’язку з погодними умовами знадобиться трохи більше часу. Але до 5 квітня має бути результат і пропозиції.

Таких комісій було багато, каже Олег Соколовський, але експертних обстежень не проводили. Сам літак наразі в задовільному стані.

– Той пам’ятник зроблено добротно, нічого не валиться, не сиплеться, – продовжує начальник управління ЖКГ. – Треба перевірити лише конструкцію в самому літаку, в якому вона стані. А так скарг ми не отримували.

Нагадаємо, що минулого року, під час капітального ремонту сходів, тернополяни почали бити на сполох, що літак демонтують. Однак тоді повідомили – роботи не стосуються пам’ятника.

Пропонували різні варіанти

Суперечки навколо пам'ятника тривають не один рік. Його вже хотіли демонтувати, передати до Києва, встановити новий пам'ятник або відремонтувати його. Однак це все залишилось лише словами.  

На місці Літака ще у 2019 році пропонували встановити пам'ятник учасникам АТО або зробити оглядовий майданчик.

Читайте також: 

Оглядовий майданчик чи пам'ятник воїнам АТО: що буде із “Літаком” на Східному

Тоді колишній заступник міського голови Леонід Бицюра казав – Літак в аварійному стані. Шукають варіанти заміни пам'ятнику. 

– Він справді в аварійному стані, – повідомляв тодішній заступник міського голови Леонід Бицюра. – Є декілька пропозицій стосовно заміни, зокрема один з варіантів створення там оглядового майданчика. Це запропонували молоді урбаністи і архітектори. Ми організовували хакатон для обговорення цього питання. 

Однак ці розмови так нічим і не закінчились. Літак лишився на своєму місці. Було чимало інших пропозицій, організовували конкурси, де тернополяни давали свої ідеї на заміну Літака. Зокрема, у 2017 році тернополянин запропонував встановити на цьому місці монумент з трьох янголів. 

А у 2010 році літак взагалі хотіли передати до Державного музею авіації, однак чимало тернополян виступили проти такого рішення. 

Чи справді літак демонтують, чи це знову лише розмови – дізнаємося згодом. 

Є свої «за» та «проти»

Ми також запитали думки у історика Тернополя Володимира Окаринського. Він каже – у нього самого думка кілька разів змінювалась.

– Цей пам’ятник не представляє великої цінності, але що буде замість нього? – каже історик. – Я проти забудови цієї території. Якщо ж там встановлять щось адекватне – тоді звичайно, варто це робити. Не треба міняти «шило на мило». Адже це є зона парку, яка має бути недоторкана для забудов.

Категорично проти будівництва на місці зеленої зони – каже Володимир Окаринський.

– Під час Другої світової були інші літаки, тобто ця модель не брала участі в бойових діях при звільненні міста, – розповідає історик. – У самих бойових діях нічого хорошого. Це була «м’ясорубка». Визволення міста далось нам дуже дорогою ціною. Тернопіль було зруйновано вщент. Вирішальним моментом в цій операції був авіаційний наліт на ратушу, яку розбомбили. Там перебував німецький військовий комендант. Після цього німці здались. Тому Літак на «Східному» має більше символічне значення.

Якщо демонтувати пам’ятник, то на його місці треба ставити щось нове і тільки після обговорень з громадськістю, каже історик.  

Опитування

Що б ви хотіли бачити на місці Літака?

– Є багато різних варіантів, який монумент там можна встановити, – каже історик. – Але це має бути обговорення з мешканцями міста, архітекторами, істориками, митцями, активістами. Адже це гарне місце. Треба врахувати, що поруч є символічний курган УПА. Його як встановили на початку 90-х, в такому він стані і лишився. Але важливо не просто понаставляти монументів, а і дбати про них, тримати в належному стані.

Тому поки що доля Літака лишається не вирішеною. А тернополяни вкотре припускають – чи не замислили тут просто звести чергову багатоповерхівку.

 

А що ви думаєте про це? Демонтувати чи залишити? Пишіть у коментарях!

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (153)
  • Nadiia Ghilardelli

    Сьогодні літак а завтра щось інше....звичайно залишити
  • Евгений Процкив

    Памятники президентам поставте,зелю посередине
  • Батюк Ольга

    ВІДРЕМОНТУВАТИ.
  • Роман Михайлишин

    Це мабуть буде третій срач по темі..
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera Від читача 14:22 Маленьким тернопільчанам про реалії сучасності: 4 нові дитячі книжки 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя 09:05 Студентка з Тернополя перемогла на чемпіонаті України з боксу 08:00 НБУ знижує офіційний курс долара 22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up